Egy kortyot sem ivott, mégis mindig részeg volt: az ABS-szindróma valóban létező betegség

Az ABS-szindróma során a szervezetben spontán erjed meg a cukor.

szedul-reszeg
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állandó részegség tüneteit mutatta egy 46 éves amerikai férfi, aki pedig előtte nem fogyasztott alkoholt, így került végül a kórházba. A Richmond University Medical Center esettanulmánya szerint az illető egy huzamosabb antibiotikumkúrát követően kezdte el érzékelni a tüneteket, ideértve a hangulatingadozást, az agresszivitást vagy az emlékezetkiesést.

A férfi pszichiáterhez fordult, majd antidepresszánsokat kapott, ám a probléma tényleges eredetére akkor derült csak fény, amikor egy nap a rendőrök megszondáztatták.

Magas véralkoholszintre derült fény

A tanulmány szerint a rendőrségi előállítást követően orvoshoz került, ahol kiderült, szervezetében nagyjából akkora alkoholmennyiség van, mintha már tíz pohár italon túl lenne.

Két ezrelék körül mért értéknél jellemzők már a beszédzavarok, a bizonytalan járás, a hányinger, esetenként a kettős látás, a megnövekedett pulzus, az álmosság, a hirtelen hangulat- és viselkedésváltozások.

A 46 éves férfi ártatlanságában sokáig a kórházi személyzet és a rendőrség sem hitt, sőt a családja sem bízott a szavaiban, ám ő rendületlenül tagadta az alkoholfogyasztást, az esettanulmányhoz kapcsolódó jelentések szerint a laboreredményeinek többsége rendben volt, székletmintájában azonban a Saccharomyces cerevisiae, azaz a sörélesztő gomba jelenlétét mutatták ki. 

Autoerjesztő szindróma

A betegnél ekkor diagnosztizálták a ritka ABS-szindómát. Az autoerjesztő szindrómának is nevezett betegség során a szervezetben levő élesztőgombáknak köszönhetően az emésztőrendszerben erjed meg a cukor. 

A férfi állapota egyre súlyosabbá vált, koponyaűri vérzést kapott, és véralkoholszintje elérte a négy ezreléket is, amely már eszméletvesztéssel járó, életveszélyes állapotot eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az okokkal máig nincsenek teljesen tisztában a kutatók, ettől függetlenül szerencsére gyógyítható a probléma. A férfinél a Richmond University orvosai kezdték meg a sikeres kezelést, amely gombaellenes terápiából és probiotikumkúrából állt, hogy a gombákat eltüntessék, és a felborult bélflórát helyreállítsák. 

A páciensük így már másfél éves tünetmentes időszakról számolhatott be, amely időszak alatt visszatérhetett a normál étrendre, csupán az alkoholszintjét kell időnként ellenőriznie. A bélflóra helyreállítása után megszűntek az egészségügyét súlyosan veszélyeztető panaszai.

Májvédő gyógynövények

Az alkoholfogyasztás megdolgoztatja a májat, ami hosszú távú egészségügyi kockázatokkal is jár. Néhány gyógynövény bizonyítottan segít helyreállítani a szerv egészségét.

10 gyógynövény, ami serkenti a májműködést: kúraszerűen is érdemes fogyasztani őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A képek csak illusztrációk, forrásuk: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük