A csípőfájdalom 10 leggyakoribb rizikófaktora: az alkohollal és egyes gyógyszerekkel is összefügghet
Ez a tíz ok növeli a csípőfájdalom rizikóját.

no-hatfajas-agy
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis beültetése.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet. 

Tíz ok a háttérben

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, mely növeli kialakulásának rizikóját. Ilyenek a következők.

derekfajas-no-cover
  • Rendellenes testtartás.
  • Korábbi csípő- vagy lábsérülés.
  • Születési rendellenesség - csípőízületi dysplasia - és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása.
  • Bizonyos anyagcsere-betegségek - mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek.
  • Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység.
  • Tartós szteroidhasználat.
  • Alkoholizmus.
  • Női nem - férfiaknák ritkábban jelentkezik.
  • Elhízás - minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat.
  • Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés.

A csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és a fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg.

Első fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és bejáratódva megszűnik. 

Második fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt, akár ciszták - folyadékkal teli tömlők - is a csontban.  

hátfájás

Harmadik fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Fordulj orvoshoz már az első panaszoknál!

- A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nemcsak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

- Kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, mely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség javítására is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám-terápiát, a Bemer-kezelést vagy az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, melyekkel jelentős életminőség-növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis-műtétre is.

Ortopédiai betegségek

Sajnos a sok ülés és a helytelen tartás miatt ma az ortopédiai betegségek népbetegségnek számítanak. A gyerekkorban kialakuló képernyőfüggőségnek is negatív hatása van a gerincoszlop fejlődésére, de veleszületett rendellenességek is okozhatják a panaszokat.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük