Alattomos tüdőbetegség

Előjelek és kezelés

A COPD kifejezés egyre többeknek cseng ismerősen, ugyanis modern világunk egyik leggyorsabban terjedő betegsége. Ismerd meg a tüneteket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A COPD leszázalékolási okként a legtöbb országban a második-ötödik hely közt mozog. Kialakulásának legfőbb oka a dohányzás. Magyarországon a tüdőgyógyászok hozzávetőleg kétszázezerre becsülik a betegek számát. Sajnos közülük csak kevesen fordulnak orvoshoz.

COPD - a hörgők fokozatos beszűkülése

A COPD angol rövidítés: Chronic Obstructive Pulmonary Disease.
Magyarra fordítva idült, elzáródásos tüdőbetegséget jelent.
A betegség során idült hörghurut alakul ki. Megbénulnak, majd elpusztulnak a hörgőket borító csillószőrök, ezáltal romlik a tüdő öntisztulása. Ezzel párhuzamosan egyre több nyáktermelő mirigy alakul ki, ami nagyobb mennyiségű, sűrű hörgőváladékot állít elő.

A váladék a csökkent csillószőrműködés miatt pang a tüdőben, beszűkíti, majd elzárja a kisebb légutakat. A légúti szűkületet fokozza, hogy a gyulladásban lévő hörgőfal fokozottan érzékeny minden hatásra – füst, hideg –, és a benne lévő simaizomzat öszszehúzódásával reagál.
A pangó váladék könnyen befertőződik, gennyessé válik. A felszaporodó baktériumok és vírusok károsítják a tüdőléghólyagok falát, ahol a szervezet számára létfontosságú gázcsere a levegő és a vér között lezajlik. A sok apró léghólyagocska összeolvad, ami a felület jelentős csökkenését okozza. Ezt az állapotot tüdőtágulásnak nevezik.

A COPD tünetei

A kórfolyamatra az alattomos romlás jellemző. Az első jelentősebb tünetek megjelenésekor már komoly – és gyakran visszafordíthatatlan! – kórélettani elváltozások állnak fenn.

Figyelmeztető jelek

  • Gyakori, hurutos köhögés, főleg reggel.
  • Fizikai terheléskor fulladás.
  • Csökkent fizikai terhelhetőség, fáradékonyság.
  • Gyakori, lázas hörghurut.

A folyamat előrehaladtával a fulladás egyre jelentősebb lesz. Ez és az ismétlődő légúti fertőzések folyamatosan rontják az életminőséget. Végstádiumban a beteg nyugalomban is fullad, így gyakorlatilag ágyhoz és oxigénpalackhoz kötött.

A COPD és a dohányzás

A COPD és a dohányzás közötti szoros összefüggés ma már igen egyértelmű. A legtöbb beteg dohányos, de a passzív dohányosok és a poros környezetben huzamosabb ideig dolgozók is a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Szennyezett levegőjű nagyvárosokban többen betegednek meg, mint vidéken. Mai ismereteink szerint csak a dohányzásról való leszokással állítható meg a COPD romlása.

Fontos tudnivaló!

Légzésfunkciós vizsgálattal elkülöníthető az asztma és a COPD. A vizsgálat során a erőltetett kilégzést végzel egy speciális készülékbe. A műszer méri a kilélegzett levegő mennyiségét, a kiáramlás sebességét és időbeli dinamikáját.

Emellett eredményeid összevetik a korosztályának megfelelő normál értékekkel is. A vizsgálat alkalmas a különböző légúti betegségek elkülönítésére. A légzésfunkciós vizsgálat az asztma és a COPD diagnózisának is legfontosabb eleme.

A COPD kezelése

A gyógyszeres kezelés a betegség előrehaladott stádiumában nem nélkülözhető. Hörgtágítók, hurutoldók és szükség esetén antibiotikumok alkalmazásával javítható az életminőség és megelőzhető a súlyos tüdőgyulladás. Sajnos – az asztmával ellentétben – nem lehet tökéletesen helyreállítani a légzésfunkciós értékeket. Pusztán gyógyszerekkel nem lehet megállítani az állapotromlást. Tehát alapvető szerepe van az életmódváltásnak.

Legfontosabb a dohányzás azonnali elhagyása. Ebben segíthet az akupunktúra, az elektromeridián módszer és különböző készítmények is. Miután megszületett a diagnózis, át kell gondolnod életviteled. Ha korábban nem sportoltál, kezdj valamilyen kíméletes testmozgásba!

Ehhez okvetlenül kérd ki orvos tanácsát! A rosszul megválasztott, erőltetett sport túlterhelheti az amúgy is igénybe vett szívet. Fontos a megfelelő légzőtorna elsajátítása, ez segíti a felgyülemlett váladék eltávolítását és a légzési segédizmok fejlesztését. A jóga és a tai chi is ideális alternatíva, mivel a pszichés ellazulást is segítik.

Jót tesz a friss levegő. Érdemes minél többet hegyvidéki környezetben időznöd. Jótékony hatású a barlangterápia és a sókamra is. Továbbá jellemző, hogy a betegek előrehaladott állapotban kórosan lesoványodnak. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetned az egészséges, fehérjedús táplálkozásra.

Az oxidatív stressznek is kimutatható szerepe van a COPD kialakulásában és romlásában. Alapvető tehát a megfelelő antioxidáns-pótlás, ami csak részben fedezhető élelmiszerekből. Ezen kívül fontos tudni, hogy a légúti fertőzések gyakrabban és súlyosabb formában fordulnak elő COPD-s betegeknél. Ezek elkerülésére az immunrendszert kell erősítened. A állapotodtól függően fizikai módszerek – váltott zuhany, szauna – és gyógynövények is alkalmazhatóak.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, vásárold meg az Ideál Magazint júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Hűsítő ájurvédikus tanácsok
Tojásérzékenyek étrendje
Itt a strandszezon!
Fittebben sport után
Intim zavarok
Rejtéles bélbajok
Túlzott izzadás

Ha a lap felkeltette érdeklődésedet, látogass el a
weboldalra! »

Ezt is szeretjük