A hátfájás csak az első tünet
Az alattomos Bechterew-kór csalhatatlan jelei
Talán csak az ülőmunka okozza, de érdemes utánajárni a tünetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A latinul spondylitis ankylopoeticának - röviden SPA-nak - hívott betegség meglehetősen alattomosan jelentkezik. Hosszú éveken keresztül csupán bizonytalan, nem specifikus tüneteket produkál, így nehéz az azonosítása.

A hátfájdalom sokszor éjszaka vagy pihenéskor jelentkezik - talán ez az egyetlen többé-kevésbé tipikusnak mondható jel, amivel a betegség felhívja magára a figyelmet. Szerencsére nem túl gyakori, a lakosság körülbelül 0,5%-át érinti.

Mit kell tudnod a Bechterew-kórról?

A Bechterew-kór a gerincízületek gyulladásos betegsége, melynek következtében a test tartóoszlopa merevvé válik, időben elkezdett kezelés nélkül pedig akár össze is csontosodhat. A súlyos betegség elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó nőknél alakul ki, ám a komolyabb tünetek csak jóval később jelentkeznek.

Jellemzően a gerincet érinti, ám csípő-, a térd- vagy a vállízületekre is kiterjedhet. Kialakulásának oka egyelőre az orvosok előtt is talány, de a családi halmozódást már megfigyelték. 

A Bechterew-kór tünetei

  • A gerinc fokozódó merevsége.
  • A csípőízület és környékének érzékenysége.
  • Reggeli hátfájás, alsó végtagokba sugárzó fájdalom.
  • Visszatérő hát- és derékfájdalom - már 20-30 éves korban.

Irány az orvos!

Amennyiben ismerősek a felsorolt tünetek, vagy a családban már előfordult a betegség, mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulnod. Szükség lesz egy gerincröntgenre, illetve vérképet is csináltat majd az orvos. Amennyiben a gyanú beigazolódik, fizikoterápiás kezelésre küld. Ez azért fontos, hogy a gerinc izmai megerősödjenek, az ízületek mozgékonyabbá váljanak, az ínszalagok pedig feszesebbek legyenek.

Súlyos esetben, ha csípőízületek fokozottan érintettek, mesterséges ízület beültetését javasolhatja az orvos. Fájdalomcsillapító és a gyulladásgátló készítményekre pedig szinte biztosan szükség lesz.

Ha az ülőmunka okozza

Amennyiben hátfájásod hátterében nem áll komolyabb betegség, csupán az ülőmunka felel a tünetért, akkor is jobb időben tenni ellene!

Kiegészítő kezelés és életmódváltás

Sajnos a Bechterew-kór az idő előrehaladtával mindinkább kihathat a fizikai aktivitásra, illetve a munkavégzésre. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, az időben elkezdett gyulladásgátló és fizikoterápiás kezeléseknek köszönhetően annál jobbak a kilátások. Sokat segíthet még a siacu, a tajcsi, de a meditáció is jótékony hatású lehet. Akupunktúrás kezeléssel pedig enyhíthető a fájdalom.

Fontos, hogy napi rendszerességgel végezz testmozgást, így fenntarthatod a gerincoszlop és az ízületek mozgékonyságát. Bechterew-kór esetén az úszás a leginkább javasolt mozgásforma.

Mit tehetsz még?

  • Válassz kemény matracot az ágyadba!
  • Szabadulj meg az esetleges túlsúlyodtól!
  • Figyelj a helyes testtartásra mozgás és ülés közben is!

A betegség esetleges szövődményei

Hosszabb távon a Bechterew-kór a gerinc merevvé válásához vezet, ami a hát meghajlását eredményezi. Amennyiben a nyak is érintett, úgy súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezet az állapot. Sajnos további súlyos szövődményként fekélyes vastagbélgyulladás, illetve Crohn-betegség is kialakulhat.

Ezt is szeretjük