Sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála, új vállalkozásba kezdett Tímea: csodás munkái elbűvölik az embereket

A sclerosis multiplexszel élő Takács Tímea mára EgySMás néven alkot szebbnél szebb munkákat.

takacs timea egysmas kep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Takács Tímea élete fenekestül felfordult, miután 2012-ben sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála. A fiatal lány azonban a megpróbáltatások ellenére sem hagyta el magát, és EgySMás néven alkotásba kezdett. Példaértékű hozzáállása sokak számára inspiráló lehet.

A sclerosis multiplex egy krónikus autoimmun eredetű betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti, és melyre egyelőre nincs gyógymód, a kezelés a fellángolási időszakok, az úgynevezett schubok erősségét és hosszát képes csökkenteni. Bár a betegség az embert korábban nem tapasztalt küzdelmek elé állítja, szerencsére egyre többen igyekeznek tudatos életmódváltással és önfejlesztéssel tenni az egészségük és a mentális jóllétük fenntartása érdekében. 

EgySMás: terápiás alkotásból csodák

Takács Tímeát a betegség diagnózisa ugyan fordulópont elé állította, ám nem adott teret a hosszas kesergésnek, helyette egy új hobbit keresett magának, munkái pedig sokak elismerését elnyerték. Ma EgySMás néven alkot, és gyönyörű, horgolt szőnyegeit, kosarait és dísztárgyait imádják az emberek. Az alkotás nemcsak számára jelenthet kiutat, de példája a betegséggel szembesülők számára is motiváló lehet.

- Már gyermekkoromban megtanultam kötni, később is kreatívkodtam az életem során, de a betegség kialakulása után vált számomra fontossá - mondta el kérdésünkre Tímea, akinek elsősorban terápiaként indult az alkotás. 

♿ ♻️🎍 Ma a Családi talpak adományboltban jártam, ahova személyesen vittem el Barbarának az általa megrendelt...

Közzétette: Egysmás – 2020. november 24., kedd

- Az interneten keresztül találtam rá a papírfonásra, ami akkor még számomra is "nagy falatnak" tűnt, de hosszas gyakorlás után kifejlesztettem a saját technikám, hogy lehet egy gyenge, illetve egy ökölbe szorult segítő kézzel papírfonással tárgyakat készíteni. Rengeteg biztatást kaptam családomtól, egészségügyi dolgozóktól, betegtársaktól.

2100 Ft Átmérője 22 cm Magassága 12 cm

Közzétette: Egysmás – 2020. november 5., csütörtök

- Látva, hogy az alkotásaim sikert aratnak, még több erőt kaptam a folytatáshoz, és jött a horgolás mint új "szerelem". Természetesen fontos volt számomra az, hogy az általam készített tárgyak az újrahasznosítás jegyében készüljenek, így az alapanyag reklámújság, napilap, használt, lyukas, foltos ruhanemű lett. Mára egy adományboltos barátnőm is gyűjti nekem a tovább nem adható, de még újrahasznosítható pólókat, felsőket, leggingseket stb.

Közzétette: Egysmás – 2021. január 26., kedd

Tímea korábban egy internetes aukciós portál alkalmazottjaként dolgozott, ma viszont már a napjai nagy részét az alapanyagok előkészítésével - a papírpálcák tekerésével, festésével, a pólók felcsíkozásával, gombolyításával -, majd azok feldolgozásával tölti, akár napi 6-8 órában is, mellette a háztartási munkát is elvégzi, a betegsége miatt némiképp lassabban, nehezebben, mint mások. Kitartása, tudatossága és pozitív életszemlélete csakugyan példaértékű.

Közzétette: Egysmás – 2020. december 8., kedd

- Olyannyira lefoglalom magam, hogy időm sincs keseregni az állapotom miatt. Bevallom, sokszor el is felejtem, milyen betegséggel, illetve betegségekkel élek együtt. A sclerosis multiplexen kívül ugyanis közel három évvel ezelőtt mellrákkal diagnosztizáltak, amit kemoterápia és emlőműtét követett. A nehézségekre mindig elvégzendő feladatként tekintek, minden rosszabbodást az újratervezés követi - foglalta össze Tímea, aki számára rengeteg erőt adnak a pozitív visszajelzések.

A cikk az ajánló után folytatódik

Betegtársaival is folyamatosan tartja a kapcsolatot, hogy egymásba lelket öntsenek a nehezebb időszakokban is, hiszen sajnos ilyenekkel is szembesülniük kell. Erejét, életörömét látva talán sokan nem is sejtenék, hogy a görcsök és a végtaggyengeség mellett megtapasztalta a látásromlást, a fájdalmat, az egész napos remegést, előfordult, hogy a kerekesszékbe sem volt ereje átülni, és pépes ételekre kényszerült, pedig imádja a rántott csirkecombot.

1100 Ft

Közzétette: Egysmás – 2020. november 5., csütörtök

- A közösségi oldalak segítségével sok sorstársammal sikerült megismerkednem virtuálisan, majd személyesen is. Tagja vagyok Facebook-csoportoknak is, ahol mindenkit arra biztatok, ne a diagnózisról szóljanak a napjaik, muszáj minél aktívabbnak maradni. Vegyék észre az élet apró örömeit, mozogjanak minél többet, ne hagyják magukon eluralkodni a depressziót! Az élet nem áll meg, nem hátra kell nézni, hanem csakis előre, a pohár legyen mindig félig teli.

Tamás Rita: "Ne pánikolj, sportolj!"

Az újságírónő megküzdött a pánikbetegséggel, a melleltávolítással és számos további megpróbáltatással a magánéletében és a munkájában is. Most másokon segít tapasztalataival.

(Képek: Facebook/EgySMás.)

Ezt is szeretjük