A mellnövelő kapszulák titka
Fitoösztrogének
A növényi ösztrogének a női hormonokhoz hasonlóan viselkednek. Befolyásolhatják a mellméretet, de más pozitív hatással is rendelkeznek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fitoösztrogének olyan, növényekben található vegyületek, melyek a szervezetbe kerülve az ösztrogén hormonhoz hasonló hatást fejtenek ki. Az ösztrogén pedig a progeszteron mellett az egyik legfontosabb női hormon.

Ezen hormontartalmú növények szervezetre gyakorolt hatását először olyan állattenyésztők fedezték fel, akiknek állatai huzamosabb ideig ugyanazt a táplálékot kapták. Egy ideig lucernát, bíborherét és görögszénát ettek. Az egyoldalú táplálkozás hatására a hím állatok nem voltak hajlandóak teherbe ejteni a nőstényt. Amikor azonban változtattak a takarmányokon, az állatok nemi vágya és szaporodási szokása is megváltozott. Ezt a jelenséget vizsgálták meg tudósok, amikor felfedezték a fitoösztrogén nevű vegyületet a növényekben.

Miben találhatóak?

Nagyjából 300 féle növényben található meg a vegyület. A fitoösztrogének három csoportja:

  • Izoflavonoidok: leginkább szójában és más hüvelyesekben találhatóak.
  • Lignanok: gabonafélékben és olajos magvakban, különösen a lenmagban.
  • Kumesztánok: takarmánynövények tartalmazzák.

Hogyan működnek?

Mivel vegyületeik nagyon hasonlítanak az ösztrogén hormon vegyületeire, ezért képesek becsapni az úgynevezett ösztrogén receptorokat, ezzel hasonló hatást kiváltva, mint az ösztrogén hormon maga. Ha kis dózisban kerülnek a szervezetbe, akkor hatásukat tekintve nagyjából megegyeznek az ösztrogénnel, de nagy dózis esetében gátolják a hormon termelődését. Természetesen az adott személy természetes hormonszintje is befolyásolja a hatásokat, hiszen attól függ, hogy mi számít nagy vagy kis dózisnak.

Érdekes! A mellnövekő kapszulákban általában fitoösztrogének lapulnak. A hormon jellegű vegyület hatására a mell megnövekszik. Mielőtt ilyen kúrába fogsz, kérdezd meg a nőgyógyászodat, hogy mi a véleménye a dologról, mert nem csak a mellek méretét, hanem a ciklust is befolyásolhatja.

Például, ha változó korban vagy, akkor hormonszinted alacsony, így a fitoösztrogének stimulálják a megfelelő receptorokat és enyhe ösztrogén hatást váltanak ki. Egy fiatal nő esetében viszont a fitoösztrogének versengenek az érvényesülésért a természetes hormonokkal, így gátolják azokat hatásuk kifejtésében.

Mindez mit jelent?

A WHO évenként ismétlődő kutatásaiból tökéletesen látszik, hogy a távol-keleten élők között – akik sokkal több növényi eredetű ételt fogyasztanak – kevesebb a korral és hormonális változásokkal járó megbetegedés, mint a csontritkulás, menopauzás tünetek, hormonális változásokhoz köthető rákos betegségek, mint az állati eredetű ételeket preferáló nyugatiak között. E tény egyik magyarázata, hogy a szójából előállított tofu – de ez csak egyetlen példa az étlapról – rengeteg fitoösztrogént tartalmaz, mely éppen abban a korban jelent egészségügyi támogatást, amikor a természetes hormonszint csökken, vagy változik.

A fitoösztrogénekről azt tartják, hogy nem lehet őket túladagolni, tekintve, hogy természetes forrásaikból szinte lehetetlen akkora mennyiséget elfogyasztani, melyben már túl sok vegyület van.

Klinikai adatok szerint a sikeres terápiához napi 50-120 mg szükséges. Ennek a mennyiségnek a szervezetbe juttatásához pedig napi két adag teljes értékű szójatermék, vagy néhány kapszula étrendkiegészítő szükséges.

Ha szeretnél többet megtudni a természetben megtalálható hormonok felhasználásáról és arról, hogy hol juthatsz legkönnyebben hozzájuk, akkor mindenképpen ajánljuk a Recept Nélkül című, ingyenes, gyógyszertárakban kapható egészségvédelmi folyóiratot.
Ezt is szeretjük