Bőratka bújhat meg a szempillák között: súlyos szemtüneteket okozhat, ha ott van

Az apró élősködők nemcsak a bőrön okoznak problémákat.

nagykep?cikkid=170319&kep=boratka-kozel-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőratka egy apró, szabad szemmel nem látható élősködő, amely a szőrtüszőkben él, és faggyúval táplálkozik. Fontos szerepet játszik bizonyos bőrbetegségek, elsősorban a rosacea és a pattanás kialakulásában. Több vizsgálat is igazolta, hogy bizonyos szemproblémákhoz is köze lehet.

Az Archives of Medical Science folyóirat korábbi számában megjelent kutatásban szakemberek a szempillákon vizsgálták a bőratkákat. A 290 mintát kielemezve megállapították, hogy 41%-uk esetében kimutatható a bőratka jelenléte. Peterman Krisztina mesterkozmetikus, a Dermatica szakembere az összefüggésekről beszélt.

A bőratkák gyorsan szaporodnak

A bőratkák száma a serdülőkor környékén drasztikusan megnövekedhet, mivel elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak. A hormonális változások következtében pedig ebben a korban a bőr faggyútermelődése intenzívebbé válik.

A 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők igen gyorsan szaporodnak. Egy atka egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben. A bőratkák könnyen terjednek, közös törölköző, fésű vagy szempillaspirál is átadja őket. Elterjedését segíti a rossz higiéniai környezet, mosdatlanság és hetekig nem cserélt törölköző és ágyneműhuzat is.

Szemhéjszéli gyulladást is okozhatnak

A Klinika Oczna folyóiratban közölt tanulmányban lengyel kutatók a bőratka szerepét vizsgálták a krónikus blepharitis kialakulásában. A 435, 3 és 96 év közötti résztvevőtől szempillamintákat gyűjtöttek, majd azokat mikroszkóp alatt vizsgálták.

A 3-15 évesek 13%-ánál, a 19 és 25 év közöttiek 34%-ánál, a 31 és 50 év közöttiek 69%-ánál, 51 és 70 év közöttiek 87%-ánál, 71 év felett pedig 96%-nál mutatták ki az atkát. Az érintett résztvevők 58%-a küzdött rendszeresen a szemhéjszéli gyulladás visszatérő tüneteivel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az atkák a kúszóhályoggal is összefüggnek

A Medical Hypotheses folyóirat közelmúltban megjelent tanulmánya szerint azok körében, akiknél a pterygium vagy kúszóhályog nevű szembetegség tünetei jelentkeztek, majdnem minden esetben igazolni tudták a bőratkák jelenlétét.

A vizsgált 69 résztvevő közül 39-nél diagnosztizálták a szemrés területében jelentkező, kötőhártya-megvastagodással járó, fájdalommentes betegséget. Ebben a csoportban 93,33%-os arányban mutatták ki a bőratkák jelenlétét, míg az egészséges egyének között mindössze 20,51%-os volt az előfordulása.

Fontos a bőrflóra helyreállítása

A fokozott faggyútermelődés mellett a rossz higiéniai környezet is kedvező életfeltételeket biztosít az atkák elterjedéséhez. A szakértő szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de több hónapos kitartó odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított. Ebbe a folyamatba a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet beavatkozni.

Ezt is szeretjük