Ez az egy gén okozhatja az elhízást: gyógyítható a rendellenesség?

Egy új külföldi kutatás szerint a BDNF gén mutációja felelhet a jóllakottságérzés hiányáért.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak, hogy valaki nem tudja kontrollálni az étvágyát, állandóan éhes, vagy hullámokban falásrohamok törnek rá, számos oka lehet, a pszichés eredetű problémáktól egészen a fizikai zavarokig.

Mivel az éhségérzetért, illetve a jóllakottságért felelős üzenetek útja az agyban meglehetősen összetett, a tudósok eddig csak sötétben tapogatóztak a kontroll nélküli étvágy okát illetően. Most azonban úgy tűnik, megtalálták azt a gént, ami felelőssé tehető az állandó éhségérzetért.

Az elhízásért felelős gén

A BDNF elnevezésű gén számos mutációban fordul elő embereknél és állatoknál egyaránt, azt pedig a tudósok már régebben is megfigyelték, hogy a bizonyos változatokkal élő emberek hajlamosabbak az elhízásra és nehezebben kontrollálják az étvágyukat, mint mások.

Mivel azonban a gén szerepe nem volt teljes egészében tisztázott, a mutációk elhízással kapcsolatos összefüggéseit sem sikerült még feltárni - eddig.

A Georgetown University Medical Center kutatói dr. Baoji Xu vezetésével nemrég egérkísérletek segítségével derítették fel a BDNF gén szerepét. Mint dr. Xu elmondta, étkezés után a gyomor üzenetet küld az agynak, ami az elégedettség érzésével tölti el az embert, így képes lesz abbahagyni az evést.

A BDNF gén mutációja

Az elégedettség érzését az váltja ki, hogy az evés során felszabaduló hormonok stimulálják az agy bizonyos részét, a BDNF gén egy szakasza pedig azért felelős, hogy ez a kommunikáció megtörténjen, vagyis a hormonok az agy megfelelő részére jussanak.

Normális esetben a BDNF génnek egy hosszabb és egy rövidebb szakasza van, bizonyos mutációknál azonban a hosszabb szakasz hiányzik - dr. Xu megfigyelése szerint ezekben az esetekben a neuronok más utakon jutnak el az agyba, és más területekre is érkeznek. Mivel nem az elégedettségért felelős központot stimulálják, az információ elvész, a jóllakottság érzése elmarad, így az evést sem tudod majd abbahagyni - vagy legalábbis továbbra is éhesnek érzed majd magad.

Dr. Xu magyarázata

Normális esetben a leptin és az inzulin - ami az evés következtében termelődik - stimulálja a BDNF gént, ami a kémiai üzenetet továbbküldi más neuronoknak, melyek aztán egy főútvonalon keresztül az agy megfelelő részébe száguldanak. A BDNF gén mutációja esetén ez az információ letér a főútvonalról, és az agy másik területére érkezik meg, így az nem tudja elindítani az elégedettségért felelős programot - magyarázta dr. Xu.

Gyógyítható?

Dr. Xu szerint most, hogy meghatározták a BDNF gén pontos szerepét a neuronok közötti kommunikációban, illetve azt is megfejtették, hogy pontosan melyik mutáció tehető felelőssé a kontrollálatlan éhségérzetért és az elhízásért, megvan a lehetőség arra is, hogy orvosolják a problémát.

Az egyik lehetséges módszer, hogy egy vírusterápiával utólagosan hosszú szakasszal is rendelkező géneket juttassanak a szervezetbe. Mivel azonban ezeknek a géneknek át kellene jutniuk az agy védekező sorompóján anélkül, hogy a test idegenként kezelné őket, egyelőre bonyolult lenne ezt az eljárást biztonságosan végrehajtani.

Gyógyszerrel is kezelhető lesz

Valamivel jobb megoldásnak tűnik, ha gyógyszerekkel erősítjük a BDNF gén hatását a hipotalamuszban - mondta dr. Xu. - Még mindkét módszer kidolgozásra vár, de bizakodóak vagyunk: bármelyik is vezet eredményre, a BDNF gén okozta falásrohamok, illetve az azzal együtt járó elhízás hamarosan gyógyszerrel is kezelhető lesz.

Te hány kilót szeretnél leadni?

Ezt is szeretjük