Ezért élt Teréz anya csaknem 90 évig

Tudósok derítették ki az okát

A mások segítése fölött érzett öröm jó hatással van az egészségre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindannyian a boldogságot keressük életünk során, ami egyesek szerint csak pillanatokra szól, míg mások szentül hiszik, hogy tartós állapot is lehet.

Legyen szó akár rövid, akár hosszabb távra szóló megelégedésről, annyi bizonyos, hogy a boldogság nem csupán a lélekre, hanem a testi egészségre is kihat. Szakértők szerint azonban szervezeted működése szempontjából cseppet sem mindegy, hogy mi jelent örömet számodra.

Ezért élt Teréz anya csaknem 90 évet

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak legújabb vizsgálata szerint genetikai szempontból lényeges lehet, hogy mitől érzed magad boldognak. A hedonista életmódból fakadó boldogságérzet másként hat az egészségi állapotodra, mint a belső indíttatásból végzett jócselekedetek okozta megelégedettség.

Utóbbi esetében a szervezetben jóval alacsonyabb a gyulladást okozó génkifejeződés és magasabb a vírusellenes génexpresszió. A magasabb célokért való küzdelem hatására javul a szervezet ellenálló képessége a különféle betegségekkel szemben, hosszabb életre számíthatsz.

A vizsgálat eredményei szerint tehát nem véletlen, hogy Kalkuttai Boldog Teréz - más néven Teréz anya -, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója csaknem 90 évet élt, és Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával egy egész világ elismerését vívta ki.

Mások segítése kontra hedonizmus

A Kalifornia Egyetemen végzett kutatás során - mely a PNAS című tudományos szakfolyóiratban jelent meg - 80 felnőttet vizsgáltak meg. Vérmintát vettek tőlük, melyből megállapították, hogy bár lelki szempontból az öncélú élvhajhászatból, valamint a mások segítéséből fakadó öröm nem különbözik egymástól, a szervezet működésére nézve cseppet sem mindegy, hogy mi tesz boldoggá.

A génjeid érzékenyebbek, mint a lelked?

A gének szintjén ugyanis kimutatható volt a különbség: a hedonista életmód a vírusellenes génkifejeződés alacsony szintjével járt együtt, egyúttal növelte gyulladáskeltő génexpressziót. Vagyis csökkentette a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét. A nemesebb célokért való közdelem esetében azonban épp ellenkező hatást mutattak ki a kutatók. A vizsgálat tehát nemcsak azt bizonyítja, hogy megéri a saját szempontjaidon kívül másokét is figyelembe venni, de utal arra is, hogy - meglepő módon - génjeid érzékenyebben reagálnak a boldogság különböző fajtáira, mint a lelked.

Ezt is szeretjük