A gyomorégés az első tünet
2 súlyos betegség a háttérben
Akár gyomorfekélyt vagy a refluxbetegséget is jelezhet a gyakori, visszatérő gyomorégés.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kellemetlen, égető érzés rendszerint a mellkas alsó, illetve a hasüreg felső részén jelentkezik - néha azonban a torokban is érezhető a fájdalom. Okozhatja zsíros-fűszeres ételek fogyasztása, illetve a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás is rizikófaktor lehet. Az esetek többségében csupán múló kellemetlenségről van szó, ám ha gyakran szenvedsz gyomorégéstől, előfordulhat, hogy ennél súlyosabb probléma húzódik meg a háttérben.

Gyomor- és nyombélfekély

A gyomor belső felszínét borító nyálkahártya normál esetben ellenáll az emésztés során termelt savnak. Ha azonban a nyálkahártya folytonossága megszakad, nyílt seb alakul ki a gyomorfalon, melyet a sav mar. Mindez erős gyomortáji fájdalommal jár.

Ha a fájdalom a has felső részén jelentkezik, a panasz éjszaka súlyosbodik, emellett evéssel vagy tejfogyasztással enyhíthető, valószínűleg nyombélfekélyről van szó. Ha az étkezés hatására inkább felerősödik, gyomorfekélyre gyanakodhatsz.

Baktérium a háttérben

Az esetek több mint 80%-ában a betegség kialakulása összefüggésbe hozható a Helicobacter pylori nevű baktériummal. A kórokozó képes arra, amire a legtöbb mikroorganizmus nem: lúgos kémhatású vegyületet termel, mellyel kivédi a gyomorsav maró hatását.

Mivel a baktérium nem okoz minden fertőzött ember esetében fekélyt, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség kialakulását az életmódbeli tényezők is befolyásolják. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stresszes életmód mind-mind további rizikófaktor lehet.

Kezelési lehetőségek

A fekély kezelése sokat változott az utóbbi években, ma már a legtöbb esetben megpróbálják kerülni a sebészeti beavatkozást. Amennyiben az orvosi vizsgálatok kimutatják a Helicobacter pylori jelenlétét a szervezetben, egy úgynevezett hármas terápiát alkalmaznak. Általában egy hétig háromféle gyógyszert kell szedni - nagy adagokban. Az egyik savcsökkentő, a másik kettő pedig antibiotikum. A savcsökkentő gyógyszert néhány hétig még szedni kell, hogy a fekély teljesen begyógyulhasson.

Emellett fontos, hogy igyekezz az étrendedet minél sószegényebben alakítani, kerüld a dohányzást, az alkoholt és a fűszeres ételeket. Valamint próbáld kiiktatni a stresszt, illetve tanuld meg azt levezetni, például jógával, relaxációval.

Táplálkozz egészségesebben!

Egészséges táplálkozással számos betegséget kivédhetsz. Dietetikus szakértőnk elmondja, milyen élelmiszerek nem maradhatnak ki az étrendedből.

Refluxbetegség

A táplálék útja a nyelőcsövön át a gyomorba vezet. A gyomor záróizma normál körülmények között megakadályozza a visszaáramlást. Ha az izomgyűrű nem működik megfelelően, a táplálék a gyomorsavval együtt visszakerül a nyelőcsőbe, és marja annak nyálkahártyáját. Ezt a kellemetlen, gyomorégést okozó betegséget hívják refluxnak.

A gyomorszáj környéki fájdalom kiegészülhet savanyú szájízzel, illetve a torokban jelentkező maró érzéssel. A fájdalom rendszerint étkezés után, illetve a lefekvést követően jelentkezik.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kezelési módszerek

A betegség gyógyszeres kezelése több mód is van. Egyes tabletták megkötik a savtartalmat, míg mások csökkentik a gyomorsavtermelést, vagy épp a táplálék továbbhaladását segítik elő. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy műtéti beavatkozásra van szükség - ilyenkor sebészi úton állítják helyre a záróizom működését.

Életmódbeli változások is szükségesek lehetnek, ha refluxban szenvedsz. Fontos például, hogy mellőzd a dohányzást, ha pedig túlsúllyal küzdesz, érdemes megszabadulnod tőle. Mérsékelheted a tünetek intenzitását, ha többször eszel kisebb adagokat. Kerüld a fűszeres ételeket, a citrusféléket, a szénsavas italokat és a kávét.

Ezt is szeretjük