Forradalmi fogamzásgátló módszerek

Már itthon is elérhetők!

A tablettának és az óvszernek számos alternatívája van. Íme, a legmodernebb fogamzásgátló eszközök!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nekünk, nőknek fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb fogamzásgátló módszert. A gyógyszergyártó cégek folyamatosan gondoskodnak róla, hogy olyan új készítmények kerüljenek a piacra, melyek között te is megtalálhatod a szervezetednek és életmódodnak legmegfelelőbbet.

Hüvelygyűrű - három hét védelem

A hormontartalmú fogamzásgátló eszköz egy átlátszó, rugalmas gyűrű, amit a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell felhelyezni. Kis mennyiségben tartalmaz progeszteront és ösztrogént, melyeket lassan bocsát ki magából. A kombinált tablettákhoz hasonlóan működik: tehát a női hormonok megakadályozzák a petesejt kilökődését a petefészekből. Az orálisan szedhető készítményekkel szemben nagy előnye, hogy a hüvelyben szívódik fel, így az emésztési problémák nem befolyásolják a működését, valamint megkíméli a májat is. Mellette szól, hogy nem kell naponta odafigyelni a bevételére, mivel felhelyezés után három hétig nincs vele probléma. A harmadik hét után kell kivenni, majd egy hét szünetet kell tartani.

Hátránya mindössze annyi, hogy nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Bár stabilan van a helyén, ritkán - erőlködés hatására - kilökődhet, ilyenkor három órán belül vissza kell helyezni, hogy ne gyengüljön a fogamzásgátló hatás. Felhelyezését te magad is könnyen elvégezheted, ehhez nem kell orvoshoz menni. A hüvelygyűrű receptre kapható, egy darab 3000-4000 forintba kerül, három darabért pedig 8000-10 000 forintot kell fizetned.

Pharmatex - helyi védelem

A lokális fogamzásgátló termékcsalád a hormonmentes módszerek kedvelőinek ajánlott. Fő hatóanyaga a benzalkónium-klorid, ami egyrészt spermicid hatású, másrészt széles körben használt antiszeptikum - így megakadályozza a baktériumok és gombák okozta hüvelyi fertőzéseket.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A termékcsaládnak négy tagja van, melyeket a hüvelyváladék mennyiségét figyelembe véve alakítottak ki. Normál hüvelyváladék esetén a hüvelykapszula, fokozott váladék esetén a hüvelytabletta, hüvelyszárazság esetén pedig hüvelykúp vagy hüvelykrém ajánlott. Minden esetben a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni, a hatása pedig tíz perc után alakul ki. Előnye, hogy mivel helyi hatású, nyugodtan alkalmazható más gyógyszerekkel együtt. A készítmény nem kerül be a véráramba, szoptatás vagy terhesség alatt is nyugodtan alkalmazható. Hátránya, hogy bármilyen hosszan hat, minden együttlét előtt alkalmazni kell, különben gyengül a fogamzásgátló hatás. A készítmény recept nélkül kapható ajánlott ára 1440-2300 forint.

Implantátum - hosszú távú védelem

Ha igazán hosszú távú védelemre vágysz, válaszd a fogamzásgátló implantátumot. A felkar bőre alá beültetett kis pálca három évig véd a nem kívánt terhességtől. Az eszköz entenogesztrelt, a progeszteronhoz hasonló, mesterséges hormont tartalmaz, mely lassan, kis mennyiségben szabadul fel, és jut a véráramba. Két módon fejti ki hatását.

Megakadályozza a petesejtek kilökődését a petefészekből, és a méhnyakban előidézett változásokkal megnehezíti a spermiumok bejutását. Hátrányai szinte megegyeznek a tablettákéval, így bizonyos betegségek, mint a súlyos májbetegség vagy a trombózishajlam esetén nem alkalmazható, valamint a más gyógyszerekkel való kölcsönhatására is oda kell figyelned. Mellékhatásként szabálytalan időközönként vérzés jelentkezhet. Előnye, hogy bármikor kivehető, és csak az első normális ciklust kell megvárni a gyermekvállalás előtt. Receptre kapható, ára körülbelül 30 000 forint.

Injekció - idősebbeknek

A készítmény csak egyféle hormont, progesztagént tartalmaz, így olyan nők is megkaphatják, akik valamilyen okból nem kaphatnak többfázisú hormonkészítményt. A felkarba vagy a farizomba beadott injekciót általában háromhavonta kell ismételni. Az injekció azonban inkább idősebbeknek ajánlott, mert abbahagyása után a termékenység lassan tér vissza - akár hat hónapra is szükség lehet hozzá. Évekig tartó, folyamatos alkalmazása nem ajánlott, mert kis mértékben sorvaszthatja a méhnyálkahártyát. További hátránya, hogy az injekció hatása alatt gyakori vérzés jelentkezhet, de az is előfordulhat, hogy a vérzés teljesen elmarad. Az injekció receptre kapható, ára körülbelül 3000 forint.

Ezt is szeretjük