Ennyiszer fut neki az átlag dohányos a leszokásnak!
Te eddig hányszor próbáltad?
A leszokáshoz elhatározás kell, de a szakmai segítség is jól jöhet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha dohányzol, vagy korábban dohányoztál, pontosan tudod, milyen nehéz megszabadulni a cigarettától, annak ellenére, hogy tisztában vagy egészségkárosító hatásaival.

Keveseknek sikerül első nekifutásra letenni a cigit, ennek felismerése vezetett oda, hogy már hazánkban is nyílt dohányzásról való leszokást segítő módszertani központ.

Ennyiszer fut neki az átlag dohányos a leszokásnak

Statisztikai adatok szerint hazánkban a felnőtt férfiak 34-46%-a, míg a felnőtt nők 18-28%-a cigarettázik. Bár a dohányosok nagy része időről időre megpróbálkozik a leszokással, a dohányzásról való spontán leszokás aránya Magyarországon kevesebb 5%-nál.

A British Heart Foundation vizsgálatai szerint egy átlagos dohányos négy sikertelen kísérletet tesz a leszokásra. A megkérdezettek közel negyede azonban nem tudta felidézni, összesen hányszor is próbálta már letenni a cigit. A dohányosok 20%-a nyilatkozott úgy, hogy egyszerűen képtelen felhagyni káros szokásával.

Mi kell a leszokáshoz?

Ahhoz, hogy letedd a cigit, az első és legfontosabb dolog az erős elhatározás. Ha ez megvan, szinte biztosan sikerülni fog, ám enélkül hiába próbálkozol rágóval, tapasszal vagy bármi mással.

Ahhoz, hogy eljuss az elhatározásig, szükség lehet a környeztedben pozitív példára, családod és barátaid támogatására, de főképp a saját akaraterődre.

Egy kis szakmai segítség

Mindemellett már szakmai segítséget is igénybe vehetsz: március elején megnyílt a dohányzásról való leszokást támogató módszertani központ Budapesten. A XII. kerületi Korányi intézetben kialakított részleg telefonon is segítséget nyújt, pszichológusok és orvosok várják a hívásokat.

A központ call centerében a nap 24 órájában elérhetők pszichológusok, orvosok és egészségügyi szakdolgozók. A tavaly október óta ingyenesen hívható telefonszám - 06 80 44 20b44 - az év minden napján üzemel. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet közleménye szerint a telefonos tanácsadás átlagosan 40%-kal növeli a leszokás esélyét.

A közleményben kitértek arra, hogy a központ felállításával párhuzamosan a dohányzásról leszokást támogató internetes weboldal fejlesztése is elkezdődött. A honlapon megtalálhatók lesznek a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, a tüdőgondozók adatai, továbbá a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek az érdeklődők.

Ezt is szeretjük