Képek! A leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek
Ismerd meg azokat a élelmiszereket, melyek a legtöbb esetben felelnek az élelmiszer-allergiáért.
Ha meghallod az allergia szót, valószínűleg rögtön beugrik egy parlagfű nevű, agresszívan terjedő gyomnövény, melytől a lakosság komoly hányada könnyezik, tüsszög egész nyáron át.
Az allergiának azonban számos más formája is létezik, így például az élelmiszer-allergiák, melyek jóval veszélyesebbek a levegőben keringő pollennél.
Mi is az ételallergia?
Az ételallergia az immunrendszer kóros válaszreakciója. Akkor alakul ki, ha szervezeted védekezőrendszere valamely élelmiszer-összetevőt - jellemzően fehérjét - tévesen veszélyesnek ítél meg, és védekezőreakciót indít vele szemben.
Az ételallergiákat a táplálékallergének váltják ki, ilyenkor a hisztaminfelszabadulás javarészt az emésztőrendszerben történik. A válaszreakció az élelmiszer elfogyasztását követően általában gyorsan fellép: a tünetek általában az ajkakat, a nyelvet, a szájüreget és a torkot érintik.
Előfordul, hogy valamivel később - néhány órán belül - jelentkeznek a tünetek, émelygés, hányás, hasmenés formájában. Szinte bármely étel alkotóelemei okozhatnak allergiát, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek viszonylag gyakran kiváltják a tüneteket.
Nézd meg óriás képgalériánkat!
Kattints az alábbi képgalériára is ismerd meg azokat a táplálékokat, melyek leggyakrabban váltanak ki allergiás reakciókat!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mi a teendő?
Sajnos az élelmiszerallergiákkal szemben nem tehetsz sok mindent azon kívül, hogy azonosítod a tettest. Ha arra gyanakszol, hogy valamilyen táplálékkal szemben szervezeted allergiás reakciót produkál, mindenképpen tanácsos bejelentkezned allergiavizsgálatra. Ha pedig beigazolódott a gyanúd, kerüld az allergiát okozó táplálékot.
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- allergia
Állandó, kínzó bőrviszketés: 5 súlyos betegséget jelezhet
- rák
- tudomány
Hányadik gyerek vagy? Ez a betegség fenyeget!
- depresszió
- migrén