Melyik Budapest legtisztább és legszennyezettebb levegőjű kerülete?

Költözést tervezel? Vedd számításba a kerület levegőjét!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi nagyvárosok közül a csaknem 1,7 milliós lakosú Budapest szennyezett levegője érinti a legtöbb embert.

A légszennyezettség mutatói közül a szakemberek jellemzően a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid, illetve az ülepedő por koncentrációját vizsgálják a levegőben.

Budapest legtisztább és legszennyezettebb levegőjű kerülete

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnak jelenleg 12 fix helyre telepített automatikus mérőállomása van a fővárosban, melyek közül öt a belvárosban, öt a külső kerületekben, kettő ipari létesítmények közelében helyezkedik el.

Budapest egyes része között levegőminőség tekintetében nagy különbségek mutatkoznak: a belvárosi kerületek, valamint egyes külső városrészek szennyezettsége jelentős, míg a budai hegyek fái oxigéndús levegőt biztosítanak.

A Budapest környezeti állapotértékelése 2013-mas dokumentum 34. oldalán látható összesítő táblázat szerint évek óta az Erzsébet téren elhelyezett automata állomáson mért adatok lépik túl legtöbbször az egészségügyileg elfogadható határértéket. Mindez jól mutatja, hogy a belváros - különösen az V. VI. VII. kerület - levegőminősége erősen kifogásolható Budapesten.

A II. és XII. kerületiek járnak jól

Mivel azonban a levegőben szálló légszennyező anyagok mennyisége nem ismer kerülethatárokat, a levegőminőség kerületenkénti megállapításához szükség van a zöld közterek arányára is. Ez alapján mondhatjuk, hogy a legtisztább levegőt a II., illetve XII. kerületben élők szívhatják: előbbiek 40,9%-os utóbbiak 48,7%-os zöld területnek örvendhetnek. A legszennyezettebb levegő pedig a VI. kerület lakóinak jut - ahol a zöld közterek aránya mindössze 0,3%.

A legtisztább levegőjű városok

Ha unod a nagyváros levegőjét, és költözésen töröd a fejed, lapozd át az alábbi galériát, és nézd meg, milyen települések közül érdemes választani!

Kép: www.orszagalbum.hu/drika.

Ezt is szeretjük