Ez a hormon okozhatja az elhízást: az új gyógyszerrel kordában tartható

A leptin nevű hormon szerepet játszik az elhízás kialakulásában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Izgalmas felfedezésről számolt be a Cell Metabolism című szaklap júliusi száma: a közölt tanulmány szerint egy kutatócsoport átütő sikert ért el az elhízás gyógyszeres kezelésének területén.

Egy új készítménnyel ugyanis nemcsak arra képesek, hogy a testsúlyt csökkentsék, de arra is, hogy megelőzzék a diéta utáni visszahízást, mindez pedig anélkül érhető el, hogy a betegeknek éhségérzettől kellene szenvedniük. Ugyan a gyógyszert még csak egereken próbálták ki, elképzelhető, hogy hamarosan az emberi gyógyászatban is használhatóvá válik.

Hogyan működik a leptin?

A gyógyszer lényege, hogy enyhe mértékben hat a leptin nevű hormonra: megemeli annak mennyiségét a vérben, illetve a szervezetet érzékenyebbé teszi rá. Ez a hormon a jóllakottság és az elégedettségérzés kialakulásáért felelős az agyban, vagyis ez az a hormon, ami az étvágyadért felel.

A tanulmány szerzőjének véleménye

- Azzal, hogy a gyógyszer érzékenyebbé teszi a testet a természetesen jelen lévő leptinekre, nemcsak súlycsökkenést képes előidézni, de azt is elősegíti, hogy a beteg megőrizze a testsúlyát - magyarázta a tanulmány fő szerzője, George Kunos, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism szakembere. - Egy ilyen gyógyszer felfedezése nagyszerű távlatokat nyit az elhízás és az anyagcserezavarok kezelésében.

Korábbi kudarcok

A leptin, az étvágy és a testsúly kapcsolatával a kutatók már régóta tisztában vannak, ám a korábbi gyógyszerek, melyek ezekre az ismeretekre alapultak, kudarcot vallottak.

Az alapvető probléma az, hogy az emberek többségének a szervezete elegendő leptint termel ugyan, de valamilyen oknál fogva immunissá válnak erre: vagyis hiába küldi a leptin a jóllakottság üzenetét az agynak, az agy nem reagál arra.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tudósok ezért egy másik receptort, az kannabinoidot vették górcső alá. A kannabinoid az éhségérzet kialakulásáért felelős - ez található meg a marihuánában is, ezért van az, hogy, akik kanabiszt fogyasztanak, hirtelen fellépő éhségről számolnak be.

A kannabinoid természetes módon is jelen van a szervezetben, jelzi az éhségérzetet, ha pedig eleget ettél, a leptin dolga lenne, hogy az elégedettségérzést kiváltsa. Mivel a leptinre sokak szervezete nem reagál, úgy gondolták a tudósok, hogy a kannabinoid kiiktatása segíthetné elő az éhségérzet csökkenését, és ezáltal beindíthatná a fogyást.

2006 elején forgalomba is hoztak Európában egy gyógyszert, ami gátolja ezt a receptort, ám a súlyos mellékhatások - szorongás, depresszió, öngyilkos gondolatok - miatt a szer hamarosan le is került a boltok polcairól.

Az elhízás okai

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg dietetikus szakértőnk véleményét a táplálkozási zavarok kialakulásáról, illetve az elhízás okairól.

Az új módszer nemcsak hatékony, biztonságosabb is

Bár a korábbi gyógyszer végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a begyűjtött tapasztalatok segítették a kutatók munkáját. Az eredményekből kiindulva Kunos csapata először olyan gyógyszereket fejlesztett ki, melyekből a receptorblokkoló nem jut be az agyba, és nem okoz mellékhatásokat sem - így azonban a súlycsökkenés is jelentősen alacsonyabb volt.

Ezért a gyógyszert olyan szerrel kombinálták, ami a leptinre is érzékenyebbé teszi a szervezetet, vagyis - ugyan kis mértékben, de - mind a hormonra, mind a receptorra hatással van, ám egyik működésébe sem avatkozik be annyira erőteljesen, hogy az megváltoztatná az agyműködést.

Az eddigi kísérletek során az egerek viselkedésében nem figyeltek meg változásokat, így nagy a valószínűsége, hogy a gyógyszert hamarosan a túlsúllyal küzdő emberek kezelésére is használhatják majd.

Ezt is szeretjük