A chips-adónál is nagyobb szigor kell ide: ezt tervezi bevezetni a kormány
A részletek
Betiltanák az energiaitalokat a 18 éven aluliaknak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiaitalok fogyasztásának célja a fizikai terhelhetőség növelése. A jó minőségű kávéval ellentétben azonban ezek a szénsavas üdítők veszélyesek lehetnek a szervezet egészséges működésére nézve.

A kormány már megkezdte annak a jogszabálynak az előkészítését, mely megtiltaná, hogy 18 év alattiaknak energiaitalt adjanak el.

Energiaitalok káros hatásai

Az energiaital magas - 40-100 mg - koffein-, cukor-, valamint számos más élénkítőanyag-tartalma miatt veszélyes lehet a szervezetre. Kísérletek tanúsága szerint fél liter energiaital elfogyasztása fiatalok esetében - két órán belül - 8%-kal növeli vérnyomást, a pulzust pedig percenként 5-7-tel emeli meg.

A rendszeres energiaital-fogyasztás felerősítheti a kezdeti stádiumban lévő, fel nem ismert keringési rendellenességek tüneteit. Alkohollal keverve fokozottabb veszélyt jelent a szervezetre nézve.

A szapora szívritmus mellett okozhat hányingert, hányást, rossz közérzetet, magas vérnyomást. Magas koffeintartalma miatt függőséghez vezet, a benne lévő nem kevés cukor pedig elhízást okozhat.

Chipsadóval is sújtották már

A 2011-ben bevezetett, chipsadó néven ismert népegészségügyi termékadó már lesújtott egyszer az energiaitalokra.

Így kívánták visszaszorítani a jelentős koffeintartalmú, illetve metil-xantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását. Most azonban ennél tovább megy a kormány, és a jövőben 18 éven aluliak nem vásárolhatnak energiaitalt.

Magyarországon is korhatáros lesz az energiaital

Nem hazánk lenne az első ország, ahol korhatárhoz kötik az energiaital árusítását. Dániában, Norvégiában, Németországban és Franciaországban már létezik olyan jogszabály, mely nem engedélyezi a 18 éven aluliak számára az energiaital fogyasztását. A kormány a tilalom előkészítésekor tehát nemzetközi mintát követ.

Balog Zoltán a korlátozásról

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egyrészt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal energiaital-túladagolásokról beszámoló országos felmérésére hivatkozik az energiaitalok árusításának jogszabályi korlátozásával kapcsolatban.

Másrészt aggályosnak tartja fogyasztásukat, mert nem ismert az alkohol, egyes gyógyszerek és az energiaitalok kölcsönhatása. Végül az energiaitalokról, mint komplex élelmiszerekről nem készült tudományos értékelés, ezért fogyasztásuk biztonságos szintje sem állapítható meg.

Iszol energiaitalt?

Ezt is szeretjük