Hány éves korban a legboldogabbak a magyarok? Kiderült az is, mikor félünk legjobban a haláltól
A McCann Worldgroup cég nemrég ismertette Truth About Age - Igazság az életkorról - címmel megjelent globális kutatását.

boldog emberek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idő múlása egyáltalán nem az életkorról szól, a huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek, legalábbis ez derült ki egy reprezentatív nemzetközi felmérésből.

A McCann Worldgroup cég nemrég ismertette Truth About Age - Igazság az életkorról - címmel megjelent globális kutatását, melyben magyarokat is megkérdeztek az időskorról és az idősödésről.

Aktívak az emberek idősebb korban

A 36 országban, mintegy 24 ezer ember megkérdezésével végzett felmérésben több mint ezer húsz és hetven év közötti magyar válaszadó vett részt. A minta a magyar lakosságra nézve is reprezentatív volt. A kutatásról szóló közlemény idézi a cég budapesti stratégiai igazgatóját, Marina Nikset, aki szerint a kutatás alapján át kell értékelni az időskorral kapcsolatos gondolkodást.

A felmérés szerint a hetven év feletti magyarok hét órát mozognak aktívan egy héten, bő másfél órával többet, mint a huszonévesek. Ugyanakkor online játékokkal is több időt töltenek, mint a fiatalabbak. A hetven év felettiek csaknem hat órát, míg a húsz-harminc évesek 4,7 órát játszanak a weben.

Ekkor vagyunk a legboldogabbak

A kutatás szerint a magyarok 28 évesen érzik magukat a legboldogabbnak, 34 évesen a legproduktívabbnak, és 37 éves korban érzik a legnehezebbnek az életet. 60-70 éves korban viszont egyre inkább úgy érzik az emberek, hogy a média és a hirdetők kevésbé szólnak hozzájuk, kevésbé értik meg őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az idősek előnyként élik meg a szabadságot

Majdnem minden országban, így Magyarországon is azt mondták a hetven év felettiek, hogy az időskor legnagyobb előnye a szabadság. Szinte nincs is olyan életkor, amikor igazán öregnek érzi magát az ember. A tízes skálán, ahol az egyes a nagyon fiatalt, a tízes a nagyon öreget jelzi, a huszonévesek saját magukat hármasra értékelték. Az ötven-hatvan év közöttiek négyesre, de hetven felett sem mentek négyes fölé.

A világ többi részéhez képest azonban Magyarország valamivel konzervatívabb. Míg máshol az ötven év felettiek mindössze 20%-a vélte úgy, hogy a szexuális életnek 55 éves kor felett vége van, itthon ez az arány elérte a 30%-ot. 

Ezt is szeretjük