Képek! A leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek
Ismerd meg azokat a élelmiszereket, melyek a legtöbb esetben felelnek az élelmiszer-allergiáért.

Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

A nyugdíjasotthonból mentek fellépni: 40 év után újra színpadra álltak a szereplők (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Nőiessé teszi a megjelenést és nyújtja a felsőtestet a garbó: ezek a szezon legsikkesebb darabjai »

Ettől a tornától olvadnak a kilók: 15 perces HIIT edzés, ugrálás nélkül »

Bárhová nézünk, tengernyi gyöngy mindenütt: így viseld a szezon kedvenc díszítőelemét, ha unod a nyakláncot »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha meghallod az allergia szót, valószínűleg rögtön beugrik egy parlagfű nevű, agresszívan terjedő gyomnövény, melytől a lakosság komoly hányada könnyezik, tüsszög egész nyáron át.

Az allergiának azonban számos más formája is létezik, így például az élelmiszer-allergiák, melyek jóval veszélyesebbek a levegőben keringő pollennél.

Mi is az ételallergia?

Az ételallergia az immunrendszer kóros válaszreakciója. Akkor alakul ki, ha szervezeted védekezőrendszere valamely élelmiszer-összetevőt - jellemzően fehérjét - tévesen veszélyesnek ítél meg, és védekezőreakciót indít vele szemben.

Az ételallergiákat a táplálékallergének váltják ki, ilyenkor a hisztaminfelszabadulás javarészt az emésztőrendszerben történik. A válaszreakció az élelmiszer elfogyasztását követően általában gyorsan fellép: a tünetek általában az ajkakat, a nyelvet, a szájüreget és a torkot érintik.

Előfordul, hogy valamivel később - néhány órán belül - jelentkeznek a tünetek, émelygés, hányás, hasmenés formájában. Szinte bármely étel alkotóelemei okozhatnak allergiát, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek viszonylag gyakran kiváltják a tüneteket.

Nézd meg óriás képgalériánkat!

Kattints az alábbi képgalériára is ismerd meg azokat a táplálékokat, melyek leggyakrabban váltanak ki allergiás reakciókat!

Mi a teendő?

Sajnos az élelmiszerallergiákkal szemben nem tehetsz sok mindent azon kívül, hogy azonosítod a tettest. Ha arra gyanakszol, hogy valamilyen táplálékkal szemben szervezeted allergiás reakciót produkál, mindenképpen tanácsos bejelentkezned allergiavizsgálatra. Ha pedig beigazolódott a gyanúd, kerüld az allergiát okozó táplálékot.

Ezt is szeretjük