Lúgosít, megszabadít a mérgektől, és vashiány ellen is jó - Ezt a salátát edd karácsonykor

Válassz egészséges salátát a karácsonyi menüből!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a céklát sok más formában is lehetne fogyasztani, a legtöbben salátaként ismerjük.

Sok család karácsonyi asztalára is ebben a formában kerül. Tudod, milyen egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása?

Cékla: elsavasodás, mérgek és vashiány ellen

Mint sok más zöldség, a cékla is segít helyreállítani a túlzott finomított-szénhidrát és vöröshús-fogyasztás következtében felborult sav-bázis egyensúlyt. Ahhoz azonban, hogy minél inkább kifejthesse lúgosító hatását, fontos, hogy minimális mennyiségű cukrot tartalmazzon a saláta.

A cékla méregtelenítő hatását a vörös színét adó betainnak köszönheti. Ez a vegyület ugyanis támogatja a máj munkáját - segítségével a koleszterin epesavas sókká alakul -, azaz hozzájárul a zsírlebontás folyamatához. A fogyókúrádat is segíti a cékla: korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan érdemes fogyasztanod.

A vashiányos vérszegénység az esetek 80%-ában a nőket érinti. Ennek oka elsősorban a menstruáció, mely során a szebbik nem hónapról hónapra vért veszít. A vashiányos vérszegénység következménye a gyakori fáradtság, a hajhullás, a szellemi teljesítőképeség csökkenése.

Mennyi vas van a céklában?

Ahhoz, hogy ez az állapot megszűnjön, sok vasban gazdag táplálékot kell fogyasztani, melyek révén javul a vérképzés, több oxigén szállítódik a sejtekhez.

A zöldségek közül a cékla - 0,8 milligramm/100 gramm - és a spenót - 4 milligramm/100 gramm - tartalmazza legnagyobb mennyiségben a létfontosságú vegyületet. Fontos tudnod, hogy a céklában lévő nyomelemeket - más zöldségekhez képest - a szervezet jobban tudja hasznosítani, ugyanakkor az állati eredetű táplálékokban nagyobb koncentrációban van jelen a vas.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük