Nőknél nehéz észrevenni, mert nagyon jól maszkolnak: ezek lehetnek az ADHD jelei felnőttkorban

A felnőttkori ADHD tünetei nem egyeznek nők és férfiak esetében, így gyakran hosszú évekig vagy évtizedekig diagnosztizáltalan maradhat.

Felnőttkori ADHD tünetei nőknél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ADHD, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (attention deficit hyperactivity disorder), gyakran mint a gyermekeket és a férfiakat érintő probléma kerül előtérbe, pedig a nők is nagy számban szenvednek ettől a rendellenességtől, de tüneteik gyakran eltérnek a férfiakétól, így sokszor későn diagnosztizálják őket. 

A felnőttkori ADHD tünetei nőknél

Az ADHD jelei és tünetei nők esetében különbözhetnek a férfiakétól. Míg a férfiaknál gyakrabban jelentkezik a hiperaktív és impulzív viselkedés, a nők általában az inattentív típusú ADHD-val küzdenek, melyet inkább a figyelemzavar jellemez.

Felnőttkori ADHD tünetei nőknél 2
Fotó: dvulikaia / Getty Images Hungary

Az ADHD-val élő nők gyakran maszkolják tüneteiket, hogy megfeleljenek a társadalmi elvárásoknak, és elkerüljék a megbélyegzést, azaz megpróbálják elrejteni vagy kompenzálni figyelemzavarukat és hiperaktivitásukat. Extra erőfeszítéseket tesznek a szervezettség érdekében, túlkészülnek a feladatokra, vagy éppen visszahúzódóbbá válnak, hogy ne tűnjenek ki. Ez a folyamat rendkívül kimerítő lehet, és hosszú távon szorongáshoz, depresszióhoz és alacsony önértékeléshez vezethet. Az ADHD maszkolása is akadályozza a megfelelő diagnózis felállítását és a szükséges kezelés megkezdését is. Az alábbi tünetek utalhatnak rá, ezeket a WebMD szakemberei gyűjtötték össze.

Tünetek

 • Időgazdálkodási nehézségek: nehezen tudják beosztani az idejüket, gyakran késnek, és a határidőkkel is problémáik vannak. Ez különösen szembetűnő a munkahelyen, de a mindennapi életben is zavart okozhat.
 • Szervezetlenség: gyakran érzik úgy, hogy életük káoszban van. Nehezen tartják rendben a környezetüket, és rendszeresen elveszítenek dolgokat.
 • Túlterheltség érzése: a mindennapi feladatok könnyen túlterhelhetik őket, úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni velük.
 • Szorongás és depresszió: gyakran szorongástól, depressziótól szenvednek, mivel küzdenek a figyelemzavar és szervezetlenség következményeivel - ide kattintva megtudhatod, hogy mi az a két tényező, ami növeli a depresszió kockázatát.
 • Pénzügyi nehézségek: problémáik vannak a pénzkezeléssel, például elfelejtik befizetni a számlákat, vagy impulzívan vásárolnak, túlköltekeznek.
 • Nehézségek a fókuszálásban és a feladatok befejezésében: nehezen tudnak egy adott feladatra koncentrálni, és sokszor félbehagyják a projekteket. Ez különösen a munkahelyi és iskolai teljesítményt befolyásolja negatívan.
 • "Zoning out", vagyis a "kikapcsolás" mások beszéde közben: előfordulhat, hogy amikor valaki beszél hozzájuk, egyszerűen "kikapcsolnak", és nem figyelnek oda. Ez zavarokat okozhat a kommunikációban és a kapcsolatokban.
 • Halogatás és unalmas feladatok elkerülése: gyakran halogatják az unalmasnak ítélt feladatokat, és nehezen kezdik el vagy fejezik be azokat. Ez sokszor a napi teendők elhanyagolásához vezet.
 • Gyakori feledékenység: elfelejtik, hova tették a dolgaikat, vagy elfelejtenek napi teendőket. Ez a mindennapi életben sok kellemetlenséget okozhat.
 • Tanulási nehézségek: gyakran küzdenek tanulási problémákkal, amelyek hatással lehetnek az oktatási és karrierlehetőségeikre.
 • Szociális kihívások: a társas helyzetekben is nehézségeik lehetnek, például új barátok szerzésében vagy meglévő kapcsolatok fenntartásában.
 • Kapcsolati problémák: a figyelemzavar és az impulzivitás konfliktusokat okozhat a párkapcsolatokban és a családban is.
 • Egészségügyi problémák: gyakran tapasztalnak testi tüneteket is, például fejfájást vagy gyomorpanaszokat, amelyek a mentális állapotukkal vannak összefüggésben.
 • Zaklatás és bántalmazás: sokszor szenvednek zaklatástól és bántalmazástól, különösen fiatal korukban, ami súlyosbíthatja a mentális problémákat.
 • Önbántalmazás: előfordulhat önbántalmazás, például falcolás vagy a körmök, bőr és haj tépkedése.
 • Étkezési zavarok: közöttük gyakrabban fordulnak elő étkezési zavarok, mint például a túlevés vagy az anorexia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Diagnosztizálása és kezelése

Az ADHD diagnosztizálása nőknél gyakran késik, sokszor csak a harmincas vagy negyvenes éveikben derül fény rá. Ennek egyik oka az, hogy tüneteik a férfiakéhoz képest finomabban nyilvánulnak meg, a másik oka pedig a már említett maszkolás.

A diagnosztizálásához legalább öt figyelemzavaros vagy hiperaktív/impulzív tünetnek kell fennállnia, amelyek legalább két különböző helyzetben jelentkeznek (például munka és otthon). Fontos az előzmények felderítése is, amik általában 12 éves kor előtt kezdődnek.

10 viselkedés, ami gyerekkori traumára utal a pszichoterapeuta szerint - Elsőre nem biztos, hogy erre gondolnál

Elolvasom

Kezelésére többféle módszer létezik, beleértve a gyógyszereset és a terápiát is. A gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében, a terápia, különösen a kognitív viselkedésterápia, ugyancsak alkalmas az ADHD-val járó negatív gondolkodási minták megváltoztatására és az önbizalomszint növelésére.

A támogatócsoportok és szakmai tanácsadás szintén hasznos lehet az ADHD-val élő nők számára. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy megosszák tapasztalataikat és stratégiáikat másokkal, akik hasonló kihívásokkal küzdenek. Többek között a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján lehet jelentkezni kivizsgálásra.

Éveket fiatalodhat az agy ettől a 11 szokástól: nagyon jót tesznek a memóriával

Bizonyos szokások megfiatalítják az agyat a Harvard Egyetem kutatói szerint.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük