Megeszed a dinnyemagot? Ez történik vele a testben
Nem, nem fog dinnye nőni a hasadban, ha lenyeled a magot. De nem okoz semmilyen problémát?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan csodálkoznak rá a görögdinnyeszezonban, hogy párjukkal vagy közeli barátaikkal eltérő nézeteket vallanak a dinnyeevéssel kapcsolatban.

Még mindig vannak olyan háztartások, ahol - zsigerileg emlékezvén a család egykori szűkös anyagi körülményeire - kenyérrel eszik a hűsítő nyári csemegét. A dinnyemag lenyelése - vagy le nem nyelése - pedig olykor parázs vitákat eredményez a konyhaasztal körül.

Lenyeled a dinnyemagot?

Van, akit egyszerűen bosszantanak az apró, fekete magok, nem szívesen harapnak rájuk evés közben, mások megszokásból filézik ki a görögdinnyét, ám vannak, akik attól tartanak, hogy esetleg emésztőrendszeri problémát okozhat a magok lenyelése.

Talán benned is felmerült már, hogy nem gond-e, ha lenyeled a dinnyemagokat. Egyesek attól tartanak, hogy a vékonybél-vastagbél határán lévő féregnyúlványba kerülve vakbélgyulladást okoz, ám erre viszonylag csekély a reális veszély.

A dinnyemag jótékony hatásai

Valójában bátran lenyelheted a dinnyemagot, az emésztőrendszerbe jutva nem okoz semmilyen problémát. Ha nem rágod el, egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren, ám ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból jótékony hatásait, érdemes alaposan összerágnod.

A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A benne lévő telítetlen zsírsavak védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását.

Görögdinnye mag nélkül

Amennyiben mégsem kívánsz megbarátkozni a dinnyemaggal, sőt, nem éred be annak kipiszkálásával, megoldást jelenthet számodra a mag nélküli görögdinnye. Ezt a változat a nemesítésnek köszönhetően jött létre, és az íze megegyezik a sima görögdinnyéével.

Egészséges görögdinnye

Mivel a görögdinnye több mint 90%-ban víz, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A piros színét adó likopinnak köszönhetően antioxidáns hatású gyümölcsről van szó - tehát fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben. Tudj meg többet róla korábbi cikkünkből!

Ezt is szeretjük