A kullancs által okozott betegségek figyelmeztető tünetei
Ha nem sikerült megelőzni a bajt, fontos, hogy időben azonosítsd A nehezen felismerhető tüneteket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tökéletes szabadtéri programot vagy kirándulást is beárnyékolhat egy kullancscsípés. Ez különösen igaz, ha egy fertőzött vérszívó kapaszkodik a bőrödbe.

Agyhártyagyulladás

A kullancs által okozott betegségek kapcsán leggyakrabban a ritka, ám annál súlyosabb fertőzést, az agyhártyagyulladást szokták említeni.

Az idegrendszert megtámadó, kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladást egy kizárólag állatról emberre terjedő vírus okozza. A vírussal fertőzött kullancsok által terjesztett betegségnél is nagyon fontos a korai felismerés, ugyanis az esetek bizonyos százalékában visszafordíthatatlan következményekkel járhat a vérszívó csípése. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, akiknél nagy jelentősége lehet a védőoltásnak.

Tünetek

  • Hányás.
  • Bőrvérzés.
  • Magas láz.
  • Fényérzékenység, egyensúlyzavar.

További figyelmeztető jel lehet, ha egy-két hét lappangási idő után influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, melyek néhány nap enyhülés után ismétlődnek. Az agyhártya-gyulladásos megbetegedések kezelése antibiotikummal történik, ami fontos, hogy időben megkezdődjön. Bár az esetek többségében teljesen felgyógyulnak a betegek, olykor az idegsejtek is károsodhatnak. Ugyanakkor extrém esetben végtagi vagy légzőszervi bénulás is kialakulhat.

Lyme-kór

A kullancs által okozott betegségek közül a Lyme-kór esetében különösen nagy jelentősége van a korai felismerésnek. Ennek oka, hogy az agyhártyagyulladással ellentétben a Lyme-kór ellen egyelőre még nincs védőoltás. Ha nem veszed észre időben a tüneteket, a kezeletlen betegség krónikussá válhat, és a gyógyulás hosszú évekig is elhúzódhat.

Tünetek

  • Ízületi és izomfájdalom.
  • Nyirokcsomók duzzanata.
  • Fejfájás, levertség, ritkán láz.
  • Vándorló, kokárdaszerű bőrpír.
  • Végtagzsibbadás, izomgyengeség.

A Lyme-kórt egy, a kullancsok emésztőrendszerében megbújó Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, ami kezdetben alig észrevehető tünetekkel jár. A szimptómák közül az egyik legjellemzőbb a kullancs csípése helyén megjelenő kokárdaszerű bőrpír, melynek átmérője folyamatosan változik. A Lyme-kór megelőzésében döntő fontosságú lehet a szabadban töltött programot követő, alapos önvizsgálat. A kullancsok ugyanis legalább 24 órát kell, hogy vérszívással töltsenek ahhoz, hogy a fertőzött példányokban található baktériumok a szervezetedbe kerüljenek, és a vérárammal a szövetek között vándorolva elterjedjenek. A Lyme-kór azért is alattomos betegség, mert a tünetek hullámzóan jelentkeznek, így előfordulhat, hogy a fertőzött betegek sokáig nem tapasztalják a panaszokat.
De nem csak ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulnod. A biztos diagnózis csak a laboratóriumi vizsgálatok után állítható fel, ami után a Lyme-kór szerencsére tökéletesen gyógyítható. A többnyire antibiotikumokkal történő kezelés sikeressége azonban nagymértékben függ a betegség korai felismerésétől és a kezelés hosszúságától.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Előzd meg a bajt!

A betegségeket a legegyszerűbben úgy előzheted meg, ha például egy kirándulás előtt alaposan felszerelkezel kullancsriasztóval, és az öltözködés során is ügyelsz arra, hogy a fűszálakon, bokrok levelein lesben álló vérszívóknak minél nehezebb dolguk legyen: a nadrágod szárát és a pólódat mindig betűrve hordd, és a szabadtéri program után ne feledkezz meg az önvizsgálatról. Ha véletlenül felfedezel egy kullancsot magadon, akkor minél hamarabb, szakszerűen távolítsd el!

Így távolítsd el!

Fontos, hogy ne nyomkodd, és ne kend be semmivel a vérszívó körüli bőrfelületet, mert így a kullancs visszaöklendezheti a váladékot. Az eltávolításhoz használj inkább szemöldökcsipeszt. A vérszívót a bőrhöz minél közelebb ragadd meg, és egy határozott mozdulattal - az óramutató járásával ellentétes irányba csavarva - húzd ki. Ügyelj arra, hogy ne nyomd meg a kullancs potrohát, mert az esetlegesen fertőzött kullancs váladéka visszakerülhet a szervezetedbe. Ha további részletekre vagy kíváncsi, kattints korábbi cikkünkre!

Ezt is szeretjük