Akné, mitesszer, ekcéma: 3 rejtett lelki ok a bőrproblémák mögött
Pszichés gondokra is felhívhatják a figyelmet a bőrödön megjelenő kozmetikai problémák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csupán a helytelen táplálkozás vagy a nem megfelelő arcápolás következtében alakulhatnak ki kozmetikai problémáid. Bizonyos esetekben lelki háttere is lehet a szűnni nem akaró aknénak, mitesszereknek vagy akár az ekcémának is.

Akné - belső érzelmi és mentális konfliktusok

Az akné akkor jelenik meg a bőrödön, amikor érzelmileg és mentálisan is konfliktusba kerülsz önmagaddal. Kamaszként az akné a hormonális változások mellett a belső lelki változásokra is felhívja a figyelmet.

A se nem gyerek, se nem felnőtt pubertás fél nyitni mások felé, szembenézni az életében bekövetkező változásokkal. Ebben a korban teljesen természetes élettani folyamatról van szó.

Ha azonban már rég búcsút intettél a kamaszkornak, de az aknéval még nem tudtál leszámolni, a háttérben meghúzódó belső konfliktusaid felelhetnek azért. Talán állandóan másokhoz hasonlítgatod magad, és túl sok hibát találsz önmagadban. Amennyiben a szíveddel elfogadod a benned zajló változásokat, egy nap olyasvalaki fog a tükörből visszanézni, aki megfelel az elvárásaidnak.

Mi a teendő?

Ahhoz, hogy búcsút inthess a problémának, meg kell találnod a saját helyedet a világban. Ehhez pedig valószínűleg arra lesz szükség, hogy másoknak is megmutasd, hol vannak éned határai: meddig tartasz te, és hol kezdődik a külvilág.

Nem mindegy, hol jelenik meg

Az akné a test számos pontján megjelenhet. Amennyiben a hátadon alakul ki, úgy a múltadat, szokásaidat, a régi félelmeidet és szorongásaidat jelképezi. Ha a hátadon, a nyak közelében van az akné, úgy elfojtott dühről árulkodik. A mellkason a jövőtől való félelmedet jelképezi.

Ne kövesd el őket!

A lelki problémák mellett egyes arcápolási tévhitek is elősegíthetik az akné kialakulását. Ismerd meg ezeket, és ne kövesd el őket!

Mitesszer - alulértékeled magad

A mitesszerek apró fekete pontok a bőr felületén, melyeket a felhám területén képződő zsír túltermelődése okoz. A mitesszerek jellemzően a belső érzékenység külső kifejeződései: amennyiben alulértékeled, illetve bizonyos értelemben tisztátalannak érzed magad, gyorsan megjelennek az apró pöttyök.

Ints búcsút a mitesszernek!

Ahhoz, hogy lelki problémáid ne okozzanak ilyen jellegű visszatérő bőrproblémát, meg kell tanulnod elfogadnod magad olyannak, amilyen vagy. Egyszerűen légy büszke önmagadra, és bőröd újra ragyogóvá válik.

Ekcéma - saját igényeid háttérbe szorítása

Az ekcéma a bőr kóros elváltozása, mely vörös, száraz - gyakran viszkető - bőrpír formájában jelenik meg a test bármely területén. A bőrprobléma lelki háttere, hogy nem tanultad meg igazán szeretni önmagad. Mivel félsz attól, hogy megsérülsz, megbántanak, inkább mások elvárásai szerint élsz.

Túl nagy jelentőséget tulajdonítasz annak, hogy milyennek lát a külvilág. Eközben elfelejted számításba venni a saját igényeidet csak azért, hogy kivívd mások szeretetét. A külvilág elvárása szerint cselekszel ahelyett, hogy azt tennéd, ami neked tetszik. Elutasítod azt, aki vagy. A rossz állapotban lévő bőröd fizikálisan megmutatja, hogy milyennek látod magad belülről.

Búcsú az ekcémától

Mindig tartsd szem előtt, hogy amit te nem adsz meg önmagadnak, azt mások sem tudják megadni neked. Tudatosítsd tehát a valódi igényeidet, és tanuld meg teljességében élvezni a jelent. Ismerd fel, hogy minden cselekedeted a holnapodat, a jövődet alapozza meg.

Cikkünk Jacques Martel lelki eredetű betegsége lexikona című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük