A fejfájás gyógyítása természetes módszerekkel

Lüktetés a homlok és a tarkó tájékán, rossz közérzet, alvásproblémák. A fejfájás milliók életét keseríti meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány szó a fejfájásról

A tapasztalatok szerint a rendszeres sportolás enyhíti a migrénes panaszokat: heti háromszori testmozgással – például úszással, kerékpározással, sétával, kocogással – a felére csökkenthető a fájdalmas napok száma. A rendszeres sportnak köszönhetően a fejfájás időtartama és gyakorisága jelentősen mérséklődik.

Miért? Orvosok megállapították, hogy testmozgás alkalmával több béta-endorfin jut a vérbe, vagyis a test saját fájdalomcsillapítót termel. Ezért van kapcsolat a szervezet által előállított fájdalomcsillapító mennyisége és a migrén jelentkezésének sűrűsége között.

Fejfájásod menetrendszerűen szombat reggelenként jelentkezik, amikor végre egyszer kialudhatnád magad? Vagy a munka miatti stressz váltja ki? Esetleg az időjárás, az étkezési vagy a gyógyszerfogyasztási szokásaid okozzák? Ha legközelebb felkeresed a háziorvosod, vidd magaddal naplódat! Orvosod messzemenő következtetéseket vonhat le belőle, és meghatározhatja további teendőid.

Fejfájós gyerekek

Azok a gyerekek, akiknek gyakran fáj a fejük, semmi esetre se szedjenek recept nélkül kapható gyógyszert, mert az csak rontana az állapotukon! A vény nélkül vásárolt fájdalomcsillapítók túlzásba vitt fogyasztása révén megnő a mellékhatások kialakulásának kockázata, például gyomorvérzés, máj- és vesebetegségek.

Migrénnapló

Köztudott, hogy a mindenkori időjárás és annak változása migrénes panaszokat idézhet elő.
Ha pontosan nyomon követed a történéseket, azt is rögzítheted, hogy a frontos időszakok, a légnyomásváltozás, a levegő nedvessége vagy éppen a hőmérséklet-e a felelős fejfájásodért.

Ha tompán feszít…

Alapvetően kétféle fejfájástípusról lehet beszélni: az elsődleges és a másodlagos fejfájásról. A primer fejfájás azon betegségek gyűjtőneve, amelyek szervi okai rutinvizsgálattal nem mutathatók ki. A szekunder fejfájás viszont betegségek – például meghűlés, magas vérnyomás, gyulladások – hatására alakul ki.

A tenziós fejfájásban szenvedőknek gyakran lelki problémáik vannak, túlterheltek, vagy mozgásszegény az életmódjuk. E fejfájástípus leggyakrabban a nőket gyötri, de a férfiak közül is sokakat érint. Ellentétben a migrénnel, nem rohamok formájában jelentkezik, általában hetente többször. A fájdalom tompa vagy feszítő jellegű, és kevésbé erős, mint a migrénnél.

A betegek számára összességében nem a fájdalom erőssége jelent gondot, hanem az, hogy nehezen vagy egyáltalán nem múlik el. Időtartama 30 perctől akár hét napig is eltarthat. Émelygés, hányás, fény vagy hangok iránti túlérzékenység nem jellemző, de a két utóbbi enyhe formában előfordulhat. A tenziós fejfájás leginkább az összpontosítást, a munkában való tartós elmélyülést akadályozza.

Fontos! Gyógyításában legfontosabb a rendszeres mozgás, az ellazulás és az autogén tréning technikájának elsajátítása, rendszeres gyakorlása. Szükség lehet gyógyszerekre is, fájdalomcsillapítóként itt is lehetőleg a nem kombinált formákat válaszd, mert a gyógyszerekhez való hozzászokás súlyosbíthatja a fejfájást! Hosszú távú sikert csak a kiváltó tényezők felkutatása és kezelése, lehetőség szerinti elhárítása hozhat.

Szúrás az egyik oldalról

A cluster-fejfájás szintén nem rohamokban jelentkezik, és sajátos módon féloldalon, mindig ugyanazon az oldalon. Vegetatív tünetek is kísérik. Például azon az oldalon, ahol a fájdalom keletkezik, a szem kipirosodik, könnyezik, esetleg összehúzódik, a szemhéj megduzzad, az azonos oldali orrjárat eldugul vagy folyik, az arc pedig kipirul, és sokszor jól láthatóvá válnak rajta a bőr alatt futó erek is.

A cluster-fejfájás kialakulásáért sokak szerint az agyalapi mirigy a felelős. Az agynak ez a része szabályozza a szervezetben zajló folyamatokat, például az éhséget, a szomjúságot, a vérkeringést, a szexualitást és a testhőmérsékletet. A szúró fejfájás általában ősszel és télen jelentkezik, sokaknál mindig ugyanabban a napszakban, főként éjjel. Ekkor elsősorban a fényviszonyok játszanak fontos szerepet, mivel befolyásolják belső órádat.

A rohamok általában több óráig tartanak. A betegek a migrénesekkel ellentétben ilyenkor nem fekszenek le, inkább ülnek vagy sétálnak, a fájdalom helyén hűtik, masszírozzák a fejüket. Akit gyakran kínoz erős fejfájás, előbb-utóbb fájdalomcsillapítókhoz nyúl. Pedig a fájdalmát gyógyszerrel enyhíteni próbálónál egy idő után könnyen kialakulhat a gyógyszeres fejfájás.

Ne feledd! Minden fájdalomcsillapító kiválthatja ezt a kellemetlenséget, gyakori szedés mellett. Sajnos a hétköznapok minőségének javítása céljából a fejfájós betegek néha évekig szednek valamilyen gyógyszert, s így veszélyeztetik a veséjüket és a májukat.

Kezelés gyógyszerek nélkül

 • Akupunktúra: a hagyományos kínai orvoslás egyik kezelési módja. A gyógyítást végző személy a problémás szervhez energiapályákon – meridiánokon – keresztül kapcsolódó akupunktúrás pontot megszúrja, mert így szabályozható a szervezetben zajló energiaáramlás. Ezt az eljárást sikeresen alkalmazzák különböző fájdalmak, így a fejfájás megszűntetésére is. A megfigyelések szerint leginkább a migrén esetén születnek pozitív eredmények.
 • Pszichofónia: fájdalommentes időszakban EEG – elektroencefalogram – segítségével megvizsgálják az agy állapotát, majd egy speciális szoftverrendszer az agyműködés jeleit zongora- és hárfahangokká alakítja át. Ez a „zene” hangsorokból áll, s ezeket az érintettek naponta többször is meghallgatják.
 • Oxigénterápia: a háromlépcsős eljárást Manfred von Ardenne fizikus dolgozta ki. Először is a páciens egy vitaminokból, ásványi anyagokból álló gyógykoktélt kap, hogy sejtjeiben javuljon az oxigénfelvétel és az anyagcsere. Ezután tiszta oxigént lélegzik be, miközben valamilyen testmozgást végez. A módszer javítja a vér mikrocirkulációját, hatására az oxigénnel teli vér menynyisége az artériákban nő, a vénákban csökken, ezáltal az agy több oxigénhez jut, és a fejfájás enyhül.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 • Biofeedback: e módszer elsajátításával és alkalmazásával a páciensek irányíthatják tudatalatti testfunkcióikat. A migrénesek például a fájdalmas értágulást – ami a migrén előtt jelentkezik – megelőzhetik, illetve megszűntethetik.
 • Viselkedésterápia: a migrénnek és a tenziós fejfájásnak gyakran a stressz az első számú kiváltója. A viselkedésterápia segít a páciensnek a stressz oldásában és a tudatos, hatékony relaxálásban. Az izmok tudatos ellazítása csökkenti a fájdalomra való hajlamot. A Jacobson által kigondolt progresszív izomlazítás lényege az izmok rövid ideig tartó megfeszítése, majd pedig tudatos, minél tökéletesebb ellazítása.
 • Kiropraktika: a gerinccsigolyák kisebb elmozdulása, funkcionális blokkja fejfájást és szédülést is előidézhet. A jól képzett kiropraktőrök speciális fogásokkal, lazítással, nyújtással képesek újrarendezni a normális állást.
 • Homeopátia: bizonyos testi-lelki hatások rendszeres fejfájást vagy migrént tarthantnak fenn. Ilyenkor a fejfájás egyéb tünetekkel szővödve jelentkezik. Ezek rendezésében sokat segít a célzott homeopátiás kezelés.

Ha szeretnél még egyéb természetes gyógymódokról olvasni és érdekelnek egészséggel és szépséggel kapcsolatos témák, akkor mindenképpen ajánljuk figyelmedbe az InforMed » oldalát!

OLVASD EL EZT IS!

narancssarga no
 • aranyér
 • házi gyógymódok

Az aranyér tünetei és kezelése

tukor no
 • természetes csodaszer
 • házi gyógymódok

Gombás fertőzés, csípés és horzsolás ellen

Ezt is szeretjük