Bőratka bújhat meg a szempillák között: súlyos szemtüneteket okozhat, ha ott van
Az apró élősködők nemcsak a bőrön okoznak problémákat.

nagykep?cikkid=170319&kep=boratka-kozel-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőratka egy apró, szabad szemmel nem látható élősködő, amely a szőrtüszőkben él, és faggyúval táplálkozik. Fontos szerepet játszik bizonyos bőrbetegségek, elsősorban a rosacea és a pattanás kialakulásában. Több vizsgálat is igazolta, hogy bizonyos szemproblémákhoz is köze lehet.

Az Archives of Medical Science folyóirat korábbi számában megjelent kutatásban szakemberek a szempillákon vizsgálták a bőratkákat. A 290 mintát kielemezve megállapították, hogy 41%-uk esetében kimutatható a bőratka jelenléte. Peterman Krisztina mesterkozmetikus, a Dermatica szakembere az összefüggésekről beszélt.

A bőratkák gyorsan szaporodnak

A bőratkák száma a serdülőkor környékén drasztikusan megnövekedhet, mivel elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak. A hormonális változások következtében pedig ebben a korban a bőr faggyútermelődése intenzívebbé válik.

A 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők igen gyorsan szaporodnak. Egy atka egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben. A bőratkák könnyen terjednek, közös törölköző, fésű vagy szempillaspirál is átadja őket. Elterjedését segíti a rossz higiéniai környezet, mosdatlanság és hetekig nem cserélt törölköző és ágyneműhuzat is.

Szemhéjszéli gyulladást is okozhatnak

A Klinika Oczna folyóiratban közölt tanulmányban lengyel kutatók a bőratka szerepét vizsgálták a krónikus blepharitis kialakulásában. A 435, 3 és 96 év közötti résztvevőtől szempillamintákat gyűjtöttek, majd azokat mikroszkóp alatt vizsgálták.

A 3-15 évesek 13%-ánál, a 19 és 25 év közöttiek 34%-ánál, a 31 és 50 év közöttiek 69%-ánál, 51 és 70 év közöttiek 87%-ánál, 71 év felett pedig 96%-nál mutatták ki az atkát. Az érintett résztvevők 58%-a küzdött rendszeresen a szemhéjszéli gyulladás visszatérő tüneteivel.

Az atkák a kúszóhályoggal is összefüggnek

A Medical Hypotheses folyóirat közelmúltban megjelent tanulmánya szerint azok körében, akiknél a pterygium vagy kúszóhályog nevű szembetegség tünetei jelentkeztek, majdnem minden esetben igazolni tudták a bőratkák jelenlétét.

A vizsgált 69 résztvevő közül 39-nél diagnosztizálták a szemrés területében jelentkező, kötőhártya-megvastagodással járó, fájdalommentes betegséget. Ebben a csoportban 93,33%-os arányban mutatták ki a bőratkák jelenlétét, míg az egészséges egyének között mindössze 20,51%-os volt az előfordulása.

Fontos a bőrflóra helyreállítása

A fokozott faggyútermelődés mellett a rossz higiéniai környezet is kedvező életfeltételeket biztosít az atkák elterjedéséhez. A szakértő szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de több hónapos kitartó odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított. Ebbe a folyamatba a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet beavatkozni.

Ezt is szeretjük