Epediéta: 4 étel, amit felejts el puffadás és túlsúly esetén

Ha tapasztaltál már epegörcsöt, muszáj komolyan venned a diétát, de ha puffadsz, akkor is érdemes.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az epe feladatáról legtöbben egészen addig nem sokat tudnak, amíg nincs vele gond. Ha azonban egyszer már tapasztaltál vele kapcsolatban kellemetlen hasi tüneteket, érdemes bizonyos ételeket kizárni az étrendedből.

Epeproblémára hívhatja fel a figyelmet a puffadás, a jobb bordaív alatti görcs, hányinger, hányás, illetve böfögés.

Az epe szerepe a szervezetben

Az aranysárga színű epe a vékonybél egyik fontos emésztőnedve, amely folyamatosan termelődik a májban. Innen vagy közvetlenül, vagy az epehólyagban való tárolást követően az epevezetőn át jut a patkóbélbe - duodenumba. A benne lévő epesavak a zsírok emésztését segítik elő - hidrotróp aktivitásuk révén a nagy zsírsejteket kisebb zsírsejtekre bontják. Az epesavak lényegében növelik a koleszterin, a zsír és a zsírban oldódó vitaminok oldhatóságát, támogatják azok könnyebb felszívódását a szervezetben.

Az epe egyes alkotóelemei a széklettel együtt távoznak, míg mások áthaladva a vékonybélen, annak utolsó szakaszában, a csípőbélben - ileumban - visszaszívódnak, majd a májon át újra az epehólyagba jutnak. Ezt a ciklust az epe napi 10-12 alkalommal teszi meg.

Amikor az epe epehólyagból történő kiürülése nem történik meg, változik az alkotóelemek összetétele, kőképződés, gyulladás alakulhat ki. Az epe betegségei közé tartozik az epehólyag-gyulladás - amely lehet akut és heveny is -, az epeút-elzáródás, illetve az epeútgyulladás.

Tanácsok epe-diétához

Mivel az epe fő feladata a zsírok bontása, epepanaszok esetén csökkenteni kell a zsírban gazdag táplálékok fogyasztását. Használj kevesebb olajat, részesítsd előnyben a növényi eredetű zsírokat, szemben az állati eredetűekkel. A sütés-főzés helyett ajánlott inkább párolással készítened az ételeket.

Tiltólistás ételek epe-panaszok esetén

  • Túl cukros édességek.
  • Vajas-krémes sütemények.
  • Tejszín és zsíros tejtermékek.
  • Zsíros húsok - például füstölt szalonna, liba, kacsa, disznó, szarvas.

Ha csökkented a zsírbevitelt, kisebb esélyed lesz az elhízásra - ez pedig már önmagában segít megelőzni az epetünetek kialakulását. Sajnos mivel a cukorban gazdag ételek izgatják a gyomor-, illetve bélnyálkahártyát, ezek fogyasztása is kerülendő epepanaszok esetén. Az epediéta célja alapvetően, hogy segítse az epe ürülését az epehólyagból, megelőzze a görcsös összehúzódásokat.

Szigorú diéta epegörcs esetén

Amennyiben epegörcsöd volt, egy ideig érdemes szigorúbban venned a diétát. Epegörcs idején inkább csak folyadékot vegyél magadhoz, ha elmúlt, akkor is maradj a kímélőbb ételeknél. Ne fogyassz tejet, szénsavas üdítőket, tartózkodj a növényi eredetű zsiradékoktól is. A puffasztó hatású ételek - hüvelyesek, káposztafélék - fogyasztását is kerülnöd kell. Felejtsd el az erős fűszereket, az alkoholt, paprikát, hagymát. Fontos, hogy egyél gyakran, de kis adagokban - ne terheld meg az emésztőrendszeredet!

Ezt is szeretjük