Ebbe halnak bele a legtöbben: nem a rák, és nem is a szívbetegség
Olyan rettegett kór ez, ami ellen nem sokat lehet tenni. Tudósok próbálják kutatni a megoldásokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A demencia vált az elhalálozások első számú okává Angliában és Walesben, megelőzve ezzel megelőzte a szív- és érrendszeri betegségeket. A demencia 2015-ben a szigetországban 61 ezer ember halálát okozta.

Ez azt jelenti, hogy az összes anyakönyvezett halál 11,6%-áért az időskori szellemi hanyatlást kiváltó betegségek, köztük az Alzheimer-kór voltak a felelősek. Sajnos azonban a tendencia nemcsak itt, de a világ más részein is megfigyelhető.

Ezek a legfőbb okok

A brit statisztikai hivatal által hétfőn közzétett jelentés szerint a legfőbb ok a lakosság öregedése. Az átlagéletkor emelkedésével a demencia egyre gyakoribb betegséggé válik.

Az emberek hosszabb ideig élnek, és így más betegségek, köztük a szívbetegségek okozta elhalálozás csökkent. Mindemellett az orvosok ma már jobban képesek diagnosztizálni a demenciát, és a halotti anyakönyvi kivonatokban pontosabban képesek jegyezni az elhalálozás okát - olvasható a BBC News honlapján.

2015-ben a demencia okozta elhalálozás a nők körében jóval magasabb, 41 283 fő volt, mint a férfiak esetében, ami 20 403 halálozást jelent. Tavaly tehát a nők elhalálozásának 15,2%-áért volt felelős ez a betegség, szemben a 2014. évi 13,4%-kal. Az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 850 ezer ember szenved demenciában.

Az időskori szellemi hanyatlás jellemzői

A demencia nem elkerülhetetlen velejárója az öregedésnek. Betegségek okozzák, amelyek ellen a tudomány képes felvenni a harcot, hangsúlyozta Hilary Evans, az Egyesült Királyság Alzheimer-kutató társaságának képviselője.

Az időskori szellemi hanyatlás jellemzői az emlékezőtehetség romlása, a koncentrációkészség csökkenése, az intellektuális teljesítőképesség olyan szintű romlása, amely már a mindennapi életben is jelentős problémákat okoz. Az életkor előrehaladásával a demencia egyre gyakoribbá válik.

A 65-74 év közöttiek mintegy 3%-a szenved a demencia valamilyen formájában, míg a 85 éves kor felettieknek már majdnem fele. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, továbbá az elégtelen agyi vérellátás okozta szellemi hanyatlás és számos neurológiai betegség.

Ezt is szeretjük