Derékfájás, lábzsibbadás: tudod, mi áll a tünetek mögött? A szakértő elárulja

Farkas Lehel gyógymasszőr a porckorongsérvről mesél.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A derékfájás, illetve a hozzá kötődően kialakuló lábzsibbadás jelentkezésében számos tényező szerepet játszhat. A genetikai hajlamon felül érdemes megértened az anatómiai összefüggéseket, valamint azt, hogy az ember evolúciós fejlődésének, a felegyenesedésnek ára volt.

A test egy rendkívül érzékeny, összetett szerkezet, amely könnyen sérül helytelen életvitel - intenzív ülő- és állómunka, a rendszeres testmozgás hiánya - következtében. A legtöbb derékfájdalom és lábzsibbadás hátterében már előrehaladott gerincprobléma áll, amit célszerű minél hamarabb kivizsgáltatni.

A derékfájás anatómiai magyarázata

A csigolyák közötti porckorongok feszes, külső, rostporcos gyűrűje - anulus fibrosus - egy kocsonyaszerű belső magot - nucleus pulposus - vesz körül. Utóbbi állandó nyomás alatt van álló és ülő testhelyzetben. Az életkor előrehaladtával a porckorong elfajulhat, ilyenkor belső része kitüremkedik a rostporcos gyűrű repedésén.

Az egész porckorong ugyan nem tűnik el a helyéről, ám a kitüremkedett része nyomja a gerincvelői ideg gyökerét. Ez az idegzsába heves fájdalommal jár, amely leggyakrabban a derékszakaszt - lordosis lumbalis - érinti, valamint a combba, a lábszárba, sőt, olykor még a lábfejbe is kisugárzik a lábat beidegező ülőidegen - nervus ischiadicus - keresztül.

Porckorongsérv

A porckorongsérv - discus hernia - olykor a gerincvelőt is nyomhatja, ami a láb bénulásához és a húgyhólyag működési rendellenességéhez vezet.

Az idült derék- és hátfájás leggyakoribb oka a csigolya közti porckorongok és ízületek elfajulásos betegsége. A károsodott porckorong mellett csontkinövések alakulhatnak ki, amelyek az ízületek mozgását akadályozva merevvé teszik a gerincoszlopot. Ehhez pedig izomgörcs és fájdalom társul.

Gyógymasszázzsal a derékfájás ellen

Orvosi gyógymasszázskezeléssel megszüntethető a fájdalom és zsibbadás. A kezelések során a cél a nyomás alatt lévő idegek megnyugtatása. Terápia alatt és után szükséges a végtagok kimozgatása és nyújtása. Elsődleges szempont, hogy a csigolyák felszabadulhassanak a terhelés alól, hogy a porckorong megkönnyebbüljön, illetve képes legyen a regenerálódásra.

Rendszeres masszázzsal megelőzhetőek a különböző eredetű gerincmegbetegedések. A csigolyatestek és porcos állományuk az őket körülölelő izom- és szalagrendszer gyógymasszázsával és gyógytornával való karbantartásával óvhatók meg. A rendszeresen végzett gyógytorna - Mckenzie, Spirans, Tao-Yin, Yoga - is csodákra képes. Ezek a módszerek segítnek a testtudatos életvitelt elsajátításában.

A derékfájás pszichés alapja

A gerinc a test - és a lélek - stabilitását szimbolizálja. A lelki és mentális problémák az idegrendszeren keresztül testi tüneteket - fájdalmat, zsibbadást, görcsöt, remegést - produkálnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fájdalom annak a jele, hogy valamit másképpen kell csinálnod, több odafigyelésre, pihenésre és foglalkozásra van szükséged. A pszichés és lelki terheltség kihat a gerincoszlop egészségére, ezért, ha úgy érzed, hogy túl nagy a lelki nyomás rajtad, vagy nehezen tudsz meglépni számodra fontos dolgokat, ne habozz. Próbálj meg kicsit kívülállóként tekinteni magadra, és adj tanácsot az élet bizonyos területein. Természetesen külső segítségért is folyamodhatsz, érdemes akár szakember - pszichológus, kineziológus - segítségét kérned.

Ezt is szeretjük