Egy kortyot sem ivott, mégis mindig részeg volt: az ABS-szindróma valóban létező betegség
Az ABS-szindróma során a szervezetben spontán erjed meg a cukor.

szedul-reszeg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Állandó részegség tüneteit mutatta egy 46 éves amerikai férfi, aki pedig előtte nem fogyasztott alkoholt, így került végül a kórházba. A Richmond University Medical Center esettanulmánya szerint az illető egy huzamosabb antibiotikumkúrát követően kezdte el érzékelni a tüneteket, ideértve a hangulatingadozást, az agresszivitást vagy az emlékezetkiesést.

A férfi pszichiáterhez fordult, majd antidepresszánsokat kapott, ám a probléma tényleges eredetére akkor derült csak fény, amikor egy nap a rendőrök megszondáztatták.

Magas véralkoholszintre derült fény

A tanulmány szerint a rendőrségi előállítást követően orvoshoz került, ahol kiderült, szervezetében nagyjából akkora alkoholmennyiség van, mintha már tíz pohár italon túl lenne.

Két ezrelék körül mért értéknél jellemzők már a beszédzavarok, a bizonytalan járás, a hányinger, esetenként a kettős látás, a megnövekedett pulzus, az álmosság, a hirtelen hangulat- és viselkedésváltozások.

A 46 éves férfi ártatlanságában sokáig a kórházi személyzet és a rendőrség sem hitt, sőt a családja sem bízott a szavaiban, ám ő rendületlenül tagadta az alkoholfogyasztást, az esettanulmányhoz kapcsolódó jelentések szerint a laboreredményeinek többsége rendben volt, székletmintájában azonban a Saccharomyces cerevisiae, azaz a sörélesztő gomba jelenlétét mutatták ki. 

Autoerjesztő szindróma

A betegnél ekkor diagnosztizálták a ritka ABS-szindómát. Az autoerjesztő szindrómának is nevezett betegség során a szervezetben levő élesztőgombáknak köszönhetően az emésztőrendszerben erjed meg a cukor. 

A férfi állapota egyre súlyosabbá vált, koponyaűri vérzést kapott, és véralkoholszintje elérte a négy ezreléket is, amely már eszméletvesztéssel járó, életveszélyes állapotot eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az okokkal máig nincsenek teljesen tisztában a kutatók, ettől függetlenül szerencsére gyógyítható a probléma. A férfinél a Richmond University orvosai kezdték meg a sikeres kezelést, amely gombaellenes terápiából és probiotikumkúrából állt, hogy a gombákat eltüntessék, és a felborult bélflórát helyreállítsák. 

A páciensük így már másfél éves tünetmentes időszakról számolhatott be, amely időszak alatt visszatérhetett a normál étrendre, csupán az alkoholszintjét kell időnként ellenőriznie. A bélflóra helyreállítása után megszűntek az egészségügyét súlyosan veszélyeztető panaszai.

Májvédő gyógynövények

Az alkoholfogyasztás megdolgoztatja a májat, ami hosszú távú egészségügyi kockázatokkal is jár. Néhány gyógynövény bizonyítottan segít helyreállítani a szerv egészségét.

(A képek csak illusztrációk, forrásuk: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük