A gyakori fejfájás az első tünet
Így mérgezik az elfojtott problémák a testedet
Mindennapos problémáid a testedre is kihatnak. Tudd meg, miként!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejfájás mögött nem csak betegségek húzódhatnak, olykor a lelkedben felgyülemlő problémák, amelyek állandóan a fejedben zakatolnak, jelentkeznek ilyen formában. A stressz, az állandó feszültség, illetve önmagad kritizálása kiválthatja a szúró, lüktető, hasogató fájdalmat.

Stresszben élve, félve a jövőtől

Bizonyára veled is előfordult már, hogy valamit el akartál kerülni, nem szerettél volna megtenni az életben - legyen az például egy vizsga vagy egy szakítás. Ilyenkor mentálisan túl erősen figyelsz, mondhatni szinte rögeszmésen koncentrálsz az előtted álló eseményre. Aggódsz amiatt, hogy mit hoz a jövő, és a feszültség fejfájás formájában igyekszik rajtad úrrá lenni.

A stressz és a kényszer könnyedén okozhat egyre erősödő, lüktető fejfájást, amely sokszor mindaddig fennáll, amíg meg nem szűnik a kiváltó ok. Abban a pillanatban, amikor a stresszes, feszültséggel teli élethelyzetnek vége, egy csapásra fellélegzel, és a fejfájásod is elkezd csillapodni.

Nyomás és kudarcélmény

Amikor olyan munkahelyi vagy magánéleti nyomás van rajtad, amelyet egy pillanatra sem tudsz kiverni a fejedből, szintén előfordulhat, hogy megfájdul a fejed. Egy-egy kudarcélmény miatt pedig megeshet, hogy megkérdőjelezd a saját értékeidet. A kétségek és a gyötrődés ilyenkor gyakran váltanak ki fizikai tüneteket.

Ne felejtsd el soha, hogy a kudarcot nem csupán gyötrelmes időszakként élheted meg, hanem választhatod az utólagos átértékelést is, amikor tanulsz az elkövetett hibáidból.

Megtagadott érzések

A fejfájás kialakulhat azért is, mert olyan érzéseid, gondolataid vannak, amelyeket elfogadhatatlannak ítélsz - emiatt megtagadod őket. Ilyenkor úgy érezheted, hogy nincs elég bátorságod kifejezni ezeket, vagy egyszerűen csak nem hallgatsz rájuk. Amennyiben képtelen vagy elfogadni önmagad, érzéseidet visszaszorítod, ez pedig előbb-utóbb krónikus fejfájást okoz. Csak akkor tudsz hosszú távon szabadulni a kellemetlen tünettől, ha sikerül ezeket az érzéseket beépítened, elfogadnod.

Homeopátiával a fájdalom ellen

Ha szeretnéd gyógyszerek nélkül elmulasztani a fejfájásod, hívd segítségül a homeopátiát!

Pesszimizmus és negatív gondolatok

Az optimista szemlélet már önmagában megkönnyíti az életed, hiszen mindent sokkal pozitívabbnak látsz. Így a problémák megoldását is hamarabb felfedezed, ezzel pedig szó szerint megkíméled magad némi fejfájástól. A pesszimizmus, a negatív gondolatok - mint a bizonytalanság vagy éppen önmagad becsmérlése - nem csak az önképedet rombolják, de még fejfájást is okozhatnak. Saját magad alázása helyett inkább gyűjtsd össze a jó tulajdonságaidat, illetve azokat, amelyeken javítani szeretnél - így erősítheded az önbecsülésed.

Túl nagy elvárások

Ha úgy érzed, olyan elvárásokat támasztanak veled szemben, melyeknek képtelen vagy megfelelni, ellenállás alakulhat ki benned. Ilyenkor már az elérhetelennek tűnő cél puszta gondolatától is fájni kezd a fejed.

Konfliktus feszül a gondolataid, a személyes igényeid és a vágyaid között. Ebben a szituációban rendkívül fontos, hogy tisztázd magadban, te mit szeretnél. Amennyiben pedig nem akarsz eleget tenni a külvilág elvárásainak, úgy hozd azt az érintettek tudomására.

Cikkünk Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük