Megtalálták a cukorbetegség gyógymódját?
Sikeres az immunterápia
Egereknél hatékony az 1-es típusú cukorbetegség új immunterápiája.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Állatkísérletekben hatékonynak bizonyult az egyes típusú cukorbetegség új immunterápiája. Az alkalmazott antitestek hatására gyorsan visszaállt az egerek egészséges állapota.

A Roland Tisch által vezetett amerikai kutatócsoport a Diabetes című szakfolyóiratban számolt be a kutatásról.

A cukorbetegség immunterápiája

Az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai olyan génmódosított egerekkel dolgoztak, amelyek az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegség tüneteit mutatják. A betegség kialakulása után az állatoknak befecskendezték az általuk kifejlesztett antitesteket, amelyek hatására immunrendszerük károsodása nélkül eltűntek a diabétesz tünetei.

Röviden az egyes típusú cukorbetegségről

Az egyes típusú, gyerekkorinak is nevezett diabétesz autoimmun-betegség, amelyben a test saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. Az immunrendszer T-sejtjeire szüksége van szervezetnek, hogy védekezni tudjon különböző kórokozók, a baktériumok és a vírusok ellen. Az egyes típusú cukorbetegséggel élők testében azonban önfejűvé válnak a T-sejtek, és kibújnak a szabályozás alól.

Az egérkísérlet tükrében

Roland Tisch kutatásvezető és munkatársai új módszerükkel olyan immunterápiát kínálnak, amelyben a kóros folyamat az immunműködés romlása nélkül visszafordítható.

A korábban mások által kipróbált immunterápiákkal az volt a gond, hogy a T-sejtek közül nemcsak az önfejűeket gyengítették le, hanem a normálisan működőket is, így a test immunfunkciói is gyengültek. A Tisch csoportja által tanulmányozott antitestek azonban nem gyengítik le a T-sejteket: szelektíven kapcsolódnak a T-sejtek által termelt CD4 és CD8 jelű fehérjékhez, így nem rombolják szét magát a T-sejtet.

Sikeresnek tűnik az immunterápia

Az új típusú antitestek használata után a friss diabéteszes egerek vércukorszintje 48 órán belül normalizálódott, és öt nap elteltével az állatok 80%-a egészséges volt. A védőhatás nagyon gyors, és amint kialakult, hosszú távon működik - idézte Tisch szavait a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Ezt is szeretjük