Mikor kell kihúzatni a bölcsességfogat? A fogorvos elmondta, miért nem szabad halogatni

A bölcsességfog sok gondot tud okozni, ha rossz helyen nő. A fogszakorvost kérdeztük a teendőkről.

Bölcsességfog eltávolítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A bölcsességfog gyakran akkor ad hírt magáról, amikor a meglévő fogsortól nem bír kibújni, és kínzó fájdalmat okoz a növekedése. Ez a folyamat nagyon lassú, akár évekig is eltarthat, ha viszont idővel egyre romlik a helyzet, szükség lehet a beavatkozásra.

A rossz helyen növekvő bölcsességfog miatti teendőkről Dr. Zsiga Klára felnőtt fogszakorvost kérdeztük, aki elmondta, számos fiatal felnőtt küzd a fog áttörési nehézségével, illetve elakadásával is.

A bölcsességfog eltávolítása

- A bölcsességfog helyzetét általában panorámafelvételen diagnosztizáljuk. A fogat akkor kell eltávolíttatni, ha elakadt, és az előtte lévő fogat veszélyezteti - gyökérfelszívódást okozhat -, körülette gyulladás alakul ki, esetleg szuvas, vagy ritkább esetben malignus - rosszindulatú - a szerk. - elváltozást mutat.

Ha rossz helyen nő, de nem okoz problémát, nem muszáj kihúzatni, de időnként ellenőrizni kell. Indokolt esetben azonban fogszabályozó szakorvos is kérheti az eltávolítását - árulta el a fogszakorvos.

Árulkodó tünetek: mikor kell orvoshoz fordulni?

A bölcsességfog növekedésénél egészen furcsa tünetek is felmerülhetnek a rossz szájíztől kezdve az erős fájdalomig. Egy részük teljesen természetes, nem kell megijedni tőlük Dr. Zsiga Klára szerint.

- A bölcsességfog előtörése számos panaszt okozhat. A félig áttört fog körül ínytasak alakul ki, ami nagyon nehezen tisztítható. Ilyenkor rossz szájíz és szájszag is előfordulhat. Nagy gondot kell fordítani a szájhigiéniára, kerülni kell a tejtermékek, a cukros és szénsavas italok fogyasztását. Jó esetben a panaszok rövid időn belül megszűnnek, csak akkor érdemes fogorvos segítségét kérni, ha felülfertőződne a fog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Akadnak azonban olyan súlyos tünetek is, melyek felmerülésekor nagyon fontos késlekedés nélkül orvoshoz fordulni.

- Általában a fájdalom a tünet, de előfordul szájzár, torok-garatív gyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, állkapocs-ízületi fájdalom is, ami felhívja a figyelmet, hogy orvoshoz kell fordulni - mondja a fogszakorvos, hozzátéve, hogy a gyulladt fogat már csak azért sem szabad félvállról venni, mert a test más részén is problémákat okozhat.

Gyulladást is okozhat a testben

- Góckutatás alkalmával, bármely egészségügyi osztály kéri is azt, a fogászati szűrésnek is fontos szerepe van. Ilyenkor panorámaröntgen segítségével értékelünk. A pácienst ezért fontos minden esetben tájékoztatnia az orvosnak, hogy egy gyulladt fog nemcsak a szájüregben okozhat problémát, hanem a szervezet bármely más területén is. Szerepet játszhat bőrgyógyászati, kardiológiai, belgyógyászati, mozgásszervi megbetegedésekben is.

A húzástól a bölcsességfog esetén sokan azért félnek, mert olykor előfordul, hogy a beavatkozás műtéttel végződik.

- Amennyiben csak félig tört elő, elakadt, részleges feltárásból, szeleteléssel, emelők segítségével távolítható el a fog, és varrattal látjuk el a sebet. Ha mélyebben helyezkedik el, akkor szintén kíméletesen, csontfúróval tárjuk fel a területet, szeleteljük, és kiemeljük a fogat a fogmederből, majd varrattal látjuk el a sebet.

Van, akinek sosem nő ki

Persze, az is előfordul, hogy a bölcsességfog egyáltalán nem nő ki, és szerencsés esetben panaszt sem okoz az ember számára. Ilyenkor semmi ok az aggodalomra a fogszakorvos szerint, természetes evolúciós folyamattal is magyarázható, hogy a feldolgozott élelmiszerek korában az egyre kevesebb szereppel bíró fogak és állkapcsok változáson mennek át.

- Előfordul, hogy valakinek egyáltalán nem nő ki a bölcsességfoga. Ennek oka lehet, hogy nincs, nem fejlődött ki a fogcsírája, vagy elakadt az állcsontban. Ha nem okoz panaszt, torlódást, és békés a környezete, nem bántjuk azokat, de ellenőrzésükre szükség van. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Gyógyíthatatlan betegség első jele is lehet: 10 dolog, amitől kellemetlen lehet a szájszag

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük