Rengetegen isszák naponta, pedig rákot és cukorbetegséget okozhat - Hetente csak ennyit lenne szabad

A diétás üdítők mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, melyeknek túlzott fogyasztása egészségkárosító hatásokkal jár.

Diétás üdítők hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukros üdítőitalok káros hatásairól sokat hallani, hiszen bizonyítottan hozzájárulnak az elhízáshoz, és más egészségügyi problémákat is tud okozni a mértéktelen fogyasztásuk. Ahogy ismertté váltak ezek az egészségügyi kockázatok, úgy jelentek meg a piacon az üdítők cukormentes változatai. 

A diétás üdítők hatásai

A legfrissebb kutatások már azt vizsgálják, hogy a diétás üdítőitalok valóban jobbak-e a cukros változatnál, vagy ezek fogyasztása is járhat valamilyen egészségügyi probléma kialakulásával. A diétás üdítők édes ízét adó édesítőszerek is egyre inkább okot adnak az aggodalomra, miközben a fogyasztásuk olyan méreteket ölt, hogy egyes termékeket már a szennyvízben is kimutatták. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a cukor bevitelét a napi teljes energiabevitel 10 százalékára kell csökkenteni ahhoz, hogy támogassa az egészséget. Akik ezt le tudják szorítani a napi 5 százalék, vagyis 25 gramm (napi 6 teáskanálnyi cukor) alá, azok további egészségügyi előnyökre tehetnek szert a WHO szerint.

üdítő-egeszseg
Fotó: ContemporAd / Getty Images Hungary

A legtöbb üdítőital ezt a mennyiséget egy adagban eléri, vagyis egy 335 milliliteres dobozos kóla egy kicsit ennél több, hét teáskanálnyi hozzáadott cukrot tartalmaz. A diétás üdítőket természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel teszik édessé. Az aszpartám, a szacharin, a szukralóz ilyen mesterséges édesítők, míg a stevia, a xilit és az eritrit is az édesítők természetes változatai.

A mesterséges édesítőszerek általában sokkal édesebbek, mint a cukor, így kevesebb is elég belőlük ugyanahhoz az ízhez, míg a természetes édesítők nincsenek annyira édesek, mint a cukor, ezért kicsit több kell belőlük.

A legújabb kutatások aggasztónak tartják a diétás üdítők fő édesítőszerének, az aszpartám túlzott fogyasztását, ugyanis az hozzájárulhat anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség, illetve más súlyos betegségek kialakulásához, mint amilyen a szívbetegség. A WHO 2023-as jelentése szerint az aszpartám valószínűleg rákot okoz, bár erre elegendő tudományos bizonyíték még nem áll rendelkezésre.

üdito-egeszeg
Fotó: Gado / Getty Images Hungary

Egy 2022-es, a témában végzett WHO áttekintés arra jutott, hogy a mesterséges édesítőszerek túlzott fogyasztása a testtömeg-index növekedésének kockázatával járhat, illetve 76 százalékkal nőtt az elhízás veszélye is. Ajánlásuk szerint jobb nem használni a mesterséges édesítőszereket a súlykontrollban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Bár még erre nem áll kellő bizonyíték a rendelkezésre, vannak olyan kutatások, amelyek szerint a mesterséges édesítőszerek gyulladásos folyamatokat, gyakran az irritábilisbél-szindrómának a tüneteiként jelentkező hasmenést, puffadást és székrekedést is tudnak okozni. A diétás üdítőket a fogerózióval is összefüggésbe hozták, mert sok üdítőital tartalmaz citromsavat és foszfort az édesítők mellett, melyek a fogak romlásában is szerepet játszhatnak.

Mint sok dolognál, itt is a mértékletesség lehet a kulcsa annak, hogy elkerülje az ember az egészségre káros hatásokat, amikor a diétás üdítőkről és a bennük lévő mesterséges édesítőszerekről van szó. Mértékletes fogyasztásuk valószínűleg nem jár komolyabb egészségügyi kockázatokkal, míg a túlzott bevitelük akár komolyabb betegségeket is képes okozni.

Ijesztő dolog derült ki a népszerű édesítőszerről: növeli a vérrögképződés kockázatát

Óvatos légy, ha ilyen édesítőszert használsz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük