Több kutatás is létezik, mely arra az eredményre jutott, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek nem nevezhetőek kockázatmentesnek a mellrák kialakulása szempontjából, egy 2013-ban, a Journal of the National Cancer Institute által publikált tanulmány például arra világít rá, hogy azok nők, akiket korai mellrákkal diagnosztizáltak, és utána napi szinten fogyasztottak zsírban gazdag tejtermékeket, sokkal nagyobb valószínűséggel haltak bele a betegségbe, mint azok, akik zsírszegény étrendet követtek. Mindezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy a zsír ösztrogént tartalmazhat, mely szinte üzemanyagként funkcionál hormonérzékeny rákos sejtek számára, és minél nagyobb a zsírtartalom, ez annál inkább jellemző lehet. Az ilyen étrend a betegség kiújulásának kockázatát is fokozhatja. A kutatók a zsírban gazdag tejtermékek között nemcsak a tejet és a sajtokat vizsgálták, de a fagylaltot, a joghurtot, a pudingot vagy többek között a vajat is.