Fogamzásgátlót szedsz? 2 dolog, amit kerülj el
Kiüthetik a hatását
A fogamzásgátló tabletta hatékonysága közel 100%-os, de ez a két dolog ronthat rajta.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A hormonális fogamzásgátló tabletták hatékonysága magasabb, mint 99% - abban az esetben, ha rendeltetésszerűen szeded, a tájékoztatón megadott módon, illetve az orvosod utasítása szerint.

Emellett pedig van néhány olyan gyógyszer és gyógyhatású készítmény, amit inkább kerülj el, ha nem akarsz váratlanul teherbe esni.

A fogamzásgátlót szedsz? Ezt tudnod kell

A hormonális fogamzásgátló tabletták először a gyomorba kerülnek, és innen jut be a véráramba a bennük található női nemi hormon, az ösztrogén. Az epe aztán a véráramból kiválasztja, majd a bélbe juttatja, ahonnan újra felszívódik - ez a körforgás több ízben is végbemegy.

Ehhez szükséges a háromórás felszívódási idő, amely ha nem teljesül - vagyis a gyógyszer már ezen belül kikerül a szervezetből -, a védekező hatás csökken. Főként hányás vagy hasmenés vezethet ehhez, így kerülendő minden hashajtó hatású készítmény, gyógynövény, illetve olyan gyógyszer, amelyre a gyomrod korábban már reagált érzékenyen.

Így csökkenti az antibiotikum a fogamzásgátló hatását

Az antibiotikumok a fogamzásgátló felszívódásának zavarát okozzák, ugyanis csökkentik a bélben található baktériumok mennyiségét. Mivel kevesebben vannak, kevesebb ösztrogént is képesek átalakítani, ami végül csekélyebb mértékű felszívódást okoz - gyakran csekélyebbet, mint ami a fogamzást gátló hatáshoz elegendő lenne.

Az említett ok mellett számos antibiotikum mellékhatásai közt szerepel hányás, illetve hasmenés, ami még tovább rontja a felszívódás esélyeit. Ha tehát antibiotikumot szedsz, és emellett szexuális életet is élnél, mindenképpen alkalmazz valamilyen kiegészítő fogamzásgátló módszert!

Vigyázat, tévhit!
Sokan hangoztatják, hogy az alkoholfogyasztás csökkenti a hormonális fogamzásgátló tabletta hatékonyságát, ez azonban téves információ. Nagyobb mennyiségű alkohol hatására lassul ugyan a felszívódás körforgásának folyamata, de a terhesség ellen ettől még ugyanúgy védett maradsz a felszívódást követően. Rendszeres és hosszabb távú, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén fordulhat csak elő a hatás gyengülése.

Orbáncfű: inkább ne válaszd, ha fogamzásgátlót szedsz

Az orbáncfű nevű gyógynövény sem barátja a fogamzásgátlónak, mivel növeli a tabletta lebontásának intenzitását, így annak kevesebb esély jut a hatékony felszívódásra. Jellemzően kedélyjavítóként alkalmazzák ezt a gyógynövényt, és nem kizárólag önmagában: számos hangulatjavító teakeveréknek is alkotóeleme, így mindenképpen ellenőrizd az összetevőket fogyasztás előtt! Ha feltétlenül szükséged van valamilyen antidepresszánsra vagy közérzetjavítóra, konzultálj a nőgyógyászoddal, milyen megoldást javasol: sajnos az orbáncfű mellett más ilyen típusú készítmények is azonos hatással lehetnek a fogamzásgátló lebomlására.

Ezt is szeretjük