Ezek a mindennapi gyógyszerek járnak a legtöbb mellékhatással
A szakértők szerint
A fájdalomcsillapítók vagy görcsoldók alkalmazásával is jobb óvatos lenned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki csak legyint a gyógyszerek dobozában található kis tájékoztatón sorolt mellékhatásokra, pedig még az orvosokat is zavarba tudja hozni a hosszú lista. A gyakran szedett orvosságoknál lehet, hogy nem is gondolsz a pluszban felmerülő hatásokra, pedig ezekre is reagálhatsz rosszul - szervezeted aktuális állapota vagy az elhúzódó alkalmazás miatt.

Túl sok a mellékhatás

Megnehezíti a betegellátást a gyógyszerek mellékhatásait részletező lista. A Regenstrief Intézet és az Indianai Egyetem közreműködésével született tanulmány szerint a doktoroknak komoly nehézséget jelent, hogy a megfelelő orvosságot kiválasszák, mert túl sok mellékhatást kell figyelembe venniük.

A kutatáshoz külön programot írtak, ami 5600 gyógyszer-tájékoztatón szereplő, félmillió mellékhatást elemzett. Az eredmények szerint egy átlagos tájékoztatón 70 mellékhatás olvasható, jó pár gyakran használt gyógyszernél ez a szám száz körül van. A leghosszabb lista pedig 525 tételt tartalmazott.

Ibuprofen-tartalmú fájdalomcsillapító

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz, melyre gyakran az ibuprofen-tartalmú gyógyszerek jelentik a megoldást. A lehetséges mellékhatások azonban még ennél az általános orvosságnál sem elhanyagolhatóak. Figyelmeztető tünetek mellett vagy bármilyen jel nélkül is előfordulhat gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy perforáció. A fájdalomcsillapító szedésével nő a szívinfarktus és a stroke esélye. Növeli a kockázatot, ha dohányzol, cukorbeteg vagy, magas a vérnyomásod, illetve magas a koleszterinszinted. Okozhat hallási, látási zavart vagy más túlérzékenységi reakciót.

Kombinált fogamzásgátló tabletta

A terhesség megelőzésének az egyik legáltalánosabb és legegyszerűbb módja a fogamzásgátló tabletta szedése. A hormontartalmú gyógyszer éveken át tartó alkalmazása veszélyeket rejt magában. Emiatt rendszeres, átfogó vizsgálatot javasolnak. A tabletta fokozza a vénás trombózis, azaz az alsó végtagban kialakuló vérrög képződést. A kockázatot növeli, ha valamilyen betegség miatt hosszabb időre ágyba kényszerülsz, ebben az esetben a gyógyszer elhagyását javasolják.

Dohányzás mellett kiemelkedően megnő a szív- és érbetegségek kockázata. Több szervben okozhat trombózist a gyógyszer, így szívrohamhoz vezethet, ritkán a máj, valamelyik vese vagy szem egyik artériájában jöhet létre elzáródás. Gyakori mellékhatásként említik a fejfájást, mellfájdalmat, hányingert, depresszív hangulatot, menstruációs zavarokat.

Homeopátiás megoldások

Hogy elkerüld a mellékhatásokat, fájdalomcsillapítók helyett érdemesebb homeopátiás gyógymódot választanod. Ehhez azonban ismerned kell néhány alapszabályt.

Paracetamol-tartalmú láz- és fájdalomcsillapító

Biztos jártál már úgy, hogy nem volt időd orvoshoz menni, és amikor elkezdett felszökni a lázad, gyorsan vettél valamilyen vény nélküli orvosságot. Ezeknél a gyógyszereknél is komoly mellékhatásokkal kell számolni. Elsősorban májkárosodást okozhat a lázcsillapító, nagy adagban pedig visszafordíthatatlan szövetpusztulást idézhet elő. Felléphet még túlérzékenységi reakció is, bőrkiütés, viszketés, nyálkahártya irritáció formájában. Ritkán hányingert, hányást, rossz közérzetet, gyomor- és bélrendszeri tüneteket okozhat az orvosság szedése.

Görcsoldó tabletta

A menstruációs fájdalmak orvossággal való enyhítése általános megoldás. Nagyobb adagokban történő szedése azonban fejfájáshoz, szédüléshez és hányingerhez vezethet. Mellékhatásként erős szívverés, illetve a bőrön jelentkező allergiás reakció, pirosság, viszketés is előfordulhat.

Azoknak, akik erősebb fájdalmaik miatt hatásosabb gyógyszert íratnak fel a vény nélkül kapható görcsoldók helyett, több mellékhatással kell számolniuk. A naproxen-nátriumot tartalmazó tabletta az előbbiekben felsorolt tüneteken kívül emésztési zavarokat, hasi fájdalmat, bélgyulladást, májgyulladást, veseműködési zavarokat is okozhat.

Ezt is szeretjük