60 ezer forintot is kaphatsz: ne felejtsd el kérni a betegség után járó adókedvezményt!

Ha év közben nem tetted, az adóbevallásban pótolhatod.

60 ezer forintot is kaphatsz: ne felejtsd el kérni a betegség után járó adókedvezményt!
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A családi adókedvezményt szinte mindenki ismeri, emellett azonban másfajta kedvezmények is léteznek, legyen szó a nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezményről, az első házasok kedvezményéről, nem utolsósorban pedig a súlyos fogyatékosság adókedvezményéről, mely azonban egyáltalán nem csak a legkomolyabb fizikai vagy értelmi fogyatékosság esetén járhat.

Az adókedvezmény mértéke havi szinten a 6000 forintot, éves szinten pedig a 60 ezret is meghaladja, így, ha év közben nem tetted, az éves adóbevallásodban mindenképp tüntesd fel, hogy igényled, sőt, önellenőrzés formájában visszamenőlegesen is kérheted.

Milyen betegségek esetén jár adókedvezmény?

Az adókedvezmény az összevont adóalap adóját csökkenti, azzal pedig, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe, illetve milyen betegségek fennállása esetén, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §-a, az adózás rendjéről szóló törvény 49. §-a, a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet, valamint a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet is foglalkozik.

A betegségek listáját - BNO kód alapján kereshetők ki, de háziorvosodnál is érdeklődhetsz - utóbbi rendelet tartalmazza.

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye megnevezés ijesztő és kissé félrevezető is lehet, ez az oka annak is, hogy nem mindenki él a lehetőséggel, aki tehetné. Tény, hogy súlyos fogyatékosság esetén jár a kedvezmény - érzékszervi vagy mozgásbeli fogyatékosság fennállása mellett is -, de ugyanígy megkapható például a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, a mentális és viselkedésbeli zavarok, az emésztőrendszeri, immun-, anyagcsere- és endokrin betegségek, szívbetegségek, vesebetegségek egyes típusainak fennállása mellett is, mint ahogy daganatos vagy mesterséges testnyílással élő betegek is élhetnek a lehetőséggel. A betegségek részletes listájához kattints ide!

Így néz ki egy ráksejt milliószoros nagyításban: megdöbbentő képek az emberi testből

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mekkora összegről van szó, és mi kell hozzá?

A betegség fennállásáról külön orvosi igazolásra van szükség, amit ellenőrizhet is az adóhivatal. A kedvezmény minden olyan hónapra jár, amikor a betegség már fennállt, és ezt orvos is tudja igazolni, ha pedig valaki nem igényelte, öt évre visszamenőleg is lehetséges kérni. Az adókedvezmény mértéke a minimálbér 5%-a, ami 2017-ben havi 6375 forintot jelent, egy évre számolva pedig 76 500 forintot. Ez az az összeg, ami idén jár, de a mostani adóbevallásban még a 2016-os összeget fel feltüntetni, ami egy évre 66 600 forint.

Fontos tudni, hogy a kedvezmény csak saját betegség esetén igényelhető, gyermek betegsége esetén nem, emellett nem lehet kérni egyszerre tartós betegség és súlyos fogyatékosság esetén is. A családi adókedvezménnyel együtt is igényelhető a kedvezmény, viszont csak megfelelő sorrendben, előbb a családi kedvezményt számítják, majd, ha marad jövedelem, amiből még le tudják vonni, számításba veszik a betegség esetén járó kedvezményt is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hol kell feltüntetni az adóbevallásban?

Az adókedvezményt több formában is igénybe veheted. Lehetséges havi bontásban, év közben is igényelni, ekkor a fizetésnél veszik figyelembe, és az lesz magasabb miatta. Ehhez adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni - Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről -, majd azt a munkáltatónak továbbítani.

A kedvezmény az éves adóbevallásban is igényelhető a vonatkozó adóévre: a bevallásban az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezésénél található olyan rubrika, ami erre vonatkozik, a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összegnél kell beírni az éves összeget. Ha már régóta beteg vagy, viszont nem igényelted a kedvezményt, azt öt évre visszamenőleg meg lehet tenni, önellenőrzés formájában, az önellenőrzéshez tartozó nyomtatványok kitöltésével. 2017-ben az utolsó év, ami módosítható önellenőrzéssel, a 2012. adóév. Ha visszamenőlegesen kérnéd a kedvezményt, az adott éveknél mindig a kedvezmény arra vonatkozó mértékét vedd figyelembe, ne a jelenlegi összeggel számolj.

Ezt is szeretjük