Az autizmus terjedésének egyik oka lehet: megdöbbentő tényeket közöltek a kutatók
Amerikai kutatók szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása lehet az oka annak, hogy növekszik az autizmus gyakorisága.

tartositoszer 1
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Arcfiatalítás szike nélkül: mintha retusálná a bőrt a lézeres arckezelés »

A kockás szoknya a szezon nagybetűs kedvence: bitang jól variálható, és mindig stílusos »

Ashley Benson új bob frizurája hozza az ősz hangulatát: érdemes lemásolni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az autizmus a szociális, kommunikációs, kognitív készségek fejlődési zavara, mely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Minden 59 gyerekből egy autista, előfordulása fiúknál négyszer-ötször gyakoribb, mint lányoknál. Nincs rá gyógymód, de a kutatók azt remélik, hogy felfedezéseik előmozdíthatják azokat a kutatásokat, melyek a rendellenesség megelőzésére irányulnak.

A Közép-Florida Egyetem - UCF - orvostudományi karának kutatói olyan molekuláris változásokat azonosítottak, melyek akkor mennek végbe, amikor idegi őssejteket kitesznek a feldolgozott élelmiszerekben gyakran megtalálható polifoszforsav, azaz PPA magas szintjének.

A tartósítószer akadályozza az idegsejtek fejlődését 

A Scientific Report című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban az UCF kutatói felfedezték, hogy a polifoszforsav, mely a feldolgozott élelmiszer tartósságának növelését biztosítja, és akadályozza a sajt és a kenyér penészesedését, csökkenti a magzat agyában az idegsejtek fejlődését.

Salef Naser gasztroenterológus és társai azt kutatták, hogy miért szenvednek gyakran gyomor- és bélproblémáktól, köztük irritábilis bél szindrómától gyakrabban az autista gyerekek, lehetséges-e bármiféle kapcsolat a belek és az agy között, és elkezdték vizsgálni, hogy a gyomor és a belek baktériumai miként különböznek az autista és nem autista emberek esetében.

- Korábbi tanulmányok kimutatták a magas PPA-szintet autista gyerekek székletmintáiban, és azt, hogy bélmikrobiomjuk különbözik. Ennek okát szerettük volna megtudni - idézi Nasert az egyetem Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon megjelent közleménye.

Laboratóriumban idegsejteket túlzott foszforsavszintnek kitéve a kutatók azt találták, hogy az többféle módon károsítja az agyat. A sav szétzilálja az agysejtek közötti természetes egyensúlyt azzal, hogy csökkenti az idegsejteket, és túltermeli a gliasejteket. 

Mivel a gliasejtek segítik az idegsejtek fejlődését és védelmét, ha túl sok van belőlük, az megzavarja az idegsejtek közötti kapcsolatot. Gyulladást is okozhat, melyet a szakemberek autista gyerekek agyában már észleltek.

A túl sok sav megrövidíti és károsítja azokat a pályákat, melyeket az idegsejtek a test többi részével való kapcsolattartásra használnak. A kevesebb idegsejt és a sérült pályák kombinációja meggátolja a kommunikációs képességet, és olyan magatartásformákhoz vezet, melyek autista gyerekekre jellemzőek.

Áttörést hozott az új kutatás

Korábbi kutatások felvetették, hogy összefüggés lehet az autizmus és a környezeti, valamint genetikai tényezők között. A mostani tanulmány az első, mely felfedezett molekuláris kapcsolatot a PPA megemelkedett szintje, a gliasejtek elterjedése, a megzavart idegpályák és az autizmus között.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PPA természetes módon is jelen van a belekben, és az anya mikrobiomja megváltozik a várandósság idején, ami növelheti a savszintet. De a kutatók szerint a PPA-t tartalmazó feldolgozott élelmiszer fogyasztása tovább növelheti a női belekben a savszintet, ami aztán átterjed a magzatra. A szakemberek közölték, hogy több kutatásra van szükség a klinikai következmények levonásához, következő tanulmányukban egérkísérletekben akarják igazolni feltevésüket.

Az anyai szeretet csodákra képes: autista kisfiáról készített megrendítő fotókat

Kate Miller-Wilson egy Minnesotában élő anyuka, akinek a kisfia autista. Róla készítette ezeket a megrendítő fotókat, melyek nemcsak az anyai szeretet erejét hirdetik, hanem azt is bemutatják, hogy mit jelent ezzel az idegi-fejlődési rendellenességgel együtt élni.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük