Miért van mindig hely a desszertnek?

A tudósok elárulják

Az úgynevezett élvezeti evés célja nem az éhség csökkentése. Ezért nem tudsz lemondani a desszertről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki számára ismerős lehet a vasárnapi nagy családi ebédekről, hogy miután már az egész rokonság teleette magát, még következik egy kis almás pite vagy somlói galuska, amire nem lehet nemet mondani.

Nemcsak azért, hogy meg ne bántsd a háziasszonyt, hanem mert a desszert más típusú étel, mint a főfogások, úgy érzed, tudsz még neki helyet szorítani. Már a tudományos magyarázat is megvan a jelenségre - írja a DailyMail.

Ezért van hely a desszertnek

A Nápolyi Egyetem kutatói rámutattak, hogy a desszertevést nem az éhség motiválja, hanem egyszerűen az örömszerzés miatt történik. Amikor bekapsz egy szelet süteményt, agyadban a jutalmazó inger kiváltásáért felelős vegyületek termelődnek, ami rövid távon kellemes, hosszabb távon azonban túlevéshez és elhízáshoz vezet.

A hedonisztikus éhségnek vagy élvezeti evésnek nevezett jelenség célja tehát nem a szervezet energiaszükségletének pótlása, hanem az ízek élvezete. Kiváltásában a tanulmány vezető szerzője, dr. Palmiero Monteleone szerint az étvágynövelő hatású ghrelin hormonnak, valamint egy másik endogén anyagnak, az úgynevezett 2-AG-nek van szerepe.

A kísérlet tükrében

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakmai folyóiratban ismertetett kísérletben a kutatók nyolc túlsúlyos felnőtt szervezetében zajló változásokat vizsgáltak két különböző táplálkozási szituációban.

Az első vizsgálat során a kísérleti alanyok a kedvenc ételüket kapták, aminek hatására megemelkedett a gherin- és 2-AG-szintjük. A második vizsgálat során kevésbé ízletes táplálékkal kínálták őket, aminek eredményeképpen a szakértők nem tudtak az élvezeti evésre jellemző változásokat kimutatni a szervezetükben.

A vizsgálat eredménye szerint tehát valóban létezik olyan kémiai jutalmazási rendszer, amely felülírja a jóllakottságérzést, ennek eredményeképp pedig a kedvenc süteménynek még a laktató vasárnapi ebéd végén is jut egy kevés hely.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakértő szavaival

- A hedonisztikus éhség fokozottan ösztönzi a túlevést olyan környezetben, ahol az ínycsiklandó ételek jelen vannak, hozzájárulva az elhízáshoz. Az étkezési magatartások mögött meghúzódó fiziológiai mechanizmusok segíthetnek megérteni a világméretűvé vált elhízásjárványt. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megérthessük az élvezeti evés jelentőségét - mondja dr. Palmiero Monteleone.

OLVASD EL EZT IS!

turolead
  • zsírégető táplálék
  • fogyasztó praktikák

A 4 legfinomabb diétás édesség, ami segíti a fogyást

gomboc szilvas
  • zsírégető táplálék
  • fogyasztó praktikák

3 zsírégető édesség, ami felgyorsítja a fogyást

Ezt is szeretjük