Ez a hormon okozhatja az elhízást: az új gyógyszerrel kordában tartható

A leptin nevű hormon szerepet játszik az elhízás kialakulásában.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Izgalmas felfedezésről számolt be a Cell Metabolism című szaklap júliusi száma: a közölt tanulmány szerint egy kutatócsoport átütő sikert ért el az elhízás gyógyszeres kezelésének területén.

Egy új készítménnyel ugyanis nemcsak arra képesek, hogy a testsúlyt csökkentsék, de arra is, hogy megelőzzék a diéta utáni visszahízást, mindez pedig anélkül érhető el, hogy a betegeknek éhségérzettől kellene szenvedniük. Ugyan a gyógyszert még csak egereken próbálták ki, elképzelhető, hogy hamarosan az emberi gyógyászatban is használhatóvá válik.

Hogyan működik a leptin?

A gyógyszer lényege, hogy enyhe mértékben hat a leptin nevű hormonra: megemeli annak mennyiségét a vérben, illetve a szervezetet érzékenyebbé teszi rá. Ez a hormon a jóllakottság és az elégedettségérzés kialakulásáért felelős az agyban, vagyis ez az a hormon, ami az étvágyadért felel.

A tanulmány szerzőjének véleménye

- Azzal, hogy a gyógyszer érzékenyebbé teszi a testet a természetesen jelen lévő leptinekre, nemcsak súlycsökkenést képes előidézni, de azt is elősegíti, hogy a beteg megőrizze a testsúlyát - magyarázta a tanulmány fő szerzője, George Kunos, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism szakembere. - Egy ilyen gyógyszer felfedezése nagyszerű távlatokat nyit az elhízás és az anyagcserezavarok kezelésében.

Korábbi kudarcok

A leptin, az étvágy és a testsúly kapcsolatával a kutatók már régóta tisztában vannak, ám a korábbi gyógyszerek, melyek ezekre az ismeretekre alapultak, kudarcot vallottak.

Az alapvető probléma az, hogy az emberek többségének a szervezete elegendő leptint termel ugyan, de valamilyen oknál fogva immunissá válnak erre: vagyis hiába küldi a leptin a jóllakottság üzenetét az agynak, az agy nem reagál arra.

A tudósok ezért egy másik receptort, az kannabinoidot vették górcső alá. A kannabinoid az éhségérzet kialakulásáért felelős - ez található meg a marihuánában is, ezért van az, hogy, akik kanabiszt fogyasztanak, hirtelen fellépő éhségről számolnak be.

A kannabinoid természetes módon is jelen van a szervezetben, jelzi az éhségérzetet, ha pedig eleget ettél, a leptin dolga lenne, hogy az elégedettségérzést kiváltsa. Mivel a leptinre sokak szervezete nem reagál, úgy gondolták a tudósok, hogy a kannabinoid kiiktatása segíthetné elő az éhségérzet csökkenését, és ezáltal beindíthatná a fogyást.

2006 elején forgalomba is hoztak Európában egy gyógyszert, ami gátolja ezt a receptort, ám a súlyos mellékhatások - szorongás, depresszió, öngyilkos gondolatok - miatt a szer hamarosan le is került a boltok polcairól.

Az elhízás okai

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg dietetikus szakértőnk véleményét a táplálkozási zavarok kialakulásáról, illetve az elhízás okairól.

Az új módszer nemcsak hatékony, biztonságosabb is

Bár a korábbi gyógyszer végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a begyűjtött tapasztalatok segítették a kutatók munkáját. Az eredményekből kiindulva Kunos csapata először olyan gyógyszereket fejlesztett ki, melyekből a receptorblokkoló nem jut be az agyba, és nem okoz mellékhatásokat sem - így azonban a súlycsökkenés is jelentősen alacsonyabb volt.

Ezért a gyógyszert olyan szerrel kombinálták, ami a leptinre is érzékenyebbé teszi a szervezetet, vagyis - ugyan kis mértékben, de - mind a hormonra, mind a receptorra hatással van, ám egyik működésébe sem avatkozik be annyira erőteljesen, hogy az megváltoztatná az agyműködést.

Az eddigi kísérletek során az egerek viselkedésében nem figyeltek meg változásokat, így nagy a valószínűsége, hogy a gyógyszert hamarosan a túlsúllyal küzdő emberek kezelésére is használhatják majd.

Ezt is szeretjük