2 év múlva az összes intim adatod fent lesz a neten! Így előzd meg a visszaéléseket!
Félsz az adatlopástól? Így korlátozhatod a hozzáférést!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha kismama vagy, esetleg valamilyen krónikus betegség miatt rendszeresen kell vizsgálatokra, orvoshoz járnod, bizonyára nem kis odafigyelést igényel, hogy a leletek közül minden látogatás alkalmával nálad legyenek az aktuálisan szükségesek.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - ÁEEK - rendszerfejlesztése, amelyet hivatalosan intézményen, illetve ellátórendszeren belüli betegútkövetésnek hívnak, ezt a terhet igyekszik majd levenni a válladról.

Mi az az ellátórendszeren belüli betegútkövetés?

Az orvos, illetve az asszisztensnő adataidat, vizsgálati eredményeidet már eddig is számítógépre vitte fel, ám ezek az adatok csak a saját intézmény belső hálózatán belül voltak hozzáférhetőek.

A változást a jövőben az jelenti majd, hogy minden veled kapcsolatos egészségügyi információ - felírt gyógyszerek, laborleletek, ambuláns lapok, kórházi zárójelentések - egy központi adatbázisba kerülnek, ahonnan azok más egészségügyi intézmények számára is elérhetőek lesznek.

Az ígéret szerint ennek az interneten elérhető központi adatbázisnak köszönhetően a beteg orvosi előzményeinek áttekintése jóval egyszerűbbé válik majd. Többek között nem fenyeget az a veszély, hogy a leletek otthon maradnak, a rendszer időrendben tárolja és lekérdezhetővé teszi az adataidat.

Így működik majd!

Az adataidhoz természetesen csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező orvosok, illetve egészségügyi szakdolgozók férhetnek majd hozzá. A rendszeren belül pedig különböző jogosultsági szintek határozzák meg, hogy melyik orvos milyen eredményeidet kérheti le.

A rendszer egyébként az OEP üzemeltetésében gyakorlatilag 2007 óta létezik már. Jelenleg minden TB-alapon végzett orvosi beavatkozás - ezek ára -, a kiváltott vényköteles gyógyszerek, illetve maga a TB-jogosultság kérdezhető le.

Mikor voltál utoljára tüdőszűrésen?

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, pontosan milyen betegségek diagnózisára alkalmas a tüdőszűrés!

Előzd meg a visszaéléseket!

Természetesen te magad is elérheted az interneten a rendszert az ügyfélkapun keresztül. Ha nincs még ügyfélkapus azonosítód, a legközelebbi okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, illetve az adóhatóság ügyfélszolgálatán kérheted a regisztrációdat. De a regisztrációs folyamat elindítható interneten is. A részletkért kattints ide!

Az ügyfélkapus regisztrációt követően megnézheted az interneten tárolt orvosi adataidat, leleteidet - ezek 2016-tól válnak majd elérhetővé. Egy több mint egyéves kórházi tesztidőszakot követően pedig 2017 közepétől már minden egészségügyi intézménynek, illetve szolgáltatónak használnia kell a rendszert.

Amennyiben aggódsz amiatt, hogy személyes adataid felkerülnek a netre, egy úgynevezett digitális önrendelkezés keretében módosíthatsz a hozzáférésen. Az ügyfélkapus belépést követően beállíthatod, hogy a rendszer mely adatokat tegye elérhetővé egyes kórházi osztályok számára. Ha úgy tartod biztonságosnak, akár az összes adatodat is letilthatod.

Ezt is szeretjük