3 fontos tény az esemény utáni tablettáról

Előfordul, hogy egy szerelmes éjszaka nem úgy alakul, ahogy terveztétek. Te mindent tudsz az esemény utáni tablettáról?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még egy tapasztalt nővel is előfordulhat, hogy a szenvedélyes éjszaka során elfeledkezik a fogamzásgátló tablettáról, vagy esetleg az óvszer mondja fel a szolgálatot.

A kétségbeesés helyett a gyors cselekvés a pálya ilyenkor. Amennyiben megtörtént a baj, vagyis nem alkalmaztatok megfelelő védekezési módszert, az esemény utáni tablettát 72 órán belül még beveheted.

A gyógyszernek többféle fajtája is ismert a piacon, ám hatásmechanizmusa mindegyiknek hasonló. Mindössze egy vagy két tablettát kell bevenned. A gyógyszer egy nagyobb adag hormonnal - progeszteronnal - akadályozza meg a spermiumok bejutását a petesejtbe, vagyis a nem kívánt terhességet. Van azonban néhány dolog, amelyekkel nem árt, ha tisztában vagy, mielőtt használod a tablettát. Jó, ha tudod, hogy ha már megtörtént a fogamzás, akkor a módszer nem szakítja meg a terhességet.

Kizárólag vénnyel kaphatod meg

Mivel az esemény utáni tabletta valóban csak sürgősségi esetekben alkalmazható, éppen a korábban már említett magas hormontartalma miatt, kizárólag akkor juthatsz hozzá, ha az orvos felírja. Joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehetsz, ha hétvégén történik meg a baj, a nőgyógyászod nem rendel, és a háziorvos sem ügyeletes. Nem kell kétségbeesned, ugyanis minden nagyobb városban van sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia, ahol egy rövid, névtelen kérdőív kitöltése után felírják neked a gyógyszert, amit a nagyobb patikákban kiválthatsz, akár az ügyeleti időszak alatt is.

Budapesten több ilyen ambulanciát is találsz, például a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, mely a 10. kerületben található, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, mely a 8. kerületben vár éjjel-nappal, vagy a Szent Margit Kórházban, ami Budán, a 3. kerületben kínál azonnali orvosi segítséget. A hazai sürgősségi ambulanciák pontos helyéről érdeklődhetsz ezen a telefonszámon: 06(30)303-0456.

Drasztikusan jelentkező mellékhatások

A gyógyszerek betegtájékoztatóján általában számtalan tünetet felsorolnak, hogy ne érhesse támadás a gyógyszergyártókat. A gyakorlati tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ezeknek a kellemtelenségeknek pusztán töredéke jelentkezik. Az esemény utáni tablettával azonban más a helyzet: erős hatással van a hormonháztartásodra, ezért az esetek döntő többségében igen határozottan megmutatkoznak a mellékhatások.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jellegzetes mellékhatások

  • Vérzés.
  • Hasgörcs.
  • Hányinger, hányás.
  • Folyamatos émelygés, szédülés.
  • Álmosság, dekoncentráció.

Mindezek miatt, ha van rá módod, kérj szabadságot a munkahelyeden, és maradj otthon azon a napon, amikor az esemény utáni első tablettát beveszed.

Az esemény utáni tabletta ára nem kevés, 5 és 7 ezer forint körül alakul. A TB nem támogatja, ezért a teljes árat kell érte fizetned.

Csak mentőövnek

Bár az esemény utáni tabletta valóban hatásos, azért erre nem építheted a szerelmi életedet. A nőgyógyászok véleménye megoszlik abban, hogy milyen gyakran szabad alkalmazni. Elvileg egy ciklusban egyszer használható, de van olyan szakember, aki szerint három hónapon belül nem tanácsos újra használni. Ennek oka a túlzottan nagy dózisú progeszteron hormon, amelyet a szervezetedbe juttatsz vele.

Mivel a sürgősségi fogamzásgátlás nagyon megterheli a szervezetedet, ha nem szeretnél kisbabát, akkor mindig gondoskodj a megfelelő védelemről, és ne légy felelőtlen. A legjobb, ha soha nem kell eseményi utáni tablettához folyamodnod.

Az abortusztablettáról
Komoly botrányt kavart néhány éve az abortusztabletta híre, amely műtét nélküli terhesség-megszakítás lehetőségét kínálná fel a terhesség első kilenc hetében. Bár a tabletta engedélyezéséhez szükséges törvényt elfogadta az Országgyűlés, mivel a gyógyszergyártó cégek nem kérték annak törzskönyveztetését, hazánkban legális úton jelenleg nem elérhető a készítmény. Az abortusztabletta nem veszélytelen, hiszen bizonyos esetekben bevétele után erős vérzés léphet fel, de az is megeshet, hogy nem teljes vetélés következik be, és azonnali orvosi segítségre volna szükség.
Ezt is szeretjük