Kutatás: egyszerű szemvizsgálattal kiszűrhető a súlyos kór
Angol tudósok olyan szemvizsgálaton dolgoznak, mellyel diagnosztizálható az Alzheimer.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Könnyebbé és gyorsabbá válhat az Alzheimer-kór diagnosztizálása egy új kísérlet eredményeinek köszönhetően. Mindemellett eddig ismeretlen lehetőségek nyílnak meg a betegség kezelésével foglalkozó orvosok előtt is.

Angol kutatók úgy találták, látásvizsgálat segítségével megállapítható az agy károsodását okozó súlyos betegség.

Röviden az Alzheimer-kórról

A demenciával, szellemi leépüléssel, majd a fizikai állapot gyors romlásával járó Alzheimer-kórt sokáig nem különítették el az időskort jellemző memóriazavaroktól. Hivatalosan 1907-től létezik ez a krónikus, degeneratív betegség. Jellemzően az idős korosztályt sújtja, 65 év felettieket, de fiatalkori Alzheimer-kórt is elkülönítenek. Ebben az esetben harminc-, negyven-, ötvenéves embereknél jelentkezik a betegség.

Magyarországon, a Szegedi Tudományegyetem Alzheimer-kór-kutatócsoportjának vezetője szerint a betegség durván 200 ezer embert érint, de a hivatalos nyilvántartások szerint mindössze 3%-uk kap kezelést.

Diagnózis napjainkban

Jelenleg nem létezik egy olyan egyszerű teszt, mellyel kimutatható lenne az Alzheimer-kór. A diagnózis felállításához teljes körű kivizsgáláson kell átesni, aminek leglényegesebb pontját képezik a neuropszichológiai tesztek.

Ekkor a központi idegrendszer és a különböző mentális funkciók kapcsolatait, a memóriát, az észlelést, a beszédet vizsgálják. Mindemellett különböző képalkotó berendezésekkel - CT-vel, MRI-vel - az agy állapotát is ellenőrzik.

Diagnózis a jövőben: egyszerű szemvizsgálat

A Lancasteri Egyetem és a Royal Preston Kórház közös munkájának eredményeképpen a jövőben egy egyszerű és költséghatékony teszttel is diagnosztizálható lesz az Alzheimer-kór. A kísérleteknek köszönhetően első alkalommal tudtak kimutatni fizikai kapcsolatot a betegség és a memória között. Bár a memóriazavar az elsődleges tünetek között szerepel, a kapcsolatot eddig nem tudták bizonyítani.

A kísérlet

A vizsgálatban 78 felnőtt vett részt: közülük 17 egészséges fiatal, 18 egészséges idős ember, 18 Alzheimer-kórban és 25 Parkinson-kórban szenvedő volt. A szemvizsgálatok során különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Az egyik tesztnél a számítógép képernyőjén mozgó fényt kellett szemükkel követniük. Máskor a feladat pont az volt, hogy ne nézzék a fényt, hanem nézzenek a világító ponttól félre. Itt mutatkozott jelentős eltérés az eredményekben. Azok a betegek, akik Alzheimer-kórban szenvedtek, tízszer több hibát vétettek, mint a kontrollcsoport tagjai. Azoknál, akik számára nehézséget okozott a teszt, mérték a memóriafunkciót is. Így egyértelmű összefüggést találtak az Alzheimer-kór és a memóriazavar között.

Teszteld magad!

Ha kíváncsi vagy, életmódod alapján milyen egészségügyi probléma kialakulása fenyeget, kattints az alábbi dobozra, és tölts ki néhány tesztet.

Korai szakaszban felismerhető

Dr. Trevor Crawford, a Lancasteri Egyetem orvosa elmondta, hogy sokan kerestek az elmúlt évtizedben hasonló, kimutatható összefüggést. A szem, a memóriazavar és az Alzheimer kapcsolatának vizsgálatában jelentős előrelépést értek el ezzel a kutatással. A látásvizsgálatkor pont azt a problémás területet érintették, ami a betegség következtében először károsodik.

Ennek köszönhetően az Alzheimer-kór már a kezdeti tünetek előtt kimutatható lesz. Ez azért fontos, mert így új kezelési formák kifejlesztésére nyílik lehetőség. A komolyabb agykárosodást megelőzve nagyobb esély lehet az Alzheimer visszaszorítására. A betegség jelenleg nem gyógyítható, csak tünetileg kezelhető.

Ezt is szeretjük