Ilyenkor a legjobb megcsináltatni: 3 ok, amiért érdemes ősszel levetetni az anyajegyeket
Ha nem akut eset miatt vár valaki műtétre, érdemes időzíteni a beavatkozást az ideális körülmények eléréséért.

anyejegy eltávolítás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megelőzés céljából a szakemberek azt javasolják, hogy minden évben ellenőriztessük az anyajegyeink állapotát. Az ősz azért is optimális időpont erre, mert ha egy anyajegyet el kell távolítani, akkor a feltételek ebben az évszakban ideálisak a szép sebgyógyuláshoz.

Nincs erős napsugárzás, az izzadás és az extrém meleg sem akadályozza a gyógyulást. Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész, az Anyajegyszűrő Központ orvosa az anyajegy-eltávolítás folyamatáról beszélt.

Az anyajegy-eltávolítás menete

Ha a bőrgyógyász javaslatára egy anyajegyet el kell távolítani, akkor sebészhez vagy plasztikai sebészhez kell fordulni, attól függően, hogy mennyire fontos szempont az esztétika. Az arcon, nyakon és dekoltázson található anyajegyeket sebészi kimetszéssel távolítják el, így pontosan követni tudják a körvonalát, és a szükségesnél sem kevesebb, sem nagyobb terület nem kerül eltávolításra. A kozmetikai eredmény azonban nemcsak az orvos gyakorlatától függ. Nagyon fontos az is, hogy a páciens a műtét után mennyire vigyáz a műtéti területre.

Mitől függ a sebgyógyulás?

Nagyban függ a műtét helyétől. Azok a területek a legkényesebbek, ahol a bőr folyamatos mozgásnak van kitéve. Így például a nyakon, a lapockák közötti területen, de az arcon is adódnak problémásabb részek. Az életkor is befolyásolja a gyógyulást, fiatalon gyorsabban megy. Ám ennél a korcsoportnál esélyesebb a heg túlburjánzása és a vastagabb hegképződés, a hormonális változások miatt pedig a bőrük is nagyon érzékeny. Idősebbeknél ugyan lassabban, de szinte észrevétlenül gyógyulnak a sebek.

A problémás anyajegyeknek nagyon sok fajtájuk van. Érdemes ezeket időben felismerni és eltávolítani. 

Az eltávolítás után

A sebgyógyulást a varrat is befolyásolja. Az arcon általában tíz napig, a háton három hétig szokták a varratot bent hagyni. Az anyajegy eltávolítását követő gyógyulási időszakban nagyon fontos betartani az orvos utasításait, mert a kozmetikai eredmény ettől is függ. A szép sebgyógyulásért az alapvető higiéniás előírások mellett sok egyébre is ügyelni kell. A megadott ideig kerülni kell a szauna és szolárium használatát, illetve az intenzív testmozgást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hidegtől és a naptól is óvni kell

Friss hegeknél a legfontosabb teendő a fényvédelem. A legjobb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, ezért is ideális időpont az ősz az anyajegyek eltávolítására. A szélsőséges hőhatásoktól is tartózkodni kell, de a meleg és a fokozott verejtékezés mellett a rendkívüli hideg is árt a hegesedésnek. Ha nem akut eset miatt vár valaki műtétre, a legideálisabb ősszel elvégeztetni a beavatkozást. Ilyenkor a gyógyulási idő után a műtéti heg szinte észrevétlenül illeszkedik majd a bőrfelületbe.

Ezt is szeretjük