Fúrás és tömés nélkül kezelhető a fogszuvasodás
Mikor lesz elérhető?
Futurisztikusan hangzik, pedig pár év múlva valósággá válhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új, injekció és fúrás nélküli, öngyógyító módszert találtak fel londoni fogorvosok a fogszuvasodás kezelésére - írta hétfőn a The Guardian című brit napilap internetes oldalán.

Az angol rövidítéssel EAER - árammal gyorsított és fokozott ásványpótlás - néven ismert új módszert három év múlva már a fogorvosi rendelőkben is alkalmazhatják. A londoni King's College tudósai által kidolgozott módszer lényege, hogy tömés helyett a fogak regenerálódását segíti elő.

A jelenlegi módszerrel a fogszuvasodást fúrással és az üreg amalgámmal vagy műgyantával - kompozit töméssel - történő kitöltésével kezelik. Az EAER eljárással felgyorsítják a sérült fog kalcium- és foszfátfelvételét.

Az eljárás során kijavítják a megsérült fogzománcot, majd az ásványokat gyengeáram segítségével irányítják a sérült helyre. Nigel Pitts professzor, a londoni King's College fogászati karának tanára a lapnak kifejtette:

- A jelenlegi kezelési módszer nem ideális. Amikor töméssel kezeljük a fogat, elindul egy fúrás-újratömés ciklus, és végül egyetlen tömés sem végleges. A mi módszerünk nemcsak kíméletesebb a pácienshez és előnyösebb a fogának, de várakozásaink szerint legalább annyira költséghatékony lesz. A szuvasodás elleni küzdelem mellett a fogak fehérítésére is alkalmas.

Roncsolják a fogzománcot!

Lapozd át az alábbi galériát, és ismerd meg a fogzománcra veszélyes táplálékokat. Fogyasztásukat követően tiszta vízzel öblítsd ki a szádat!

Ezt is szeretjük