Halálos páros
Cigaretta és fogamzásgátló
Tudtad, hogy a dohányzás és a fogamzásgátló tabletta együttes jelenléte akár 25-szörösére növelheti a szívroham esélyét?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg régebben mind a fogamzásgátló tabletták, mind pedig a dohányzás csak az idősebb korosztályú nőket érintette, addig a mai statisztikák egészen hajmeresztőek. A 14-18 év közötti lányok negyede rendszeresen dohányzik, és 30%-uk él közepesen rendszeres szexuális életet. Ennek a 30%-nak több mint a 70%-a szed fogamzásgátló tablettát, de ez a 70% már a 16-18 évesek közé esik. A 18 évesnél idősebb nők harmada dohányzik és szed fogamzásgátlót is.

Amit fontos még megemlíteni, hogy sem a fiatalkorúak, sem pedig a felnőttek nem veszik komolyan a tabletták minőségét, általában zokszó és egyéb érdeklődés, informálódás nélkül szedik be azt, amit nőgyógyászuk egy vizsgálat alapján felír. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nőgyógyászok hozzáértését kétségbe kellene vonni, de mindenképpen fontos lenne, hogy mindenki több termékről informálódjon.

Miért fontos?

A statisztikák nem csak azért fontosak, mert hűen tükrözik a jelenlegi társadalmi szokások kor szerinti megoszlását, hanem mert rávilágítanak arra a tényre, hogy egyre többen veszélyeztetettek a szívinfarktus kockázatával. A fogamzásgátlók és a dohányzás együttes jelenléte ugyanis drasztikus mértékben növeli annak az esélyét, hogy valakinek szív- és érrendszeri betegsége, vagy esetleg szívinfarktusa lesz.

Mi az összefüggés?

Természetesen fontos tényezők még a napi elszívott cigaretta mennyisége és a tabletta hormontartalma is. Akik egy nap kevesebb mint fél doboz cigit szívnak el, már azok is háromszor nagyobb eséllyel számíthatnak szívrohamra, mint nem dohányzó nőtársaik. Akik viszont egy fél doboznál is többet, már az esély húszszorosával kell hogy számoljanak.

A fogamzásgátlók által szervezetbe juttatott női hormonok bár eredetileg csökkentik a szívkoszorúér betegségek előfordulásának számát, a nikotin kitűnően semlegesíti ezt a jótékony hatást. Így tehát ahhoz, hogy elegendő hormon legyen a szervezetben, olyan tablettát kellene szedni, melynek kiemelkedően magas a hormontartalma. Ezzel ellensúlyozható lenne a nikotin semlegesítő hatása. Ezzel azonban az a probléma, hogy a túl magas hormontartalmú készítmények hatása a visszájára fordul: csökkentés helyett már önmagukban is okoznak szív- és érrendszeri mellékhatásokat.

A szívroham előjelei

A szívrohamnak nagyon konkrét és egyértelmű előjelei vannak, melyek mentén maximális biztonsággal megjósolható a várható infarktus. Amikor az alábbi előjeleket érzed, azt nevezzük anginának, mely tulajdonképpen nem jelent mást, mint szívfájdalmat.
  • Markoló/szorító jellegű fájdalom a mellkas közepén.
  • A fájdalom kiterjedhet az egész mellkasra, a hátra, a nyakra és az állkapcsokra, illetve lefelé a karokra, különösen a bal karra.
  • A fájdalom pihenésre alábbhagy.
Ha szeretnél a szívrohamról többet tudni, szeretnél bővebben olvasni az előjeleiről és a következményeiről, akkor kattints ide!

Hogyan?

A dohányzásnak köztudottan rengeteg mellékhatása van. Ezek közül a szívroham tekintetében egyik legfontosabb, hogy a füst belégzése során a szervezet sejtjei oxigén helyett szén-monoxidot vesznek fel, melynek hatására a szívizom sejteiben oxigénzavar lép fel.

Ezt a hatást a fogamzásgátló csak fokozza, melynek következtében drasztikusan megnő a szívrohamok száma – különösen 35 év felett.

Ezt is szeretjük