A 3 leghatékonyabb emésztésserkentő fűszer
Pörgesd fel anyagcserédet fűszerekkel, melyekkel az ízek világát is élvezheted.
Az ételek fűszerezése ősi hagyományokra tekint vissza. A régi időkben némely fűszer tartósító funkciót látott el, mások pedig a luxust és a gazdagságot képviselték. A mai gasztronómia számára már teljesen természetes elvárás a gazdag fűszerhasználat, a különféle nemzetek konyháinak keveredése pedig sohasem tapasztalt, sokrétű ízvilágot eredményezett.
A fűszerek segítségével ráadásul nemcsak a kulináris élvezeteknek hódolhatsz, de karcsúsodhatsz is, ha a megfelelő változatokkal egészíted ki étrended. A következő három aromás különlegesség serkenti emésztésed, ezáltal anyagcserédet, emellett pedig szervezeted salaktalanításában is szerepet játszik.A csípős élvezet: chili
A chili trópusi eredetű, csípős ízű fűszernövény, amit már időszámításunk előtt is használtak ételek ízesítésére. Hazánkba Amerika felfedezése után érkezett, népszerűsége pedig egyre nő a magyar konyhákban is. A chili felhasználása rendkívül sokoldalú, hiszen nem csak fűszerként, hanem zöldségként és gyógyhatású készítmények alapanyagaként is feltűnik.
A chili hatásos fogyasztószerként is ismert, ugyanis gyorsítja az anyagcserét, fő hatóanyaga, a kapszaicin emésztésserkentő hatással rendelkezik, és megtisztítja bélrendszeredet a káros salakanyagoktól. A kapszaicin meggátolja zsírsejtjeid további gyarapodását, illetve csökkenti véred koleszterinszintjét, ezáltal védi szíved és érrendszered egészségét.
A chilit külsőleg is alkalmazhatod: pakolásokat, krémeket készíthetsz belőle, melyek fokozzák a vérbőséget az adott területen, így a makacs narancsbőrrel is leszámolhatsz. Orvosi kutatások szerint a kapszaicin hatására az agy boldogságérzetet okozó endorfinokat termel, egyes vizsgálatok pedig rákellenes hatását is bebizonyították - ezek szerint a kapszaicin gátolja a karcinogén anyagok funkcióit és a rákos sejtek növekedését. A fogyás érdekében fogyassz valamely ételhez mindennap egy csipet chilit, viszont ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba használatát, mert azzal árthatsz is emésztésednek.
Az ízletes vízhajtó: petrezselyem
A petrezselyem a magyar ételek egyik leggyakrabban használt fűszere, melynek kellemes illata és íze már önmagában is elegendő ok arra, hogy rendszeresen fogyaszd. Segítségével ráadásul felgyorsíthatod a fogyást, ugyanis olyan természetes hatóanyagokkal rendelkezik, melyek kihajtják a felesleges vízmennyiséget szervezetedből.
A visszatartott víz távozásával tested vízháztartása és veséid működése is normalizálódik, emellett néhány kilótól is villámgyorsan megszabadulhatsz. A petrezselyemnek felhasználhatod a levelét, a gyökérét és a termését is. A gyökér tartalmazza azokat a ftalidokat, melyek a vízhajtó hatásért felelősek, a petrezselyem levele pedig rengeteg C-vitamint és folsavat rejt magában, melyek szintén pozitívan hatnak az anyagcserére, és megerősítik immunrendszeredet is. A petrezselyem a kumarinoknak nevezett fitokemikáliáknak is gazdag forrása, melyek erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek, így segítségükkel megelőzheted a rákos sejtek kialakulását.
A fűszernövényt hatékony emésztésserkentőként is alkalmazhatod - ha napi 25 grammnyi petrezselyemmel ízesíted ételeidet, a maximumra kapcsolhatod anyagcserédet. Tegyél petrezselymet a salátákba, a rizses ételekbe, a levesekbe, a szószokba, illetve az öntetekbe. A főzés sem roncsolja hatóanyagait, de a legerősebb hatást akkor érheted el, ha frissen fogyasztod.
Az egzotikus emésztésserkentő: gyömbér
A gyömbér Ázsiából származó, jellegzetes ízű fűszernövény, mely egyrészt az egzotikus ételek ízesítője, másrészt pedig a népi gyógyászat egyik hatékony eszköze. A gyömbér külső-belső tisztító hatását már az ókori indiaiak is felfedezték, ami számodra is nyilvánvalóvá válhat, ha beilleszted diétás étrendedbe az erős aromával rendelkező növényt.
A gyömbér édeskés ízét a benne lévő illóolaj-származékoknak köszönheti, melyek a gyökérben keletkeznek. A gyömbér legfőbb hatóanyaga a kurkumin, mely elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb emésztést azáltal, hogy serkenti az emésztőenzimek felszabadulását, melyek lebontják a különféle szénhidrátokat és zsírokat. A kurkumin segítségével megszüntetheted puffadásos tüneteidet, sőt, bélflórád egészségét is támogathatod.
A gyömbér fitokemikáliái gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, emellett onkológiai kutatások azt is bizonyították, hogy a fűszer megakadályozza a vastagbélrák kialakulását - azokon az ázsiai területeken például, ahol bőven fogyasztanak belőle, minimális az ilyen típusú megbetegedések száma.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az ázsiai konyha ételeiben nyersen is használhatod, viszont porított változatát számos salátával, levessel, illetve húsfélével párosíthatod. Naponta három milligramm gyömbér fogyasztásával megkönnyítheted a plusz kilók leadását, de ezt a mennyiséget nem érdemes túllépned, hiszen erőteljes íze miatt egészen kis adagban is ízletes és hatékony.
Cikkünk Lyndel Costain Szupertápanyagok kézikönyv című műve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- vér
- diéta a tartós fogyásért
Melyik típusba tartozol?
- paprika
- zeller
Edd a tripláját, fogyd a dupláját!
- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért