Ez az egy gén okozhatja az elhízást: gyógyítható a rendellenesség?

Egy új külföldi kutatás szerint a BDNF gén mutációja felelhet a jóllakottságérzés hiányáért.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak, hogy valaki nem tudja kontrollálni az étvágyát, állandóan éhes, vagy hullámokban falásrohamok törnek rá, számos oka lehet, a pszichés eredetű problémáktól egészen a fizikai zavarokig.

Mivel az éhségérzetért, illetve a jóllakottságért felelős üzenetek útja az agyban meglehetősen összetett, a tudósok eddig csak sötétben tapogatóztak a kontroll nélküli étvágy okát illetően. Most azonban úgy tűnik, megtalálták azt a gént, ami felelőssé tehető az állandó éhségérzetért.

Az elhízásért felelős gén

A BDNF elnevezésű gén számos mutációban fordul elő embereknél és állatoknál egyaránt, azt pedig a tudósok már régebben is megfigyelték, hogy a bizonyos változatokkal élő emberek hajlamosabbak az elhízásra és nehezebben kontrollálják az étvágyukat, mint mások.

Mivel azonban a gén szerepe nem volt teljes egészében tisztázott, a mutációk elhízással kapcsolatos összefüggéseit sem sikerült még feltárni - eddig.

A Georgetown University Medical Center kutatói dr. Baoji Xu vezetésével nemrég egérkísérletek segítségével derítették fel a BDNF gén szerepét. Mint dr. Xu elmondta, étkezés után a gyomor üzenetet küld az agynak, ami az elégedettség érzésével tölti el az embert, így képes lesz abbahagyni az evést.

A BDNF gén mutációja

Az elégedettség érzését az váltja ki, hogy az evés során felszabaduló hormonok stimulálják az agy bizonyos részét, a BDNF gén egy szakasza pedig azért felelős, hogy ez a kommunikáció megtörténjen, vagyis a hormonok az agy megfelelő részére jussanak.

Normális esetben a BDNF génnek egy hosszabb és egy rövidebb szakasza van, bizonyos mutációknál azonban a hosszabb szakasz hiányzik - dr. Xu megfigyelése szerint ezekben az esetekben a neuronok más utakon jutnak el az agyba, és más területekre is érkeznek. Mivel nem az elégedettségért felelős központot stimulálják, az információ elvész, a jóllakottság érzése elmarad, így az evést sem tudod majd abbahagyni - vagy legalábbis továbbra is éhesnek érzed majd magad.

Dr. Xu magyarázata

Normális esetben a leptin és az inzulin - ami az evés következtében termelődik - stimulálja a BDNF gént, ami a kémiai üzenetet továbbküldi más neuronoknak, melyek aztán egy főútvonalon keresztül az agy megfelelő részébe száguldanak. A BDNF gén mutációja esetén ez az információ letér a főútvonalról, és az agy másik területére érkezik meg, így az nem tudja elindítani az elégedettségért felelős programot - magyarázta dr. Xu.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyógyítható?

Dr. Xu szerint most, hogy meghatározták a BDNF gén pontos szerepét a neuronok közötti kommunikációban, illetve azt is megfejtették, hogy pontosan melyik mutáció tehető felelőssé a kontrollálatlan éhségérzetért és az elhízásért, megvan a lehetőség arra is, hogy orvosolják a problémát.

Az egyik lehetséges módszer, hogy egy vírusterápiával utólagosan hosszú szakasszal is rendelkező géneket juttassanak a szervezetbe. Mivel azonban ezeknek a géneknek át kellene jutniuk az agy védekező sorompóján anélkül, hogy a test idegenként kezelné őket, egyelőre bonyolult lenne ezt az eljárást biztonságosan végrehajtani.

Gyógyszerrel is kezelhető lesz

Valamivel jobb megoldásnak tűnik, ha gyógyszerekkel erősítjük a BDNF gén hatását a hipotalamuszban - mondta dr. Xu. - Még mindkét módszer kidolgozásra vár, de bizakodóak vagyunk: bármelyik is vezet eredményre, a BDNF gén okozta falásrohamok, illetve az azzal együtt járó elhízás hamarosan gyógyszerrel is kezelhető lesz.

Te hány kilót szeretnél leadni?

Ezt is szeretjük