Anyajegyből melanoma

Vészjelző tünetek

Ismerd fel testeden időben azokat a jeleket, melyek melanomára utalhatnak, és fordulj mielőbb orvoshoz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A melanoma minden bizonnyal a bőrön kialakuló rákos elváltozások legrettegettebb fajtája. Ahhoz, hogy időben észrevedd, figyelemmel kell kísérned a már meglévő anyajegyeidet, valamint a bőrödön kialakuló újabbakat.

Az elváltozás nem jelent minden esetben rosszindulatú daganatot, de ajánlott a legkisebb gyanús jellel is felkeresned a bőrgyógyász szakorvost. Az időben felfedezett melanomák csaknem 100%-ban gyógyíthatók.

Hogy alakul ki?

A melanoma a bőrben található pigmenttermelő sejtekből - más néven melanocitákból - kiinduló daganat. Tehát kifejlődhet meglévő festékes anyajegyekből, de pigmentált bőrelváltozásokból is. A kialakulás szempontjából rizikófaktor lehet, ha sok anyajegyed van, ha a családodban már előfordult bőrrák. Ezenkívül a rendszeres szoláriumhasználat, valamint a sok napon töltött idő is

fokozza a veszélyt.

Bár a melanoma a bőrdaganatok mindössze 5%-át teszi ki, veszélyessége miatt mindenképpen külön figyelmet érdemel. A statisztikák szerint a 20-30 év közötti nők esetében a melanoma a rákhalálozási lista első helyén áll.

Vészjelző tünetek

  • Az anyajegy váladékozása.
  • Változik az anyajegy mérete.
  • Gyulladt, fájdalmas anyajegy.
  • Szaporodó anyajegyek a testen.
  • Érzékeny lesz, vagy viszketni kezd.
  • Az anyajegy határai elmosódottak.
  • Az anyajegy felszíne karfiolszerűvé változik.

Életmentő szűrővizsgálat

Hogy az általad felfedezett bőrelváltozás valóban melanoma-e, azt csak szakorvos döntheti el. Ha bármilyen gyanús tünetet látsz a testeden, minél előbb fordulj bőrgyógyászhoz. Ő egy speciális nagyítóval - úgynevezett dermatoszkóppal - megvizsgálja az összes anyajegyedet. Ha úgy látja, hogy annak határai elmosódottak, illetve más elváltozást tapasztal, anyajegy-eltávolítást, illetve szövettani vizsgálatot javasolhat.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Atípusos anyajegyek

Léteznek úgynevezett atípusos anyajegyek is. Ezek jellemzően szabálytalan szélűek, illetve a megszokottnál nagyobbak lehetnek. Az atípusos anyajegyekben a sejtek szerkezete némileg eltér a normálistól, ezért nagyobb valószínűséggel alakul ki belőlük melanoma. Figyelemmel követésük, illetve a rendszeres - évente ismételt -

bőrgyógyászati kontrollvizsgálatuk rendkívül fontos.

El kell távolítani?

Hogy el kell-e távolítani az anyajegyed, azt a bőrgyógyász szakorvos dönti el. Érdemes a szikés megoldást választanod a lézerrel szemben. Egyrészt a közhiedelemmel ellentétben a lézeres beavatkozást sem úszhatod meg kisebb heggel, másrészt a szikével történő kimetszés után sokkal kisebb valószínűséggel nő vissza az anyajegy. Nem csupán akkor érdemes eltávolítani az anyajegyet, ha az orvos a fent említett vészjelző tüneteket látja rajta. Más tényezők is indokolhatják a közbelépést. Ha esztétikai szempontból zavaró helyen van, illetve, ha tested olyan területén helyezkedik el, ahol öltözködéskor vagy borotválkozáskor irritációnak van kitéve, szintén érdemes eltávolíttatnod.

Így előzd meg a melanomát!

Kerüld a szoláriumot!

A Minnesotai Egyetem kutatásai szerint a rendszeres szoláriumhasználat 74%-kal növeli a melanoma kialakulásának valószínűségét. A szakértők szerint mindez független a készülék típusától, illetve attól, hogy hány éves kortól jársz szoláriumba.
Az eredmény nem vonatkozik rád, ha csak alkalmanként jársz barnulni. A rendszeres használat a kutatásban azt jelentette, hogy a vizsgált személy életében 50 óránál többet, illetve 100 alkalomnál többször járt szoláriumban. Az eredmények szerint azonban mindenképpen érdemes minimalizálnod a barnító szalonok látogatását.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Óvatosan a nappal!

A nyári hónapokban délelőtt 11 óra és délután 16 óra között - ha csak teheted - kerüld a közvetlen napfényt! Ebben az időszakban a napsugarak derékszögben érik a Földet, így vékonyabb légrétegen kell áthatolniuk, mint reggel és este. Ilyenkor érheti bőrödet a legtöbb káros sugárzás, tehát érdemes az árnyékba húzódnod.

Ezt is szeretjük