Nehezen jutok el a csúcsra
Frigid vagyok?
Frigid vagy, ha nem nevetsz egy disznó viccen? Esetleg ha nincs minden alkalommal orgazmusod? Tisztázzuk csak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Frigiditás – mit is jelent?

Orvosi értelemben a frigiditás a nemi vágy hiányát vagy csökkenését, illetve az orgazmus zavarát jelenti. Ez mindössze annyit jelent, hogy a nő nem kívánja annyira a szexet, esetleg egyáltalán nem kívánja, és nehezen éri el az orgazmust, ha eléri egyáltalán.

Fontos tudni, hogy ennek egyáltalán semmi köze nincs a képességekhez. Nem jelenti azt, hogy a nőnek nincsenek jó képességei az ágyban, tehát nem tudja kielégíteni a partnerét. Mint ahogy az a mondás sem igaz, miszerint nem létezik frigid nő, csak tehetségtelen partner.

Miért nincs orgazmus?

Ennek rengeteg oka lehet. A felmérések azt mutatják, hogy a nők mindössze 30 százaléka képes a csikló izgatása nélkül elélvezni, ezek szerint tehát 70 százalékuk frigid lenne? Egyáltalán nem.

Érdekes számok

A 19. században a nők 80 százaléka, az ötvenes években pedig az 50 százaléka volt frigid. Ez ma már csak 20-30 százalékra tehető. Ennek oka az, hogy ma már nyíltabban beszélnek a nők, felvilágosultabbak, és nem hagyják annyiban, ha nem élvezik a szexet partnerükkel.

A frigid nő azért nem jut el a csúcsra, mert nem akar – állítják amerikai kutatók. Szerintük a női orgazmus nagy részben fejben dől el. Ha úgy áll hozzá egy szeretkezéshez, hogy jó lesz, akkor jó is lesz. Ha azonban feszélyezi a tudat, hogy el kellene élveznie, akkor nem fog.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a férfiak nagy része csak magára a közösülésre koncentrál, tehát nem fordít elegendő időt arra, hogy partnerét valóban felizgassa. A nők pedig sokszor szégyellik elmondani, hogy mire vágynak, így aztán színjáték lesz a vége az egésznek. A megjátszott orgazmus pedig igen becsapós. A tízezer megkérdezett nőből hétezren színleltek már orgazmust, sőt 40 százalékuk rá is kapott. Elmondásuk alapján ugyanis egy idő után olyan, mintha igazi lenne. Az agy elhiszi, hogy ez az, ezért nem vágyik másra.

Mára a nőiséged ellen az egyik legnagyobb sértés, ha valaki azt mondja, hogy frigid vagy. Oly mértékben degradáló jelentést hordoz, hogy sokszor a szexuálpszichológusok is csak módjával ejtik ki a szájukon.

Miért a csökkent szexuális vágy?

A frigiditás hátterében nem a genetika áll. Nincs olyan, hogy veleszületett frigidség. Nagyon gyakori, hogy egy rossz fiatalkori élmény okozza, vagy erőszak, esetleg bántalmazás. De az is lehet, hogy a nőnek nem volt még sikerélménye, ezért annyira fél az újabb kudarctól, hogy inkább bele se fog.

Önmegfigyelés vagy résztvevő?

Hasonló problémákat okoz az is, ha a nő önmegfigyelést végez szeretkezés közben. Az orgazmus egy testi reflex, melyre a nők esetében nagy befolyással vannak az érzelmek. Ha azonban nem érzelmeiddel vagy jelen az aktus során, hanem mint egy külső szemlélő figyeled az eseményeket, könnyen elmaradhat a kielégülés.

Értelmezed, figyeled partnered gesztusait, vajon mi mit jelent, miért csinálja, te hogyan viselkedsz, hogy a végén nem is vagy jelen, csak fizikailag az ágyban, szellemed az ajtóban áll és néz.

Ezt is szeretjük