Diéta hüvelygomba ellen: 2 étel, ami segít megelőzni a kiújulást

A probiotikus élelmiszerek és a grépfrút fogyasztása segít megelőzni a Candida kiújulását.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki hajlamos a gombás fertőzésekre, és van, aki soha nem tapasztalja a kínzó, viszkető tüneteket. Ha te az előbbi táborba tartozol, akkor sem kell beletörődnöd abba, hogy néhány havonta - esetleg hetente - kiújuljon a hüvelygomba.

Néhány apróbb, de célzott étrendi változtatással jó eséllyel megelőzheted, hogy újra szembesülnöd kelljen a fertőzéssel.

Ezért újul ki a hüvelygomba

A hüvelygomba hátterében legtöbbször a Candida albicans áll, amely normál körülmények között is jelen van a szervezetben, ám panaszokat csak akkor okoz, ha túlszaporodik. Ezért számos dolog felelhet, kezdve a fokozott stressztől a hiányos személyi higiénián át egészen a helytelen táplálkozásig.

Amennyiben immunrendszered legyengült, esetleg antibiotikumot szedsz, ugyancsak könnyen kiújulhat a hüvelygomba. Ilyenkor ugyanis a szervezetedben megfogyatkoznak azok a jótékony hatású baktériumok, amelyek akadályozzák a Candida térhódítását.

Candida-diétával a kiújulás ellen

Bizonyára hallottál már a Candida-diétáról, amely segít helyreállítani a szervezeteden belüli kémiai folyamatokat, meggátolva ezzel a gombás fertőzések kiújulását. Ha szeretnéd kipróbálni, kattints korábbi cikkünkre!

2 táplálék hüvelygomba ellen

Ha nem akarsz szigorú diétába kezdeni, az alábbi táplálékokat iktasd be az étrendedbe. Ugyanakkor fontos, hogy minél kevesebb szénhidrátot, cukrot és alkoholt fogyassz, mellőzd az adalékanyagokban gazdag félkész élelmiszereket - ezek ugyanis mind a Candida gomba kedvelt táplálékai.

Képek! Ezek felelnek a hüvelygomba kiújulásáért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Probiotikus táplálékok

A probiotikumok olyan jótékony hatású baktériumok, amelyek az emésztőrendszerben élve segítik a szervezet megfelelő anyagcseréjét, támogatják az immunrendszer normál működését.

Tartósítószerben gazdag táplálkozás, fertőzés vagy antibiotikum-kúra hatására azonban számuk csökken a szervezetben, ilyenkor szaporodhat el a Candida albicans. Ha hosszú időn át nem áll helyre az egyensúly, a kiújulás esélye megnő. Probiotikumban gazdag táplálékok az élőflórás savanyított tejtermékek, például a probiotikus joghurt vagy kefir. A savanyú káposzta és a kovászos uborka ugyancsak jó probiotikum-forrás, de érlelt sajtokat és túrót is fogyaszthatsz.

Gombaölő grépfrút

A grépfrútnak szinte minden része antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonsággal bír. Ha nem kedveled a keserű citrusfélét, válaszd a piros grépfrútot, ami ugyanolyan jó, mint fehér társa. Tartsd szem előtt, hogy ha a gombás fertőzés megelőzése a cél, akkor gyümölcs héja alatti keserű, fehér részt is meg kell enned. Ez, valamint a növény magja tartalmaz ugyanis a legnagyobb mennyiségben gombaellenes vegyületet.

Vásárolhatsz gyógyszertárban grépfrútmagcseppet is. Ebből reggel és este érdemes teába vagy gyümölcslébe csepegtetni, majd párszor megforgatni a szádban - a száj nyálkahártyáján keresztül gyorsabban felszívódnak a hasznos vegyületek, mint a gyomorból. Ha többet szeretnél tudni a grépfrútmagolajról, kattints korábbi cikkünkre.

Ezt is szeretjük