A magyarok fele fertőzött egy baktériummal, ami gyomorrákot okozhat: ez a legfőbb rizikófaktor

A gyomorrák tünetmentesen is jelen lehet, a leggyakoribb okairól szakorvos beszélt.

Gyomorrák okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban a gyomorrák globális szinten növekvő tendenciát mutató betegség. Annak ellenére, hogy Európában és hazánkban csak az ötödik leggyakoribb daganatos halálozási ok, éves szinten, kortól függetlenül, 2500 magyar lakos életét oltja ki.

Az egyik legfőbb kiváltó oka egy baktérium, amivel a hazai lakosság fele fertőzött, de a többségüknek ettől függetlenül sem kell megbetegedéstől tartania. Mint minden egészségügyi probléma esetében, úgy a gyomorrák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti a szűrés, valamint a tudatos életmód, így például a dohányzás, a tömény alkoholos italok, a vörös húsok, valamint a nehéz ételek kerülése - hangsúlyozza prof. dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

Gyomorrák okai

A gyomorrák az 1980-as évekig közel 4000 magyar halálát okozta évente. A daganat életkortól függetlenül támad, és annak ellenére, hogy napjainkban ez a szám csaknem a felére csökkent hazánkban, a betegség globális szinten még mindig növekvő tendenciát mutat. 

Gyomorrák okai 2
Fotó: Md Babul Hosen / Getty Images Hungary

A genetikai terheltség, valamint a stressz és a nem megfelelő étrend, nagyon fűszeres ételek, tömény szeszesitalok, dohányzás, nagyban hozzájárulhat a gyomorrák kialakulásához. Az egyik legfontosabb rizikófaktor azonban a Helicobacter pylori elnevezésű baktérium, mellyel a világ lakosságának közel fele fertőzött. Ez a kórokozó - amely gyermekkorban a szülőkről vándorol át a gyermekekre - felelős a fekélyek, gyomorlimfóma, illetve a krónikus gyomorhurut-betegségekért, továbbá ez okozza a gyomorgyulladást is, ami hosszú távon hozzájárul a gyomorrák kialakulásának veszélyéhez. Magyarországon a felnőtt népesség fele Helicobacter pylori fertőzött, azonban 85%-uk nem észlel tüneteket élete során. Jelentős különbség figyelhető meg azonban a harmadik világ országainál, ahol a populáció 80-90 százaléka hordozó. A Helicobacter pylori képes évtizedekig elélni a gyomorban, hiszen számos antibiotikumra rezisztens. Korábban írtunk arról, hogy hogyan lehet egészséges a bélflóra, kattints ide!

- Rövid távon a tudósok azt tapasztalták, hogyha kiirtják a gyomorból a Helicobacter pylorit, akkor szinte megszűnik a fekélybetegség, és ezzel együtt a gyomorrák előfordulása is csökken - mondta el prof. dr. Madácsy László. 

Hogyan derül ki, hogy baj van?

Prof. dr. Madácsy László elmondása alapján a legnagyobb gond, hogy a betegség nem derül ki időben. Ázsiában, ahol magasabb az előfordulási gyakorisága, legkésőbb ötvenéves kortól kezdve populációszintű, gasztroszkópos szűrőprogramokat szerveznek. Ezeken a területeken éppen ezért volt nagy áttörés a mágneses gyomorkapszula-endoszkópia: míg az ingyenes gyomortükrözésre a helyi lakosság csupán 50%-a megy el, a modern, alternatív vizsgálatra jelentősen többen. Ez az eljárás a Távol-Keleten másfél-két évente ismételhető, ugyanis egyes tanulmányok szerint ez az az időtartam, amíg akár a semmiből képes egy tumor kialakulni a gyomornyálkahártya mély rétegeiben. Ezek a rákos daganat tünetei, melyeket nem szabad félvállról venni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Magyarországon és Európában két irányelvet követünk. Ha valaki ötven év felett jelentkezik nálunk felhasi, refluxos, úgynevezett diszpepsziás panaszokkal - időnként feszítő gyomor, teltségérzet, szúró érzés a gyomorszájnál, puffadás, emésztés leállása, émelygés -, akkor endoszkópos kivizsgálás szükséges. Szövettant, biopsziát kell venni a felszínről, és ezután lehet eldönteni, hogy kell-e a jövőben ellenőrizni gasztroszkóppal. Ötvenéves kor alatt az endoszkópia azonban nem indokolt. Először egy helicobacteri kilégzéstesztet vagy széklettesztet végzünk. Amennyiben ez negatív, úgy gyomorfekély- vagy refluxgyógyszeres kezelést alkalmazunk. Ha egyikre sem reagál a páciens, akkor szükséges a tükrözés, ugyanis az említett panaszok korai gyomorrákra is utalhatnak - tette hozzá prof. dr. Madácsy László.

AI - hogyan segíthet egy betegségen, ami nem válogat?

A nyugati országokban a gyomorrák rendszeresen fiatalkorban, már súlyos állapotban jelentkezik. A diagnózis általában már a tünetek megjelenését követően történik: ekkor már áttétes (nyirokcsomó, máj) betegségről beszélhetünk, a betegek 90%-a már menthetetlen. 

- Nagyon magas az öt éven belüli halálozás, valamint nagyon rossz prognózisú betegségről van szó, amely bármely életkorban megjelenhet. Az említett európai vizsgálati folyamatok miatt hazánkban szinte sosem veszik észre időben a betegséget, viszont a távolkeleti szűrőprogramokban ezt nagyon gyakran időben kiszűrik: kemoterápiás, sebészi beavatkozás nélkül, endoszkópos műtéttel, belülről el tudják távolítani - nyilatkozta prof. dr. Madácsy László, aki azt is hozzátette, hogy a korai gyomorráknak 70-80%-os a gyógyhajlama, azonban felismerése endoszkóppal és kapszulával is rendkívül bonyolult, ugyanis ez egy 3-5 mm nagyságú piros pötty a gyomor nyálkahártyáján.

Gyomorrák okai 1
Fotó: Drazen_ / Getty Images Hungary

- Nagyon nehéz különbséget tenni a felmaródás és a korai gyomorrák között, azonban a kapszulaendoszkópia során a mesterséges intelligencia kijelöli azokat a területeket pirossal, ahol gyanítja, hogy eltérés van, és javasolja a terület további kivizsgálását - mondta el a professzor.

A gyomorrák megelőzése érdekében javasolt a dohányzás és mediterrán diéta, tömény alkoholos italok, vörös húsok, valamint nehéz ételek kerülése. Ha a panaszok fennállnak, ajánlott egy Helicobacter-kilégzésiteszt elvégzése, valamint egy endoszkópiavizsgálat, amennyiben a családban már előfordult a betegség. A fiatalok részére, ha minimális tünetekkel is rendelkeznek, és nem szeretnének tükrözést, célszerű egy kapszulaendoszkópia-vizsgálat.

Aggasztó számokat közölt a WHO rákos megbetegedésekkel kapcsolatban: nagyon sok embert érinthet

Robbanásszerű növekedés várható a rákos megbetegedések számában.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük