A szemremegés oka: komoly betegséget jelezhet a hétköznapi tünet

Tudósok szerint nem a kézremegés a Parkinson-kór első jele.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tartósan fennálló szemremegés a Parkinson-kór korai jele lehet, a szemgolyó mozgásának tesztelése segítheti a betegség megállapítását - vélik vizsgálataik alapján amerikai kutatók.

A betegség világszerte egyre elterjedtebb, hazánkban mintegy 10-20 ezer ember szenved benne, és évente körülbelül ezer-kétezer új esetet diagnosztizálnak.

Röviden a Parkinson-kórról

A Parkinson-kór az idegrendszer lassú lefolyású, fokozatosan súlyosbodó betegsége, mely általában 60 éves kor után jelentkezik. Tünete a remegés, mely célirányos mozgás közben csökken, nyugalmi állapotban fokozódik.

A betegség kiváltó oka ismeretlen, de az agykéreg törzsdúci idegsejtjeiből indul ki. Ezek károsodása következtében csökken a dopamintermelés - melyből adódóan az idegsejtek közötti ingerületátadás zavart szenved. Idővel az agyból az egyes testrészek felé irányuló üzenetek elakadnak, lelassulnak. A betegség klasszikus - és eddig elsőnek hitt - tünete a kéz remegése.

Szemremegés: a betegség korai jele

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 112 Parkinson-kóros páciens szemmozgásvizsgálatát végezték el, valamint az összehasonlításhoz 60 egészséges emberét is.

A kísérletről

A feladatban részt vevő önkénteseknek számítógépes képernyőn kellett követniük egy tárgy mozgását.

Valamennyi Parkinson-kórral élő embernél folyamatos szemremegést tapasztaltak, függetlenül attól, hogy szedtek-e gyógyszereket, vagy sem. Szemremegésük megakadályozta őket abban, hogy a mozgó célpontot tekintetükkel stabilan követni tudják.

Ugyanezt a problémát az egészségesnek vélt kontrollcsoportban csak két embernél figyelték meg - idézte a Health Day című ismeretterjesztő portál. George Gitchel kutatásvezető szerint eredményük azt mutatja, hogy egy, a szemgolyó mozgásának ellenőrzésére kidolgozandó teszt alkalmas lehetne a Parkinson-kór korai diagnózisára.

Ezt is szeretjük