Rengetegen isszák naponta, pedig rákot és cukorbetegséget okozhat - Hetente csak ennyit lenne szabad
A diétás üdítők mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, melyeknek túlzott fogyasztása egészségkárosító hatásokkal jár.
A cukros üdítőitalok káros hatásairól sokat hallani, hiszen bizonyítottan hozzájárulnak az elhízáshoz, és más egészségügyi problémákat is tud okozni a mértéktelen fogyasztásuk. Ahogy ismertté váltak ezek az egészségügyi kockázatok, úgy jelentek meg a piacon az üdítők cukormentes változatai.
A diétás üdítők hatásai
A legfrissebb kutatások már azt vizsgálják, hogy a diétás üdítőitalok valóban jobbak-e a cukros változatnál, vagy ezek fogyasztása is járhat valamilyen egészségügyi probléma kialakulásával. A diétás üdítők édes ízét adó édesítőszerek is egyre inkább okot adnak az aggodalomra, miközben a fogyasztásuk olyan méreteket ölt, hogy egyes termékeket már a szennyvízben is kimutatták. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a cukor bevitelét a napi teljes energiabevitel 10 százalékára kell csökkenteni ahhoz, hogy támogassa az egészséget. Akik ezt le tudják szorítani a napi 5 százalék, vagyis 25 gramm (napi 6 teáskanálnyi cukor) alá, azok további egészségügyi előnyökre tehetnek szert a WHO szerint.
A legtöbb üdítőital ezt a mennyiséget egy adagban eléri, vagyis egy 335 milliliteres dobozos kóla egy kicsit ennél több, hét teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz. A diétás üdítőket természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel teszik édessé. Az aszpartám, a szacharin, a szukralóz ilyen mesterséges édesítők, míg a stevia, a xilit és az eritrit is az édesítők természetes változatai.
A mesterséges édesítőszerek általában sokkal édesebbek, mint a cukor, így kevesebb is elég belőlük ugyanahhoz az ízhez, míg a természetes édesítők nincsenek annyira édesek, mint a cukor, ezért kicsit több kell belőlük.
A legújabb kutatások aggasztónak tartják a diétás üdítők fő édesítőszerének, az aszpartám túlzott fogyasztását, ugyanis az hozzájárulhat anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség, illetve más súlyos betegségek kialakulásához, mint amilyen a szívbetegség. A WHO 2023-as jelentése szerint az aszpartám valószínűleg rákot okoz, bár erre elegendő tudományos bizonyíték még nem áll rendelkezésre.
Egy 2022-es, a témában végzett WHO áttekintés arra jutott, hogy a mesterséges édesítőszerek túlzott fogyasztása a testtömeg-index növekedésének kockázatával járhat, illetve 76 százalékkal nőtt az elhízás veszélye is. Ajánlásuk szerint jobb nem használni a mesterséges édesítőszereket a súlykontrollban.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Bár még erre nem áll kellő bizonyíték a rendelkezésre, vannak olyan kutatások, amelyek szerint a mesterséges édesítőszerek gyulladásos folyamatokat, gyakran az irritábilisbél-szindrómának a tüneteiként jelentkező hasmenést, puffadást és székrekedést is tudnak okozni. A diétás üdítőket a fogerózióval is összefüggésbe hozták, mert sok üdítőital tartalmaz citromsavat és foszfort az édesítők mellett, melyek a fogak romlásában is szerepet játszhatnak.
Mint sok dolognál, itt is a mértékletesség lehet a kulcsa annak, hogy elkerülje az ember az egészségre káros hatásokat, amikor a diétás üdítőkről és a bennük lévő mesterséges édesítőszerekről van szó. Mértékletes fogyasztásuk valószínűleg nem jár komolyabb egészségügyi kockázatokkal, míg a túlzott bevitelük akár komolyabb betegségeket is képes okozni.
Ijesztő dolog derült ki a népszerű édesítőszerről: növeli a vérrögképződés kockázatát
Óvatos légy, ha ilyen édesítőszert használsz!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)