Az agydaganat 7 előjele

Az agydaganat mindenki számára rendkívül félelmetes betegség. Ki ne gondolna rá, amikor megfájdul a feje. Pedig ennél azért összetettebb tünetei vannak. Ismerd meg te is!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi az az agydaganat?

Az agydaganat, vagy más néven agytumor, a koponyaüregen belül kialakuló jó vagy rosszindulatú elváltozás. A koponya jellegéből adódóan, a tumor sosem dudorodik ki, nem kitapintható, hiszen a csontos koponyaüreget nem tudja tágítani. Ebben különbözik, többek között, a többi a daganatos betegségtől.

Ezzel szemben az agyat a koponya üregen belül nyomja, hiszen ha kifelé nem tud terjeszkedni, akkor képes az adott térben a lehető legnagyobb helyet elfoglalni. Tünetei ezért is olyan érdekesek és sokszor furcsák.

Tünetei

Mivel a daganat minden esetben az agyat nyomja, tünetei mindig attól függnek, hogy melyik területet érinti a megnövekedett nyomás. A tünetek érzékelhetőek lehetnek koordinációban, beszédben, látásban, gondolkodásban egyaránt.
Ha azonban általánosságban beszélünk az agydaganat tüneteiről, akkor azok a következők lehetnek:
  1. Harmincon túli egyéneknél az első jel epilepsziás roham lehet.
  2. Izomgyengeség vagy a mozgás összehangolatlansága.
  3. Személyiségváltozások.
  4. Növekvő aluszékonyság.
  5. Az egyensúly elvesztése vagy a látótér egy részének kiesése.
  6. Fejfájás és hányás jelezheti a növekvő nyomást. A fejfájás rosszabbodik köhögéskor és lefekvéskor, és különösen súlyos lehet reggel.
  7. Gyermekekben a tumor megtámadhatja a kisagyat (az agynak azt a részét, amely a mozgást összehangolja). A gyermek ekkor bizonytalanul áll a lábán, és szeme rezeg. A fejfájás és a koponyán belüli megnövekedett nyomás érzése a gyermekekben gyakorta lassan alakul ki, mivel az ő koponyájuk kissé tágul.

A kezelés?

Azonnal orvoshoz kell fordulnod, ha a fenti tünetek egyikét, vagy akár többet is érzékelsz belőlük, hiszen a kezeletlen agytumor halálhoz, illetve súlyos agykárosodáshoz vezethet. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni. Fajtájuktól függően vannak olyan agytumorok, melyek műtétileg tökéletesen eltávolíthatóak, és soha semmilyen későbbi szövődménnyel nem járnak. Természetesen ennek is feltétele a gyors diagnózis. Vannak azonban olyanok is, melyek nagyon gyors állapotromlással járnak és a műtét sem segít rajtuk, akármilyen korán is vették őket észre.

A kivizsgálás

A kivizsgáláshoz szükség van a beteg együttműködésére és odafigyelésére. Fontos, hogy összegyűjtsd a tüneteidet, mind a magad, mind pedig a környezeted szempontjából. Lehet ugyanis, hogy ők érzékelnek egyéb furcsaságokat is, melyeket te nem veszel észre. Ilyenkor figyelembe kell venned a gyógyszereket, amiket szedsz, a munkádat, a lakókörnyezetedet, mindent, ami hatással lehet egészségi állapotodra, hiszen lehet, hogy például csak a gyógyszereid mellékhatásaként érzed magad furcsán.

Ezután következik egy részletes ideggyógyászati vizsgálat, mely magában foglalja a reflexek, a végtagok megvizsgálását, a koponya funkciók felmérését. Valószínűleg szemészhez is el kell majd menned, mert a szemfenékből meg lehet határozni, hogy megnövekedett-e koponyádban a nyomás.

Ezeken kívül átesel majd:
  • CT-n: komputertomográf
  • MRI-n: mágneses rezonancia vizsgálat
  • EEG-n: az agyról elvezetett elektromos potenciál

Kezelése

A kezelés legfontosabb eszköze az operáció, mely a tumort teljes egészében, vagy részlegesen távolítja el. Sok esetben lehet sugárkezelést vagy kemoterápiát is alkalmazni az agydaganattal szemben. A kezelés mindig a stádiumtól, a fajtájától és az áttétek számától függ. Ugyanezektől a tényezőktől függ a túlélési esély is.
Ezt is szeretjük