Fejfájás, szem körüli nyomás: egy szokatlan betegség első jelei

A gyakori fej- és szemfájás hátterében akár az orrmelléküregek gyulladása is állhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fejfájásra és a szem körüli nyomó érzésre nem szabad csak legyinteni, ugyanis korántsem biztos, hogy az egész napos megerőltetés a ludas a fájdalmas tünetek jelentkezésében. Az orrmelléküreg-gyulladás, más néven sinusitis nem túl gyakori, sokszor más betegség tüneteivel azonosítják.

Mi az a sinusitis?

Az orrmelléküreg-gyulladás igen fájdalmas, de ritkán súlyos, és általában magától gyógyul. Négy pár orrmelléküreg található az orrod, a szemed, az arccsontod és homlokod mögött. Feladatuk, hogy megtisztítsák a levegőt, mielőtt az a tüdődbe jut. A fájdalmat az okozza, hogy a megduzzadt hámbélés miatt a felgyülemlő genny fokozza a sinusokban a nyomást.

Megfázás, nátha a háttérben

A sinusitist általában megfázás okozza, de néha állhat bakteriális fertőzés a háttérben, illetve allergia is kiválthatja. Ha az orrmelléküregeid járatai túl szűkek, vagy ha orrsövényferdülésed van, az is orrmelléküreg-gondokhoz vezethet.

A terhes nők jobban ki vannak téve ennek a betegségnek, mivel a hormonok megduzzaszthatják a sinusok nyálkahártyáját, és fokozhatják a váladéktermelést is.

Tünetek

A tünetek nagyban függenek attól, hogy melyik üreg érintett, de a következők a leggyakoribbak.

  • Orrdugulás.
  • Rossz lehelet.
  • Torokfájás, köhögés.
  • Fájdalom a felső fogsorban.
  • Fejfájás, ami erősödik, ha előrehajolsz.
  • Fájdalom, nyomó érzés a szemed mögött.
  • Hátracsorgó váladék az orrüreg hátsó részén és a torokban.
  • Az ízlelés vagy a szaglás átmeneti elvesztése, gyakran a kettő együtt.

A felsoroltak utalhatnak allergiára vagy akár megfázásra is, ezért, ha nem múlnak egy-két héten belül, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz.

Kezelési lehetőség

Ha tüneteid nagyon súlyosak, vagy három hónapnál régebb óta állnak fel, háziorvosod elküldhet egy fül-, orr- és gégeszakorvoshoz. Ő mintát vesz majd az orrváladékodból a laborvizsgálathoz, és CT-felvételt is csináltathat az orrmelléküregeidről. Hacsak a tüneteid nem súlyosak vagy kitartóak, kezelés nélkül is rendeződhetnek. Műtétre nagyon ritkán, csak krónikus sinusitis esetén kerülhet sor.

Gyógyszeres kezelés

A fejfájás megszüntetése érdekében szedj fájdalomcsillapítót, orrdugulás esetén pedig használj orrcseppet. Nem ajánlott viszont az antihisztaminok szedése, mivel ezek sűrítik a váladékot. Ha a tüneteid ennek ellenére nem múlnak el tíz napon belül, antibiotikumokra lehet szükséged. Amennyiben krónikus sinusitised van, az orvos orron át bejuttatott szteroidot írhat fel, hogy csökkentse a duzzanatot az orrmelléküregek járataiban.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így kerüld el!

Ha hajlamos vagy orrmelléküreg-gyulladásra, megpróbálhatod elkerülni a kiújulását. Első lépésként, mint sok más betegség esetében is, a legfontosabb, hogy ne dohányozz. Óvd meg magad a kemikáliáktól, a portól és más irritáló anyagoktól. Öblítsd ki az orrmelléküregeidet naponta sós vizes spray-vel vagy zuhannyal. Használj párásítót, de tisztítsd rendszeresen, hogy elkerüld a penészedést.

Cikkünk megírásában Dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című könyve segített, mely a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük